Obavijesti

News

Komentari 5

Izlazne ankete: Samoodređenje Albina Kurtija je u vodstvu...

Izlazne ankete: Samoodređenje Albina Kurtija je u vodstvu...
1

Prijevremene parlamentarne izbore na Kosovu raspisao je predsjednik Kosova Thaci, nakon što je šesti saziv Skupštine Kosova raspušten u kolovozu, čime je otvoren put za raspisivanje izbora

VIDEO

Birališta na Kosovu zatvorena su u nedjelju navečer u 19 sati, Središnje izborno povjerenstvo (CIK) objavilo je preliminarne podatke o izlaznosti od 44 posto, dok prve izlazne ankete pokazuju prednost pokreta Samoodređenje Albina Kurtija s procjenjenih 28 do 30 posto osvojenih glasova.

Slijede Demokratski savez Kosova Ise Mustafe s 27 do 30 posto, Demokratska partija Kosova Hashima Thacija i Kadrija Veselija s 22 posto, te koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Ramusha Haradinaja i Agima Cekua s 10 do 12 posto.
Pravo glasa imalo je oko 1,9 milijuna birača u svih 38 kosovskih općina, a za 120 zastupničkih mandata natjecalo se 1.067 kandidata iz 25 stranaka i koalicija. Kosovske izbore promatrala je EU sa stotinjak dužnosnika te predstavnici više od 40 nevladinih organizacija i udruga.

Najveća izlaznost zabilježena je u Obiliću - oko 60 posto, Zubinom Potoku na sjeveru Kosova - 57 posto, te u Prištini - 56 posto.
U sjevernoj Mitrovici, većinski naseljenoj Srbima, na glasovanje je izašlo 45 odsto upisanih u birački popis, a u većinski albanskoj južnoj Mitrovici 42 posto. Goran Rakić, predsjednik Srpske liste koju podupire službeni Beograd, ocijenio je da su "ovi izbori odlučujući za budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", a uvjeren je da će Srpskoj listi pripasti svih 10 mandata u Skupštini Kosova, zajamčenih srpskoj zajednici.

Prijevremene parlamentarne izbore na Kosovu raspisao je predsjednik Kosova Thaci, nakon što je šesti saziv Skupštine Kosova raspušten u kolovozu, čime je otvoren put za raspisivanje izbora. Do ovakve političke situacije na Kosovu došlo je nakon što je premijer Haradinaj 19. srpnja podnio ostavku zbog poziva na razgovor u Specijalnom sudu u Den Haagu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca