Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Izlazak na izbore je dužnost; potrebna je lustarcija podjela'

None Foto: Duško Jaramaz/Pixell

Istaknuo je kako je dužnost izaći na izbore 11. rujna ove godine, a također je naglasio i kako nam je radi uspješnosti hrvatskog društva potrebna žurna lustracija podjela i mržnje

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić je u ponedjeljak, služeći misu u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, istaknuo kako je dužnost izaći na izbore 11. rujna ove godine, a također je naglasio i kako nam je radi uspješnosti hrvatskog društva potrebna žurna lustracija podjela i mržnje.

"Izbori nisu samo građansko individualno pravo nego i dužnost, svojevrsno služenje općem dobru. Očekujemo da izlazak na glasovanje bude put za humaniju i pravedniju, uspješniju i solidarniju Hrvatsku utemeljenu na kršćanskim univerzalnim vrijednostima," naglasio je nabiskup Barišić u propovijedi.
Po njegovim riječima za uspješniju budućnost hrvatskog društva, kao i za blagoslovljeno zajedništvo u braku i obitelji nužno je poput majke Marije koja pohodi Elizabeti žurno hita "da i mi što prije učinimo jedan korak - korak lustracije."
"Ali koju i kakvu lustraciju? Lustracija znači čišćenje," poručio je nadbiskup Barišić. Dodao je kako je svima nama potrebno pročistiti svoju savjest, dušu i srce, duh i oko.
"Potrebna nam je lustracija naših podjela, mržnje, predrasuda kako bismo mogli prepoznati u svakom čovjeku svoga bližnjega. Potrebna nam je lustracija brvna iz našega oka kako bismo bolje vidjeli i pomogli drugima da i oni lakše izvade trn iz svoga oka," poručio je nadbiskup Barišić.  Pri tome je istaknuo kako nam je, prije svega, potrebno lustrirano čisto srce, jer, kako je rekao, srcem se bližnjega najbolje vidi i razumije njegove potrebe.
"Ovaj hitni korak pomaže nam nam osjetiti poteškoće drugih, osposobljava nas za solidarnost i pravednost," kazao je Barišić.
Također je rekao kako iz iskustva znamo da nije lako pitati oproštenje i oprostiti drugima, ali kada se to čudesno dogodi onda je radost velika.
"U sakarmentu pomirenja događa se čudesna lustracija opraštanja naših grijeha protiv Boga i čovjeka,"  rekao je Barišić.
On je pozvao Blaženu Djevicu Mariju da u ovoj jubilejskoj godini milosrđa "skratimo put pomirenja i ubrzamo vrijeme našeg pomirenja."
"Prati nas  'majko milosrđa'  da naša Domovina Hrvatska raste u pravdi i istini, miru i pomirenju, da gradeći naše zajedništvo u različitosti budemo otvoreni budućoj slavi tvoga i našega uznesenja u Isusu Kristu Gospodinu," istaknuo je Barišić.
On je također naglasio kako u našem pomirenju doživljavamo ozdravljenje i "otkrivamo da su drugi bolji nego što mislimo."
Nadbiskup Barišić je u svojoj propovijedi istaknuo  i kako nam je potreban izlazak iz naše zatvorenosti, ali ne izlazak koji znači materijalno nego otvorenost prema Bogu i čovjeku.
"U takvom odnosu i različitosti u društvu ne vide se kao podjele nego kao bogatstvo zajedništva u različitosti,"  kazao je.
Gvardijan Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Petar Klapež, obraćajući se nazočnima, na kraju mise zahvalio je nadbisukupu Barišiću, kako je rekao, na nadahnutoj propovijedi u kojoj je "ujedinio milosrđe, prašatnje i ljubav prožeto lustracijom."
"Svima poručujemo da lustracija nikada ne može zastarjeti, ona je uvijek sadašnja," poručio je fra Petar Klapež.

Komentari (56)
  • I treba ukinuti milijarde za crkvu...ionako ne daje sirotinji...

    15. 8. 2016,   15:06
  • tako je barisicu ,da nisi spomenuo nebi niti znali ,izlazim i glasam za crvene..

    15. 8. 2016,   15:45
  • Zar stvarno želite da više ni blagdanima ne idem u crkvu?!

    15. 8. 2016,   14:51