Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izgubili se na Velebitu: Dvoje planinara spašavao je HGSS

None Foto: HGSS

Pripadnici HGSS-a krenuli su u petak navečer u akciju u kojoj su tražili dvoje planinara koji su se izgubili na Velebitu dok su hodali na ruti za koju treba pet dana

Dvoje iskusnih planinara u 30-im godinama iz Zagreba i Velike Gorice izgubili su se u petak na Velebitu penjući smjer VPP, odnosno Velebitski planinarski put duž Velebita. Nije poznato kad je dvojac krenuo, no u GSSu nam kažu da za prohodati tu rutu treba punih pet dana. Padala je kiša, a čim je krenuo padati mrak procijenili su da nemaju previše šanse za siguran povratak pa su nazvali Centar 112 oko 20 sati.

Rekli su im da su izgubljeni između Vrace i Prezida te da ne mogu naći put za povratak pa im treba pomoć. Iz Centra su odmah pozvali gorske spašavatelje. Deset GSS-ovaca krenulo ih je naći. 

- Imali smo kontakt mobitelom cijelo vrijeme, a oni su znali gdje se otprilike nalaze pa ih nije bio problem pronaći ni odvesti na sigurno do automobila. Bili su mokri i puni žuljeva, ali nisu ni dehidrirali ni bili ozlijeđeni - kazao nam je GSS-ovac Krešimir Prskalo koji je sudjelovao u akciji spašavanja.  Akcija je završila nešto prije 23 sata u petak. 

Komentari (13)
  • Hm....znaci nisu bili izgubljeni jer su znali gdje su..nisu trebali prvu pomoc i vodu ili hranu vec samo prijevoz! Iskusni planinari? Kako se tek ponasaju neiskusni!? Bez karte..kompasa..hrane ..konzerve u rukasaku barem..prve pomoci male..vode..kabanice...noza..uzeta ili komada spage ne izlazim u njivu a kamoli na visednevni put po Velebitu

    4. 6. 2016,   12:37
  • I najjeftiniji mobitel ima GPS pa mogli javiti poziciju na 112 ili ako nema GSM signala moraju imati VHF stanicu pa preko repetitora i dažurnog kanala za spašavanje javiti. Izgleda da su to bili amateri bez adekvatne opreme što se tiče sigurnosti na kopnu i moru.

    4. 6. 2016,   13:23
  • Tko plača ove izlete???

    5. 6. 2016,   08:57