Obavijesti

News

Komentari 81

Izbori ih podigli: HDZ-u 30,6%, Andrej Plenković najpozitivniji

Izbori ih podigli: HDZ-u 30,6%, Andrej Plenković najpozitivniji
1

Više od tri četvrtine ispitanika misli da će se HDZ i Most dogovoriti o sastavljanju Vlade. Pri tom je nešto veća uvjerenost u takav ishod među glasačima HDZ-a (91%) nego Mosta (82,2%)

VIDEO

Prvo redovito postizborno mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno u razdoblju između 03. i 05. listopada, pokazuje nekoliko vrlo zanimljivih nalaza o odnosima u političkoj areni.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom listopada (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 56-62%), na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 30,6 posto dok je SDP na drugom mjestu s izborom od 27 posto. Na trećem je mjestu Most s 10,8 posto, dok je četvrti Živi zid s 5,4 posto.

Dvije stranke bilježe izbor između dva i tri posto: HNS (2,8%) i HSS (2,0%). S izborom većim od jedan posto je pet stranaka: HDSSB (1,8%), BM 365 (1,7%), IDS (1,4%), Pametno (1,4%), HSP AS (1,1%). Još su dvije stranke s izborom većim od pola posto: HSU (1,0%) i HSLS (0,8%). Ostale stranke bilježe izbor od 1,7%, dok je 10,3% neodlučnih.

Plenković najpopularniji, na drugom mjestu 'nitko'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara je vjerojatni mandatar za premijera, Andrej Plenković s izborom od 21,9 posto (prema 13,4% iz rujna). Drugo mjesto drži "Nitko" (niti jedan političar kao zaseban odgovor) s izborom od 18,2 posto (prema 14,1 posto iz rujna). Predsjednica Grabar Kitarović je na trećem mjestu s izborom od 14,3 posto (prema 15,9 posto iz rujna), dok je Zoran Milanović četvrti s izborom od 8,2 posto (prije mjesec dana 15,6 posto). Među deset političara još su Tonino Picula s 5,9 posto, Anka Mrak Taritaš s 3,9 posto, Božo Petrov 3,0 posto, Ivo Josipović s 2,4 posto, Milan Bandić 2,3 posto i Tihomir Orešković s 1,6 posto.

Najnegativniji političari su Tomislav Karamarko (21,5%) i Zoran Milanović (21%).

Građani malo više podupiru smjer kretanja zemlje

Smjer kretanja zemlje podupire 23,7 posto građanki/građana (u odnosu na 23,0 posto u rujnu), dok ih 59,6 posto misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru (u odnosu na 60,2 posto iz rujna). Ne zna njih 16,8 posto. Najveći udio društvenih optimista bilježi se među glasačima HDZ-a (51,6%) i Mosta (39,2%). Glasači SDP-a su znatno rijeđe društveni optimisti (20,3%).

U doživljaju rada u ovomjesečnom se istraživanju utvrđivala samo ocjena rada predsjednice Republike koja je za svoj rad zabilježila prosječni ocjenu 3,20 (prema 3,09 iz rujna). Najbolje ocjene zabilježene su među glasačima HDZ-a (4,40) i HSP AS (3,67), dok je najniža među glasačima HNS-a (2,52) i Pametno (1,75).

Pregovori nisu najvažnija tema 

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca jedna se tema posebno izdvojila: izbori za Sabor najvažnija je tema za 53,7 posto hrvatskih građana/građanki. Pregovori oko sastavljanja Vlade HDZ-a i Mosta najvažnija je tema za 15,7 posto građana/građanki, dok je uspješna turistička sezona najbitnija tema za 7 posto građana/građanki. Tri su događaja zabilježila izbor veći od 3 posto: ostavka Zorana Milanovića i kampanja za novog predsjednika SDP-a (6,5%), ekonomska kriza i iseljavanje mladih (4,4%), protesti studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu ( 3,9%). Još su tri teme s izborom iznad 1 posto: referendum u Republici Srpskoj u BiH (2,4%), sukobi u HSS-u i Živom zidu (1,7%), dobri ekonomski pokazatelji (1,0%). Ostale su teme s izborom manjim od 1 posto.

3/4 građana misli da će se Most i HDZ dogovoriti 

U ovomjesečnom istraživanju dio istraživanja odnosio se na percepciju mogućnosti dogovora HDZ-a i Mosta o sastavljanju nove Vlade. Više od tri četvrtine građanki/građana misle da će se ove dvije stranke dogovoriti o sastavljanju Vlade. Pri tom je nešto veća uvjerenost u takav ishod među glasačima HDZ-a (91%) nego Mosta (82,2%).

Zanimljiv je i odnos prema ispunjavanju sedam zahtjeva (uvjeta) Mosta. Svega 16,8 posto ispitanika podržava ispunjavanje svih Mostovih uvjeta, dok ih 45,8 posto smatra da neke od njih treba provesti a da su neki neprovedivi. Svega 9 posto ispitanika smatra da sve Mostove uvjete treba odbiti. Da ih ne zanimaju pregovori HDZ-a i Mosta odgovorilo je 18,4 posto ispitanika, dok ih 10,1 posto nema stajalište o ovoj temi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.