Obavijesti

News

Komentari 412

'Izašao je iz auta i ponavljao u šoku: Bože, što sam napravio?'

Vozač (35) BMW-a na naplatnim se kućicama kod Sv. Helene na autocesti A4, bez kočenja, zabio u Škodu u kojoj su bili roditelji i dijete. Otac (38) i sin (6) su kritično...

VIDEO

Dogovor je bio da, što god bilo, prvo spašavamo dijete. A onda smo došli tamo. Bio je to pravi kaos. Do djeteta nismo mogli doći, počeli su tako vatrogasci DVD-a Sv. Ivan Zelina, njih sedam, ispovijest o svom najtežem spašavanju u zadnjih deset godina.

Plan koji su osmislili putem morali su zaboraviti. Od prizora na mjestu nesreće prošla ih je jeza. U nesreći na naplatnim kućicama Sveta Helena na A4 u četvrtak je teško ozlijeđeno troje ljudi, dvoje roditelja i dijete, koje su prevezli u bolnicu. Kako doznajemo iz bolnica, otac (38) i dječak (6) bore se za život, majka (38) je stabilno.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:07

Sina i oca, obojicu u vrlo teškom stanju, operirali su u KBC-u Zagreb, a majka se nalazi u KB-u Dubrava. Riječ je o, kako doznajemo, australskim državljanima, a vozač koji je naletio na njih hrvatski je državljanin. Oca i sina dovezli su na Rebro s teškim, za život opasnim ozljedama, sad se nalaze na intenzivnoj skrbi i liječnici, kako se može čuti, vjeruju u njihov oporavak. Majka je zadobila teške ozljede glave i grudnoga koša, no potrebe za operacijom nije bilo, pri svijesti je i oporavlja se. Njezino je stanje stabilno.

Vozač BMW-a bez usporavanja naletio na Škodu na Sv. Heleni

Zagrebačka policija u petak je objavila da se vozač (35) BMW-a neprilagođenom brzinom zabio u Škodu, čiji je vozač (38) usporavao ispred naplatne kućice zbog zaustavljenog Audija ispred njega. Nakon što se vozač BMW-a zabio u njih, Škoda je odletjela u betonski zid, a zatim i u dvije naplatne kućice prije nego što je udarila u stražnji dio Audija, kojim je upravljao 32-godišnjak.

Udarac je naplatnu postaju odbacio na Ford poljskih registracija koji je vozio 49-godišnjak.

Internetom je u petak počela kružiti snimka strašne nesreće. Na njoj se vidi kako vozač BMW-a velikom brzinom dolijeće i udara u vozilo ispred sebe, gura ga u zid i okreće se na bok.

Nakon nesreće vozač BMW-a je, pričaju svjedoci, neozlijeđen izašao iz vozila te se u panici i izbezumljen držao za glavu.

- Bože, što sam napravio? - u šoku je ponavljao. Iako je automobil udario u stranu na kojoj je sjedila, djelatnica naplatne postaje koja je bila u kućici, nasreću, nije ozlijeđena.

Vatrogascima je trebalo 20 minuta da iz smrskanog vozila izvuku bračni par s djetetom.

- Bili su u vrlo lošem stanju. Ne mogu uopće odrediti kome je bilo gore. Strašna scena. Ipak, trebalo je prvo izvući ženu pa tek onda muškarca, da bismo na kraju došli do djeteta - govore nam vatrogasci.

Problem je bio u tome što nisu imali mjesta za manevriranje.

Udario u kućicu i pomaknuo je: Na toj strani sjedila blagajnica
Udario u kućicu i pomaknuo je: Na toj strani sjedila blagajnica

- Auto je bio stiješnjen među naplatnim kućicama i svi se slažu da je u takvim uvjetima bilo iznimno zahtjevno izvlačiti ljude. Svi su bili bez svijesti, a dijete je tek povremeno dolazilo k sebi - rekao je vatrogasni zapovjednik Kristijan Koščec (25). Već su putem dobili informaciju da se radi o obitelji, o mami, tati i sinu školske dobi. Hitna pomoć već je bila tamo i liječnici su im davali precizne upute kako da ženu izvuku da je ne bi dodatno ozlijedili.

Išlo se malo pomalo. Svakih nekoliko trenutaka začuli bi se bolni vapaji dječačića kojeg su koferi iz smrskanoga gepeka totalno stisnuli uz očevo sjedište.

“Boli, boli”, bile su riječi dječaka koje su svima slomile srce.

S alatom za rezanje lima i hidraulikom, svaki su atom snage uložili u spašavanje obitelji. Uspjeli su izvući majku, a potom su, opet uz dogovor s liječnicima, izvlačili muškarca. Uspjeli su. Napokon su mogli doći do djeteta. Baš je tad otvorio oči. Ponovno je zajecao da ga boli. Dragutin Koščec (62) prvi mu je prišao.

- Shvatio sam da dječak zna nešto malo hrvatskog jezika. Nisam bio siguran koliko će me razumjeti, ali pogledao sam ga ravno u oči i rekao mu: ‘Ma samo ti meni čvrsto stisni ruku i vidjet ćeš da će sve biti u redu. Sve ćemo riješiti, ništa se ne brini, spasit ćemo mi i tebe, i tatu, i mamu. Samo se čvrsto drži’ - rekao je Dragutin, najstariji dobrovoljni vatrogasac u Zelini. Ostali vatrogasci jedva svladavaju emocije pri prisjećanju na spašavanje. Dragutin kaže kako mu se čini da je dječak shvatio bit njegovih riječi i malo se uspio smiriti.

Kaos na kućicama: U nesreći smrskali auto, spašavali 4 ljudi
Kaos na kućicama: U nesreći smrskali auto, spašavali 4 ljudi

- Nismo mi tamo ništa posebno razmišljali ni kalkulirali. Kao roboti... Znaš točno što moraš napraviti da spasiš ljude i baciš se na posao. Svaka sekunda je dragocjena i samo radiš i radiš. E, ali onda dođeš kući nakon svega, i tad je šok. Tek tad postaneš svjestan cijele te situacije. Sjetiš se svoje djece i pomisliš na onu koju si spasio i pitaš se kako je njima, kako je cijeloj obitelji - rekao je Alan Puhelek (41). Cijelu akciju spašavanja izveli su u najkraćemu mogućem vremenu. Kažu da nisu ni mogli brže i bolje te da su iznimno zadovoljni kako je sve prošlo. Policija je u petak još provodila obradu. Vjerojatno će protiv vozača BMW-a podnijeti kaznenu prijavu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 412
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a