Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Zid ka Meksiku spasit će nas, a Kina nam neće krasti posao'

None Foto: DOUG MILLS/DPA/PIXSELL 4

Potvrdio je također, što su ranije javili neki američki mediji, da će se sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom sastati 27. i 28. veljače u Vijetnamu

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da će "dati izgraditi zid" na granici s Meksikom, naglasivši da samo zid koji će štititi od ilegalne imigracije može zajamčiti sigurnost Sjedinjenih Država.

"U prošlosti, većina ljudi u ovoj dvorani glasala je za zid, ali pravi zid nikada nije izgrađen. Dat ću ga izgraditi", rekao je Trump pred Kongresom u svojem drugom govoru o stanju nacije.

On je zastupnike, republikance i demokrate, pozvao da postignu kompromis oko pitanje imigracije.

"Zidovi djeluju i zidovi spašavaju živote. Stoga hajdemo surađivati, postići kompromis i postići sporazum koji će učiniti Ameriku sigurnom", pozvao je.

U.S. President Donald Trump boards Marine One to depart for travel to New Orleans from the South Lawn of the White House ŽELI ZAUSTAVITI MIGRANTE Trump: "Ako treba na granici ćemo izgraditi ljudski zid!"

"Imamo moralnu zadaću stvoriti imigracijski sustav koji će štititi živote i radna mjesta naših građana", rekao je Trump. "Moramo odbaciti politiku osvete, otpora i odmazde i prigrliti bezgranični potencijal suradnje, kompromisa i zajedničkog dobra".

Trump je istaknuo da će "nastaviti s vanjskom politikom koja na prvo mjesto stavlja američke interese".

Pozivajući na jedinstvo, američki je predsjednik naglasio da "pobjeda ne znači pobjedu za našu stranku, pobjeda znači pobjedu za našu zemlju".

'Prolazimo gospodarsko čudo'

Trump je istaknuo da Sjedinjene Države prolaze gospodarsko čudo.

"Gospodarsko čudo se događa u Sjedinjenim Državama i jedina stvar koja bi ga mogla zaustaviti su glupi ratovi, politika i smiješne istrage", rekao je.

Stoga je upozorio demokrate da se ne upuštaju u beskonačne istrage koje bi mogle dovesti do slabljenja američkog gospodarstva.

To je izjavio u trenutku kada demokrati koji sada imaju kontrolu nad Zastupničkim domom planiraju seriju istraga njegove administracije a posebni istražitelj bavi se ruskim miješanjem u izbore 2016.

Radi se o drugom govoru o stanju nacije Donalda Trumpa ali je to prvi govor pred podijeljenim Kongresom, gdje republikanci imaju većinu u Senatu a demokrati u Zastupničkom domu.

NE VOLE DONALDA Rekli 'ne' predsjedniku: Neki igrači Patsa neće kod Trumpa...

Govoreći o Kini, Trump je upozorio tu zemlju da više neće moći "krasti radna mjesta i bogatstvo od Amerikanaca" i zatražio od Pekinga "strukturne promjene" kao i da prekine s nepravednim trgovinskim praksama.

"Imam veliko poštovanje prema predsjedniku Xiju (Jinpingu) i radimo s Kinom na novom trgovinskom sporazumu, ali on mora uključiti stvarne strukturne promjene kako bi se okončale nepravedne trgovinske prakse, smanjio naš kronični deficit i zaštitila američka radna mjesta", rekao je Trump.

Potvrdio sastanak s Kim Jong Unom

Potvrdio je također, što su ranije javili neki američki mediji, da će se sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom sastati 27. i 28. veljače u Vijetnamu.

Na temu Afganistana, rekao je da nije siguran hoće li se postići sporazum, ali i naglasio da vrijedi pokušati. Izrazio je nadu da će pregovori omogućiti SAD-u da smanji broj vojnika u Afganistanu i fokusira se na protuterorizam.

U.S. President Donald Trump boards Marine One to depart for travel to New Orleans from the South Lawn of the White House OSTAJE U IRAKU Trump potvrdio da se kani povući iz Sirije i Afganistana

'Iskorijenit ćemo AIDS'

Govoreći o zdravstvu, Trump je rekao da ima namjeru iskorijeniti epidemiju AIDS-a u narednom desetljeću, planira uvesti plaćen roditeljski porodiljni dopust, te zatražiti od Kongresa da zabrani pobačaj u kasnijim fazama trudnoće.

"Kako bi se zaštitilo dostojanstvo svake osobe, tražim od Kongresa da usvoji zakon kojim bi se zabranio pobačaj u kasnijim fazama trudnoće kada djeca mogu osjetiti bol u majčinoj utrobi", naglasio je Trump.

Trump je govorio pred najraznolikijim Kongresom u povijesti: u njemu je sada 127 žena i više od 50 afroameričkih zastupnika.

Četrdeset i peti američki predsjednik govor je počeo u 21 sat po mjesnom vremenu, odnosno u tri sata ujutro u srijedu po srednjoeuropskom i trajao je oko sat i pol. 

ODBIO SASTANAK S MADUROM Donald Trump za CBS: 'Slanje vojske u Venezuelu je opcija...'

Po tradiciji, nakon predsjednikova govora, netko iz oporbe mu službeno odgovara.

Demokrati su ovaj put za to izabrali stranačku zvijezdu u usponu Stacey Abrams, koja je nedavno tijesno izgubila utrku za guvernera Georgije. Da je pobijedila, postala bi prva crnkinja na guvernerskoj dužnosti u povijesti te južne države.

Ovako je bila prva Afroamerikanka koja je dala službeni odgovor predsjedniku nakon njegovog govora o stanju nacije.

Komentari (118)
  • Ovo što demokrati rade glede pobačaja više stvarno nije normalno, to je monstruozno, bolesno.

    6. 2. 2019,   06:52
  • Dal je netko od vas novinara vidio napad ne klince koji nose MAGA kape??dal vi uopce ne istrazujete ili vam je zabranjeno o tome pisat??

    6. 2. 2019,   06:56
  • Impresivan govor američkog predsjednika, govor koji će zasigurno i ne samo u demokratskom lageru dovesti do preispitivanja, prestrojavanja će još biti, osjetljivih i korjenitih. Trump je nedvojbeno stavio do znanja da jedino spremnost/ smisao za suradnju i kompromis mogu podržati i poticati postojeće/ buduće uspjehe: * više unutarnje sigurnosti, * bolji život za amerikance i dalje rastuću zaposlenot te rastući srednji sloj.* najmanja nezaposlenost u zadnjih 50 godina (USA nema iseljavanja, dapače) * vidljivo smanjenje poreza i birokracije * promjene u vanjskoj politici (Iran, Kina Sjeverna Koreja, EU i Rusija). ......Da, Amerika, ali obje Amerike će krenuti a novi put, nadam se put koji će promijeniti ovo sadašnje, opasno konfliktno stanje osloboditi trovanja naroda „demokratskim“ idejama.

    6. 2. 2019,   09:03