Obavijesti

News

Komentari 2

Izaslanik Vatikana u posjetu kardinalu, čeka se izvješće

Izaslanik Vatikana u posjetu kardinalu, čeka se izvješće
1

Pretpostavlja se da će izvješće o posjetu pisati dva mjeseca te da bi krajem ljeta papa Franjo mogao donijeti određene zaključke vezane uz to izvješće, a mogli ticati i samog kardinala Bozanića - navodi Jutarnji

VIDEO

Mons. Jozef Michalik, umirovljeni nadbiskup Przemysla i donedavni predsjednik Poljske biskupske konferencije, zavšio je službeni posjet Zagrebačkoj nadbiskupiji nakon što je u petak poslijepodne obavio i finalni razgovor sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem, objavio je u subotu Jutarnji list.

U protekla četiri dana taj vatikanski vizitator, kojega je za dolazak u Zagreb odredio kardinal Marc Quellet, prefekt Kongregacije za biskupe, obavio je razgovore sa kardinalom Bozanićem, ali i s drugim kaptolskim svećenicima, kanonicima i ekonomima. Nije poznato je li se susreo i sa smijenjenim prebendarima, s obzirom da je upravo lanjska afera Zbora prebendara, kako je službeno priopćeno iz Zagrebačke nadbiskupije, bio jedan od razloga Michalikova poseta, piše Jutarnji list.

Pojašnjavaju da apostolski vizitator u određenu nadbiskupiju ide po nalogu Svete Stolice, a ako je jedan od razloga posjeta i sam kardinal, taj vizitator podnosi izvješće papi.

- Pretpostavlja se da će mons. Michalik izvješće pisati sljedeća dva mjeseca te da bi krajem ovoga ljeta papa Franjo mogao donijeti određene zaključke vezane uz to izvješće, a koji bi se mogli ticati i samog kardinala Bozanića - navodi Jutarnji.

Ističu da je apostolski vizitator u Hrvatskoj posljednji je put bio tijekom 2. svjetskog rata i zbog toga mnogi stručnjaci za kanonsko pravo ističu da je ovaj posjet poprilično neobičan.

- Prema mišljenju naših sugovornika, vizitatori koje odredi sami papa dolaze u službene posjete određenim biskupijama i kardinalima najčešće ako imaju vrlo čvrste dokaze za teške propuste - navodi Jutarnji.

- Sigurno je da vizitatori ne dolaze čuti glasine, nego dolaze ako u rukama imaju neku ozbiljnu stvar koja je već gotovo pa istražena - kažu sugovornici Jutarnjeg lista i objašnjavaju da bi službeno priopćenje moglo odati je li mons. Michalik došao isključivo zbog prebendara ili se radi i o problemima vezanim uz ćudoređe klerika. Osim toga, podijeljena su i mišljenja oko toga znači li dolazak vizitatora iz Vatikana i kraj kardinala Bozanića na Kaptolu, o čemu se već neko vrijeme nagađa, piše Jutarnji list.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"