Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izbjegli nalet šlepera: "Skočio sam iza stupa da preživim"

None Foto: icv.com.hr 4

NALETIO NA AUTO: Od siline udarca šleper i Lada sletjeli su u kanal kraj kojeg je stajalo dvoje ljudi. Lada je uništena u prevrtanju. U autu je bila žena s dvoje djece

Poslovođa tvrtke koja postavlja kanalizaciju i ja razgovarali smo o radovima u našoj ulici. Bili smo kraj betonskog stupa. Odjednom smo začuli škripu kotača, a on mi je viknuo da pazim. Skočili smo iza stupa, kaže Josip Toplovčan (75) iz Gornjeg Bazja kraj Virovitice.

On je u četvrtak prijepodne izbjegao nalet šlepera koji je završio u putnom jarku nakon sudara s Ladom Nivom. Josip je odmah otišao do Lade u kanalu u kojoj je bila njegova šogorica Katica Toplovčan (70) s dvoje unučadi. Lada je bila uništena u prevrtanju. Josip je iz nje izvukao 13-godišnjeg bratova unuka, dok su vozačici i unuci (18) pomogli drugi mještani.

icv.com.hr

Katicu su prevezli u virovitičku Opću bolnicu gdje su je zbog slomljene ruke i potresa mozga zadržali na liječenju.

- Spasio nas je stup jer je zadržao šleper - opisuje nam Josip stravičnu nesreću.

Katičin unuk nam je rekao kako se uopće ne sjeća detalja nesreće, nego samo trenutka kad su sletjeli u putni jarak i prevrtanja. Djeca su u sudaru zadobila lakše ozljede. Njihova majka nam je rekla kako su djeca još u šoku i nerado govore o nesreći. Rekla nam je da se njezina svekrva Katica bolje osjeća. 

Željko Rukavina/24sata

Šleper je u trenutku sudara vozio 30-godišnji Rumunj. Policijski istražitelji su pregledali tahograf kamiona koji je pokazao da je vozio iznad dopuštene brzine. On je toga dana u Gornjem Bazju krenuo pretjecati Ladu Nivu koju je vozila Katica. Vozačica je u tom trenutku počela skretati lijevo u dvorište kuće. Nije provjerila prestiže li je netko. Šleper je silovito udario u prednju bočnu stranu auta, a od siline udarca oboje su sletjeli u putni jarak. Prikolica šlepera naslonila se na betonski stup, a iz nje je ispala rudača. 

Policija je alkotestirala rumunjskog vozača. Test je pokazao da nije bio pod utjecajem alkohola. Zbog sudara je vozač dobio kaznenu prijavu i prekršajni nalog, a i Katica je dobila prekršajni nalog.

icv.com.hr

Josip zaključuje kako ih je Bog čuvao, a i prisebnost poslovođe tvrtke Brane, koji je odmah reagirao na zvuk kočnica.

Nakon nesreće u Hrvatsku su krenuli vlasnici tvrtke kako bi organizirali sve oko prijevoza tereta drugim vozilom jer je rudača ostala u putnom jarku. Prvo su u petak dizalicom izvlačili tegljač, koji je poslije smješten u sporednu ulicu, a za njim su izvlačili prikolicu, čija je lijeva strana bila sva deformirana od tereta.

Najvjerojatnije će se i sam tegljač morati kamionom prevesti u Rumunjsku.

Vozač i vlasnik tvrtke koji je stigao terencem nisu željeli razgovarati o detaljima nesreće.

Željko Rukavina/24sata

Komentari (170)
  • Nekad davno meni tako ženska skrenula bez žmigavca. Kad sam ju pitao kaj radi rekla mi da ona tu svaki dan skreče

    12. 7. 2015,   18:25
  • Razumijem sve i svašta ali da netko ne vidi da te šleper pretiče to stvarno ne razumijem..

    12. 7. 2015,   17:38
  • sta ima vozac sa time-on je poceo pretjecati zato je Isao malo brze dok je vozacica usporavala i vozac nije mogao naslutiti da ce vozacica skretati u lijevo-vozacka cao

    12. 7. 2015,   17:51