Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izgubio osobnu i izradio novu, a onda mu kući stigla - ovrha!

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Netko je pronašao izgubljenu osobnu Solinjanina i na njegovo ime sklopio ugovor o kupnji mobitela na rate. Naravno, ništa nije plaćeno te je Solinjaninu rečeno da je dužan više od 6.000 kuna

Muškarac (38) iz Solina izgubio je osobnu iskaznicu početkom ožujka 2018. godine kad je htio preuzeti plaću. Otišao je u policijsku postaju i prijavio njezin gubitak te napravio novu. No, nekoliko mjeseci kasnije doživio je neugodno iznenađenje. Lani pred Božić na njegovu je kućnu adresu stiglo rješenje o  - ovrsi! Naime, teleoperater A1 Hrvatska d.o.o. obavjestio je muškarca da im duguje gotovo 4.500 kuna, odnosno sveukupno, zajedno sa zateznim kamatama i drugim nastalim troškovima, nešto više od 6.000 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Solinjanin nije znao o čemu se radi pa je zatražio objašnjenje od telekomunikacijske tvrtke. Trošak je, prema izvatku iz poslovnih knjiga tvrtke A1, nastao u ožujku, i trebao je biti plaćen na rate, s dospijećem prve polovinom travnja, a zadnje, šeste, polovinom rujna prošle godine. Kupnja je obavljena na ime Solinjanina, ali ne i na njegovu adresu, odnosno isporuka kupljenog obavljena je na drugu adresu s kojom Solinjanin nema veze.

Pokušavajući saznati što je uopće kupljeno na njegovo ime, preko službe za korisnike saznaje da se radi o, kako mu je rečeno, telefonski sklopljenom ugovoru o kupnji mobitela, saznaje marku i cijenu, te datum sklapanja ugovora koji pokazuje da je ugovor sklopljen nakon što je on već dobio novu osobnu iskaznicu.

'Je li moguće da je nečije podatke ovako lako iskoristiti?'

Na rješenje o ovrsi Solinjanin je u zakonskom roku od osam dana podnio prigovor javnom bilježniku te teleoperateru A1. Slučaj je, također, odmah prijavio policiji, odnosno podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

– Je li moguće da je nečije podatke ovako lako iskoristiti? I kako je moguće ovakve ugovore sklapati "na neviđeno"? Pa svatko onda može nečije ime, prezime, OIB... zapamtiti, prepisati, fotografirati osobnu, pa onda koristiti, i online i na druge načine. To su zapravo posve nezaštićeni podaci, svatko može očekivati da mu sutra dođe ovrha za neplaćanje ne mobitela, nego kuće – u šoku je ispričao za Slobodnun.

O slučaju se oglasio i A1.

– Ako je pretplatnički odnos sklopljen nakon prijave gubitka ili otuđenja dokumenata i korisnik dostavi potrebne dokaze o prijavljenom nestanku, A1 Hrvatska će ugovore poništiti i oštećeni korisnik neće imati posljedica. Ako je pretplatnički odnos sklopljen prije gubitka ili otuđenja dokumenta, korisnik to treba prijaviti policiji, a u A1 Hrvatska treba poslati pisani prigovor uz dokaz o prijavi nadležnom tijelu (policiji), na temelju čega će se provesti žalbeni postupak. Do okončanja spora linije se stavljaju u mirovanje. A1 Hrvatska će postupiti u skladu s odlukama nadležnih tijela – objasnili su.

Komentari (155)
  • Znaci odem,prijavim gubitak osobne u mup,zatim nazovem a1 sklopim ugovor za novi mob preko telefona i poslije im dostavim potvrdu o izgubljenoj osobnoj i oni poniste ugovor??? Ako sam dobro shvatio text upravo im se to moze napravit jer daju ugovore preko moba!

    28. 1. 2019,   13:23
  • A da policija malo pokuca operateru i njegovom djelatniku koji je morao utvrditi da to nije ta osoba a ne samo iskopirati je i sklopiti ugovor.

    28. 1. 2019,   13:27
  • Koja je to pljačka. To njihovo sklapanje ugovora sa starijim osobama koji ni ne kuze šta uzimaju. Bitno je od neke baba od 80 i kusur godina uzet osobnu i sklopit ugovor

    28. 1. 2019,   13:27