Obavijesti

News

Komentari 34

Izlazi popis poginulih i nestalih s hrvatske i sa srpske strane

Izlazi popis poginulih i nestalih s hrvatske i sa srpske strane
1

Pri kraju je izrada popisa poginulih u Domovinskom ratu, a kad bude gotov javno će ga predstaviti. Na tom popisu biti će preko 20.000 imena poginulih i nestalih u ratu

VIDEO

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor izvjestio je u utorak da je pri kraju izrada popisa poginulih u Domovinskom ratu s hrvatske i srpske strane, te najavio da će popis biti javno predstavljen.

Na tom je popisu oko 20.000 ljudi, uključujući i nestale, rekao je Nazor na saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu koji je raspravio Izvješće o radu Centra za 2014., ali o njemu nije glasovao zbog nedostatnog kvoruma.

Članovi Odbora pohvalili su rad Centra, te poručili kako je istraživanje Domovinskog rata sa znanstvene razine vrlo bitno.

Nazor je izvjestio da je godišnje financiranje Centra u padu, u tom pogledu dijeli sudbinu ostalih ustanova u kulturi, ali se ne žali i još uvijek uspijeva zadržati ritam od pet-šest knjiga godišnje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jedan od problema je dostupnost gradiva, Centru nisu bili dostupni transkripti iz Ureda predsjednika Republike, iako su bili objavljivani u novinama, napomenuo je Nazor.

Poručio je kako je Centar otvoren za suradnju s raznim institucijama i nevladinim udrugama, ali ne i s tijelom na razini prostora bivše Jugoslavije koje će "imati nadležnost kako će se što interpretirati".

Teško je raditi s nevladinim udrugama koje ne zanimaju činjenice, rekao je Nazor apostrofirajući Documentu, udrugu s kojom se puno razgovaralo, ali koja se teško korigira i kad joj se o određenoj temi podastru dokumenti.

S padom financijske potpore suočila se i HAZU, izvjestio je njen glavni tajnik akademik Pavao Rudan, navodeći da su od 2008. proračunska sredstva smanjena za 16 milijuna kuna, a Akademijin se rad povećao.

Samo u 2014. HAZU je imao 350 različitih događaja, rekao je Rudan. I o izvješću o radu HAZU za 2014. Odbor će glasovati kad skupi kvorum.

S obzirom da je današnja sjednica Odbora bila prva u novom sazivu, predsjednica Odbora Gordana Rusak istaknula je kako bi voljela da nakon četiri godine to radno tijelo postane prepoznatljivo po svojim aktivnostima i onome što je radilo. Osobno držim da je dojam javnosti da ovaj Odbor nije bio posebno aktivan, niti da su obrazovanje, odgoj i kultura dobili zasluženo mjesto u društvu, rekla je Rusak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...
Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti