Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izbori ne odgovaraju HDZ-u, a većina kaže: Koalicija opstaje!

None Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Scenarij je da će HNS ostati u koaliciji do kraja, a HDZ će biti taj koji će diktirati tempo kad će se ići na izbore. Sve ostalo su sitne čarke i dnevnopolitičke predstave, tvrdi Arsen Bauk

Nova kriza potresa vladajuću koaliciju, a iako se opet sve češće kao mogućnost spominju izvanredni izbori, malo tko u takav scenarij vjeruje.

HNS ne odstupa od zahtjeva za veće plaće učiteljima, a za njih su sve opcije otvorene, pa i izlazak iz koalicije. 
Premijer Plenković i HDZ-ovci kažu da su po pitanju plaća učiteljima dali “razumnu ponudu”, ponovio da će učitelji za rujan dobiti 2 posto veće plaće te da je Vlada do sada već digla plaće za 11,5 posto. No iz HDZ-a ponovno stižu i poruke partnerima da su spremni i za izbore.

Branko Bačić (HDZ) u četvrtak je kao mogućnost spomenuo da se parlamentarni poklope s predsjedničkim izborima. Premijer Plenković tvrdi da koalicija s HNS-om nije ugrožena i da partneri razgovaraju, a na mogućnost izbora kaže: 


Bude li izbora - stagnacija 

- Ja sam uvijek za sve spreman - rekao je. 
U HDZ-u sad se može čuti kako izbori nisu prava ni najvažnija opcija nego prvenstveno razgovori da se problem riješi na obostrano zadovoljstvo. 


VIDEO: PREMIJER O SUKOBU INTERESA 'Super nam je! Svima ćemo dići plaće 100 posto. 17% je malo'

- Na izbore se ne ide nikome jer tad staju svi procesi u zemlji - kažu upućeni. 
A dio sugovornika uvjerava da su priče o mogućnosti izbora samo retorika za javnost i sumnjaju da bi HDZ na njima dobro prošao.


Predsjednik Kluba HNS-a Milorad Batinić kaže da ovdje nije riječ o nadigravanju s partnerima.


- Svaki scenarij je opcija HNS-u. Mi smo uvijek u nekim izborima, tako da to nama nije ništa čudno - rekao je Batinić. 
U SDP-u su uvjereni da će HNS ostati dio vladajuće koalicije te da “neće zatezati” toliko da se ide na prijevremene izbore.

Samo velika koalicija 


- Scenarij je da će HNS ostati u koaliciji do kraja, a HDZ će biti taj koji će diktirati tempo kad će se ići na izbore. Sve ostalo su sitne čarke i dnevnopolitičke predstave - rekao je Arsen Bauk. 
Siguran je da će Vlada naći formulaciju u kojoj neće dati novac, a ispast će kao da su pristali na dio HNS-ovih zahtjeva. U sličan rasplet situacije uvjeren je i politički analitičar Žarko Puhovski.

Zagreb: Gordan Maras govorio o radu inspekcija SDP O AFERI 'KUM' Maras: Ovo je najkorumpiranija Vlada koju je Hrvatska imala!

- Uvjeren sam da bi poklapanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora bilo loše. Gotovo sam siguran da je to nemoguće - kazao je Puhovski. 
Uvjeren je da će opstati većina s HNS-om ili će se iskombinirati bilo kakva većina za sljedećih godinu dana jer ne treba zaboraviti hrvatsko predsjedanje Europskom unijom. 


- Priče o izborima su tigar od papira. Ako bi sad bili izbori, kako sad stvari stoje, nakon njih moguća je jedino velika koalicija. HDZ-u sad ne odgovaraju izbori, a onda kad su im odgovarali, nisu išli na njih. Izbori bi sad odgovarali jedino SDP-u, ali oni to, naravno, ne znaju, kao i obično - rekao je Puhovski. 


Napominje da su HDZ-u izbori odgovarali nakon razvrgnute suradnje s Mostom jer su godinu dana nakon toga imali visok rejting.

Komentari (77)
  • Ukinuti zločinačku!!! To je jedini spas za naciju! HDZ je diktatura, tiranija i autokracija ove države! Demokracija im je parola, a domoljublje lozinka za najveću pljačku od modernog doba!Tko to ne vidi i ne želi priznati, dokaz je da je infiltriran u najveću pošast ovog djela Europe.

    12. 10. 2019,   07:52
  • Godinama smo vam vjerovali na riječ i nadali se, a vi ste nas pljačkali! Sad kad vam više ne vjerujemo, pljačkate nas još više! Bez pardona i bez srama. Pljačka vam je postala pod normalno, laž pod svakodnevicu. Fuj!

    12. 10. 2019,   08:07
  • Možda jednom ipak svane dan kada će ova organizirana skupina lopina i veleizdajnika te svi oni koje je ista zatrovala i zagadila (suctvo, figurirani DORH, neučinkoviti Uskoci, Pnuskoci, zarakijana kladioničarska bratija postavljača plinskih boca i rušitelja ustavnopravnog poretka i sva ostala trulež) napokon stati pred lice Pravde...one prave, a ne ove današnje sramote od pravosuđa... možda...

    12. 10. 2019,   09:30