Obavijesti

News

Komentari 47

'Tko će naslijediti Pejčinović Burić i kada tek ćemo odlučiti'

'Tko će naslijediti Pejčinović Burić i kada tek ćemo odlučiti'

Premijer je poručio da još ima vremena za konzultacije o nasljedniku, jer potpredsjednica Vlade još nekoliko mjeseci čeka na početak svoje dužnosti. A na pitanje o rekonstrukciji Vlade uzvratio je: "Otom potom"

VIDEO

Službenog odgovora tko će zamijeniti Mariju Pejčinović Burić, nakon što 18. rujna ove godine preuzme funkciju glavne tajnice Vijeća Europe, još nema. Premijer Andrej Plenković poručio je da za tu odluku još ima vremena. 

- Marija još nekoliko mjeseci čeka na početak svoje dužnosti. Naravno da ćemo mi u konzultacijama s njom i sa svim drugim akterima odlučiti tko će je naslijediti i kada - rekao je premijer. 

Iako se u javnosti nagađa i da bi upravo Plenković mogao uz premijersku uzeti i fotelju šefa diplomacije, on je to odbacio.

- Ne mislim kao neki drugi na političkoj sceni da je dobro akumulirati ulogu premijera i pustih drugih ministara. Mislim da svatko ozbiljan zna napraviti distinkciju između šarlatanstva i ozbiljne politike - poručio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Postavilo se i pitanje planira li, kako se nagađa, ići u širu rekonstrukciju Vlade i zamijenit ministre opterećene aferama poput Lovre Kuščevića, kojeg "češlja" i Uskok, a što može štetiti ugledu Vlade: 

- Otom potom - uzvratio je Plenković uz opasku novinarima "vidim da ste oduševljeni velikim diplomatskim uspjehom Hrvatske.

Ministrica Pejčinović Burić kazala je da "pripreme za predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a vodi veliki tim, da je proces ušao u visoku fazu te da će ga bez problema i turbulencija preuzeti netko drugi". 

Premijer i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić nakon uspjeha i izbora potpredsjednice Vlade na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe, obratili su se javnosti. 

- Mi smo razgovarali o ovoj kandidaturi, sve što smo učinili u Europskoj uniji bilo je jako dobro primljeno. Imamo dobar feedback od zastupnika. Odluku smo donijeli kad smo shvatili da je ovo jako dobra prilika - rekao je Plenković. Dodao je da ministrica sa svojim osobnim profilom i radom nema 'elementa u ovoj temi kojeg nije prošla'.

Zapljeskali Burić: To je najveći diplomatski uspjeh u 30 godina
Zapljeskali Burić: To je najveći diplomatski uspjeh u 30 godina

- S obzirom da je poliglot, nije bilo elementa koji bi nam dao za pravo da se ona ne kandidira. Ključni rezultat je ogromno povjerenje koje nam je ukazano i koje obvezuje. Mandat počinje ove jeseni, a predstavlja veliki profesionalni, politički i svaki drugi izazov, ali predstavlja i Hrvatsku na nekim novim razinama - dodao je Plenković.

- Svi smo bili zauzeti budućim predsjedanjem EU-om. Bili smo skoncentrirani na posao koji se trebao obaviti kod kuće. Ovo je bila prilika sada i mislim da smo dobro odlučili - zahvalila se Pejčinović Burić svima te istaknula kako je put do glasovanja bio izuzetno kompliciran.


Ispričala je i što se zbivalo u trenutku dobivanja rezultata glasanja, iako su imali osjećaj da su blizu te da će rezultat biti tijesan. 

-  Kad smo čuli brojke, prelomio se urnebesni izraz zadovoljstva našeg izaslanstva. Nevjerojatno je što u ovoj utakmici su tako velike brojke došle na moju stranu.  Svi iz ovog dijela su bili sretni i zadovoljni - rekla je Pejčinović Burić.

- Vijeće Europe je sazrelo za dva važna iskoraka, da se nakon 70 godina na to važno mjesto bira osoba koja dolazi iz srednjoistočne Europe. Drugi važan korak koji nije bio jednostavan je poštivanje ljudskih prava i vladavine prava i demokracije - ravnopravnost spolova. U 70 godina samo je jedna žena obavljala posao glavne tajnice. Veliki izazovi su pred Vijećem - zaključila je Pejčinović Burić.

Podsjetimo, zastupnici Parlamentarne skupštine VE odlučili su tajnim glasanjem da će Pejčinović Burić na dužnosti glavne tajnice naslijediti Thornbjorna Jaglanda kojem u listopadu istječe drugi mandat.

-  To je fantastično postignuće Hrvatske, najveći međunarodni, politički i diplomatski uspjeh u posljednjih 30 godina. Mislim da možemo biti ponosni na njezino ostvarenje veliku potporu koju je dobila od zastupnika, na međunarodni položaj Hrvatske u vanjsko političkim smislu, međunarodnim odnosima i vrijednostima koje dijelimo. Pobjeda Marije Pejčinović Burić je svojevrsna pobjeda srednje, istočne i jugoistočne Europe. Ona je prva glavna tajica uoče dolazi s našeg dijela kontinenta i to je enormno postignuće na koji svi možemo biti ponosni - poručio je na sjednici Vlade Plenković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...