Obavijesti

News

Komentari 174

''Izbore će odlučiti neodlučni birači i 14 graničnih mandata''

''Izbore će odlučiti neodlučni birači i 14 graničnih mandata''
1

Neodlučnih birača je otprilike između 10 i 15 posto po svakoj izbornoj jedinici. Ti neodlučni donose prevagu na izborima 8. studenog, smatra Sanjin Španović

VIDEO

Sanjin Španović, voditelj emisije Veto na TV Jabuka, na svojem je Facebook profilu objavio vlastitu analizu izbornih rezultata prema anketi koju je objavio RTL.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

#‎RTLanketa‬ prvo je relevantno i pouzdano istraživanje provedeno nakon četiri godine rađeno na deset izbornih jedinica. Ona nije jamstvo da će to biti preslika sastava Sabora, ali pokazuje trenutno stanje preferencija građana uoči izbora. I to stanje, važno je naglasiti i napomenuti, među ispitanicima koji su sigurni birači i koji znaju za koga glasati. A neodlučnih, po tom istraživanju je otprilike između 10 i 15 posto po svakoj izbornoj jedinici. Ti neodlučni donose prevagu 8. studenog.

Dakle, ‪#‎zoranmilanovic‬ i ‪#‎tomislavkaramarko‬ bore se ovih tri tjedna za otprilike svakog šestog birača koji planira izaći na izbore.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ova anketa će vrlo bitno utjecati na njihovo mišljenje, tih 10 do 15 neodlučnih. Ipak, teško je povjerovati da će oni svoju odluku, ako nisu dosad, donijeti idućih 15 dana, već će to biti u zadnjih 48 sata. Finiš kampanje će biti ključan i oni koji imaju u tom trenutku zvučniju poruku za iskomunicirati pokupit će veći plijen.

Osim toga, veliki utjecaj će donijeti iduća anketa koju će raditi Nova TV, također po izbornim jedinicama. Ta anketa će biti terenska, ne telefonska, te će biti time rađena i s izbornim listićima gdje će se konačno moći vidjeti utjecaj preferencijalnom glasanja. Za tu se anketu može velikom sigurnošću reći da će, uz moguće odstupanje do oko tri mandata, biti realno ogledalce izbora.

#RTLanketa osim na neodlučne imat će veliki utjecaj na dodatno jačanje duopola, ali i preispitivanje sigurnih glasača manjih opcija, prvenstveno onih ORaH-a, Ive Josipovića, dijelom Živog zida i desnici sklonijih birača.

Oni koji su se izjasnili kao birači Ive Josipovića ili Mirele Holy mogli bi se ozbiljno preispitati hoće li njihov glas biti bačeni glas i hoće li on utjecati na ishod izbora na način da će HDZ-ova, desnija, koalicija dobit priliku za sastav Vlade. A birači tih opcija bliži su opciji Zorana Milanovića, a ne Tomislava Karamarka.

Birači Živog zida, te manjim dijelom ORaH-a klasični su protestni glasovi koji se okreću protiv duopola HDZ-SDP-a, te bi se oni mogli lako okrenuti Mostu koji je krenuo u rast kakav su imali i Vilibor Sinčić i Mirela Holy, ali u pravo vrijeme, tik prije izbora.

Glasači desnice mogli bi, nekim dijelom, kao oni Josipovića ili ORaH-a na ljevici, zbog vjerovanja "u opasnost ostanka Milanovića i njegove nenarodne i komunističke vlade" ipak glas dati HDZ-u i njegovoj koaliciji.

Dakle, osim neodlučnih birača i Karamarko i Milanović, ali i Petrov i Prgomet morat će snažno komunicirati s tim biračima o njihovom "bačenom" glasu i pridobiti te birače svojim opcijama.

Na kraju, važno je naglasiti jedan trend koji većina ne primjećuje i teško će percipirati. Od 140 mandata, čak njih 14 su graničnih, točnije mogla bi se preliti raznim opcijama. Od toga čak osam je HDZ-ovih, a sedam SDP-ovih ili MOST-ovih.

A upravo tih 14 mandata za koje se bori 35 kandidata prelijeva će se kroz onih 10 do 15 posto neodlučnih, te onih koji se boje tzv. bačenih glasova. Dakle, u ovih tri tjedna traje borba za pet do deset mandata kroz oko 25 posto birača ukupno, dakle svakog četvrte osobe koja će izaći na izbore. Također ova anketa i tako tijesni rezultati dovode do opće mobilizacije birača, te, vrlo je vjerojatno, rekordnu izlaznost na izborima - napisao je Španović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!