Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izbacit će ih iz grobnica: 'Za to nitko ne plaća, a svi im dolaze'

SVE JE PO ZAKONU u U Šibeniku će premjestiti 70 pokojnika jer se nalaze na privremenom groblju u kojemu se može biti najviše tri godine. No neki su tu već desetljećima

Sve imamo crno na bijelo. Grad je odlučio, a mi ćemo do kraja svibnja premjestiti pokojnike u kosturnicu ili grobna mjesta obitelji, ako ih imaju, rekli su nam iz Čempresa, poduzeća koje upravlja grobljima u Šibeniku.

Naime, poduzeće planira ekshumirati oko 70 pokojnika iz 18 grobnica za privremeni ukop na šibenskom groblju Kvanj jer nitko nije prijavio živog vlasnika groba.

- Privremeni grobovi s kojih će se premjestiti umrli namijenjeni su pokojnima onih obitelji koje nemaju svoje grobno mjesto pa njihovi mrtvi mogu privremeno, do tri godine, u njima počivati dok ga ne osiguraju sami - rekli su iz poduzeća.

Dodali su kako je problem što 70 obitelji pokopanih između 1985. i 2014. godine ne plaćaju naknadu od 500 kuna godišnje, ali da redovito posjećuju grobove.

- Većina je pokopana prije više desetljeća, čak trideset godina, pa se zbog toga privremena grobna mjesta ne mogu dati nekim drugim obiteljima čija je grobnica u izradi ili je trenutačno ne mogu kupiti - rekli su iz poduzeća i nastavili:

- Moramo djelovati prema zakonima, i zaista radimo sve što možemo kako bi sve prošlo kako treba. Naš je zadatak obavijestiti sve obitelji pokojnika te se dogovoriti s njima što i kako s pokojnicima. Tijela neće biti bačena, nego će im se točno znati mjesto na koje će se premjestiti. Za sve one koji neće imati svoje grobno mjesto postoji kosturnica u kojoj pokojnici mogu biti besplatno sve dok obitelji ne odluče drugačije te će ih moći i posjećivati. Svakog pokojnika ćemo staviti u crnu mrtvačku vreću, obilježiti i označiti te tek onda pokopati u kosturnicu. I za ubuduće se može pokojnik iz kosturnice izvaditi te trajno ukopati u obiteljsku grobnicu.

Tema: Hrvatska

Komentari (8)
  • Čuj, 500 kuna godišnje..?! U Zagrebu na Mirogoju se plaća 200 kn ili nešto manje..

    8. 5. 2019,   19:54
  • A šta ste radili do sad, halo 1985 i kažete 3 god, samo pokazujete kako niko nista ne radi, bolje da šutite

    8. 5. 2019,   19:44
  • Inače vječno počivaš dok netko od potomaka plaća održavanje.Kad prođe vrijeme onda te izvade i bace u kontejner za smeće.Bolje sam izabrati vječni počinak planina more šuma livada...

    8. 5. 2019,   19:37