Obavijesti

News

Komentari 60

Izbori u Švedskoj: Desnica sve jača, lijevi najgori u 100 godina

Šveđani su u nedjelju počeli izlaziti na opće izbore na kojima su dva suprotstavljena bloka izjednačena a očekuje se veliki iskorak antimigrantske stranke Švedskih demokrata u utrci za 349 mandata.

VIDEO

Prema posljednjim anketama lijevi blok prevođen Socijanim demokratima premijera Stefana Lofvena ima blagu prednost pred protivničkom četverostranačkom oporbenom koalicijom poznatom kao Savez.

Formiranje vlade neće teći glatko s obzirom na to nijedan blok neće osvojiti većinu u parlamentu.

Lijevi blok koji se sastoji od socijaldemokrata, Zelene stranke i Lijeve stranke ostvarit će oko 41 posto glasova dok će njihova glavna opozicija, blok desnog centra koji se sastoji od konzervativne Stranke umjerenih, Stranke centra, liberala i demokršćana osvojiti oko 37,7 posto glasova. Taj blok na mjestu premijera vidi konzervativnog vođu Ulfa Kristerssona.

Švedski demokrati koji su 2014. osvojili 13 posto glasova a sad bi trebali povećati taj postotak na 17 do 25, ovisno o anketama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ultradesne stranke postigle su spektakularne rezultate širom Europe na izborima proteklih godina nakon izbjegličke krize u kojoj je 2015. u Švedsku ušlo 163.000 migranata.

Lofven je svoju stranku u kampanji predstavljao kao zaštitnika švedskog sustava socijalne skrbi i isticao kako je za vrijeme njegova mandata zaposleno najviše ljudi u povijesti. Unatoč tomu, predviđa se kako će Socijaldemokratska stranka, s oko 25 posto glasova, ostvariti svoj najlošiji rezultat u zadnjih sto godina.

Pad popularnosti dio je trenda u kojemu su socijaldemokrati iz svih nordijskih zemalja izgubili svoju tradicionalnu glasačku bazu zbog promjena u klasnoj strukturi i tržištu rada.

Druge su teme bile u centru medijske pozornosti tijekom kampanje, ponajprije imigracije i integracija useljenika, kao i pozadine napada bandi i paljenja automobila u većinski imigrantskim naseljima gradova kao što su Goeteborg i Malmo.

Lofvenova vlada je krajem 2015. postrožila imigracijske zakone nakon velikog priljeva migranata u zemlju. Švedska je tada uz Njemačku i Austriju bila glavna europska destinacija za migrante iz zemalja pogođenih ratom, poput Sirije, Iraka ili Afganistana.

 Uz parlament glasači će odabrati i članove 20 pokrajinskih i 290 općinskih vijeća.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21