Obavijesti

News

Komentari 0

Izbori u Grčkoj: uvjerljivo vodi Micotakisova Nova demokracija

Izbori u Grčkoj: uvjerljivo vodi Micotakisova Nova demokracija

Prema anketi, 51-godišnji Micotakis je pobijedio na izborima s 40 posto glasova ispred svog glavnog protivnika Ciprasa koji je dobio tek 28,5 posto glasova...

VIDEO

Konzervativna stranka Nova demokracija (ND) koju vodi Kiriakos Micotakis u nedjelju uvjerljivo vodi na parlamentarnim izborima u Grčkoj ispred ljevice dosadašnjeg premijera Aleksisa Ciprasa, prema anketi objavljenoj nakon zatvaranje birališta.

Prema anketi, 51-godišnji Micotakis je pobijedio na izborima s 40 posto glasova ispred svog glavnog protivnika Ciprasa koji je dobio tek 28,5 posto glasova. Rezultati anketa pokazuju da se dogodio predviđeni povratak tradicionalnih stranaka na vlast u Grčku nakon četiri godine vlasti ljevičarskog premijera, kritiziranog da je izdao svoje birače nastavkom mjera štednje.

Ako se ostvare te prognoze, Micotakis bi mogao osvojiti natpolovičnu većinu od između 155 i 167 mjesta u 300-članom parlamentu.

Cipras je izbore sazvao četiri mjeseca prije isteka mandata pošto je oporbena konzervativna stranka Nova demokracija na izborima za Europski parlament u svibnju pobijedila njegovu ljevičarsku Sirizu s prednošću od 9,5 posto. Cipras se na izborima natjecao za treći mandat, iako je njegov prvi mandat premijera trajao od siječnja do rujna 2015., kada su sazvani prijevremeni izbori tijekom nemira izazvanih grčkom financijskom krizom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Treći i konačni rok za isplatu grčkog duga istekao je u kolovozu prošle godine, no godine štednje zbog zahtjeva kreditora razljutile su naciju koja sada želi novog čelnika.

Stroge mjere štednje nametnute trima međunarodnim programima spašavanja između 2010. i lanjskog kolovoza, od kojih je većina provedena tijekom Ciprasova mandata od 2015., bile su jako nepopularne i izazivale su česte prosvjede i štrajkove.

Sporazum o imenu Sjeverne Makedonije, kojeg većina Grka ne podržava a čiji je jedan od kreatora bio Cipras, doprinio je padu njegove popularnosti, unatoč tome što je zbog rješavanja dugogodišnjeg spora s Makedonijom zajedno s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim nominiran za Nobelovu nagradu za mir.

U požaru koji je prošle godine poharao grčka sela uz obalu poginulo je stotinu ljudi. Micotakis je brzo došao na mjesto krize, pomažući u spašavanju preživjelih, dok se Cipras nije pojavljivao u javnosti nekoliko dana.

Iako je Grčka uspjela potaknuti gospodarski rast, njezina nezaposlenost, koja iznosi 18 posto, najviša je u eurozoni. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...