Obavijesti

News

Komentari 0

Izložba o Avarima i Slavenima iz malo drugačije perspektive...

Izložba o Avarima i Slavenima iz malo drugačije perspektive...
1

Dvije populacije iz razdoblja koje se proteže od sredine 6. do sredine 9. stoljeća predstavljene su arheološkom građom iz fundusa hrvatskih muzeja i privatnih zbirki

VIDEO

Arheološki muzej u Zagrebu otvara u utorak veliku međunarodnu izložbu "Avari i Slaveni", koja je konceptualno podijeljena na dvije izložbe - hrvatsku "Avari i Slaveni južno od Drave" te slovačku "Avari i Slaveni sjeverno od Dunava".

Dvije populacije iz razdoblja koje se proteže od sredine 6. do sredine 9. stoljeća predstavljene su arheološkom građom iz fundusa hrvatskih muzeja i privatnih zbirki, uključujući predmete pronađene prilikom nedavnih arheoloških istraživanja te onom iz fundusa slovačkih muzeja i institucija.

Za ove prostore značajno povijesno razdoblje predstavljeno je kroz posebno odabrane primjerke nakita, ratničke opreme, poljoprivrednog alata, keramičkih posuda, koštanih predmeta, više od 500 arheoloških predmeta, najavljeno je iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Za vrijeme tzv. Avarskog kaganata, vojno-političke organizacije na čelu s kaganom, prostori današnje Hrvatske i Slovačke čine granična područja čija materijalna ostavština pokazuje nevjerojatne sličnosti. Avari i Slaveni na prostoru Europe sudjeluju u velikoj seobi koja će kao konačnu posljedicu imati potpunu promjenu etničke karte i političkih odnosa na području Europe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako se napominje u najavi izložbe, iako postoji više teorija o migraciji Slavena iz svoje pradomovine sjeverno od Karpata, većina istraživača se slaže da je doseljavanje Slavena nakon sredine 6. stoljeća u izravnoj vezi s Avarima.

Ratnici su u tom društvu  najvažniji društveni sloj, pokretači gospodarstva, sigurnosne snage i politička elita, među slavenskim populacijama vrbovali su vojnike, ali su, u isto vrijeme, sprečavali uzdizanje slavenske ratničke elite strahujući da bi ona u konačnici mogla ugroziti njihov status.

Sa Slavenima su vodili mnoge pljačkaške pohode protiv Bizantskog Carstva (koje ih je pokušavalo smiriti isplatama u zlatu), rušili pogranične gradove i utvrde, naselja i mjesta, podsjeća se.

Avarsko i slavensko društvo  pokušalo se na izložbi rekonstruirati s pomoću povijesnih izvora i arheološke građe koja potječe iz fundusa hrvatskih muzeja i privatnih zbirki, uključujući predmete koji su pronađeni prilikom nedavnih arheoloških istraživanja, ali i predmeta iz fundusa pojedinih slovačkih muzeja i institucija.

Uz predmete su izložene ilustracije pripadnika avarskog i slavenskog društva koje, uz prikazanu materijalnu ostavštinu, pokazuju značaj hrvatske i slovačke arheološke baštine unutar europskog kulturnog kruga.

"Izložbe koje predstavljaju središte komunikacije i interakcije dviju udaljenih, a opet bliskih slavenskih država, pokazuju nevjerojatne sličnosti materijala s područja Slovačke i Hrvatske", ističe se u najavi.

Izložbu prati deplijan i katalog izložbe Avari i Slaveni (na hrvatskom i engleskom jeziku), koji daje detaljan povijesni pregled i prati izložbenu koncepciju odnosno podjelu po cjelinama koje predstavljaju zanimljivosti ovog povijesnog razdoblja.

Priređen je i bogati popratni program - znanstveno-popularna predavanja eminentnih stručnjaka iz područja arheologije, povijesti i antropologije iz Hrvatske i Slovačke, edukativne radionice za djecu i mlade na teme avarodobne metalurške djelatnosti, nakita, kožarstva i obrade tekstila, ciklus edukativnih radionica za djecu, kao i za odrasle.

Glavni organizatori izložbe su Arheološki muzej u Zagrebu i Gradski muzej Vinkovci,  a autori izložbe su Anita Dugonjić, Anita Rapan Papeša, András Csuthy, Marek Both, Mário Žáčik.

Izložba ostaje otvorena do 9. veljače iduće godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji