Obavijesti

News

Komentari 4

Izložba u Rijeci: Izložena kasa vrijedna čak 10.000 eura

Izložba u Rijeci: Izložena kasa vrijedna čak 10.000 eura
5

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je u četvrtak u 18 sati otvorio izložbu, istakao je kako Rijeka ima dugu tehničku tradiciju koja je uvijek pratila trendove

VIDEO

Radi se o iznimnim strojevima koji su dovezeni u Rijeku i pitanje je kada će ih riječka javnost ponovno moći vidjeti. Neki od njih koristili su se i bili u uporabi još sredinom prošlog stoljeća, a njihova upotreba uglavnom je bila ona u trgovini. Posjetitelji tako imaju priliku vidjeti računala koja predstavljaju doba prije elektronike - kazao je u četvrtak tajnik Zajednice tehničke kulture Kazimir Mihić na otvorenju međunarodne izložbe "Računskih strojeva" u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci.

Riječ je o 20-ak vrijednih i nedavno obnovljenih mehaničkih strojeva za zbrajanje, koji su dio bogate zbirke Tehničkog muzeja Slovenije. Samo izložena američka kasa iz 19. stoljeća primjerice ima vrijednost od čak 10.000 eura.

Uz njih, tu su i mnogobrojni elektronički, stolni i džepni eksponati iz različitih razdoblja, a počevši od 19. stoljeća. 

Uz primjerke strojeva, njih stotinjak, izložba donosi osnovne informacije o njihovom radu kao i interesantne priče iz povijesti računarskih strojeva. S modernim stolnim i džepnim elektroničkim kalkulatorima pokazujemo prijelaz iz analognog u digitalni svijet, a time i početak razvoja suvremenih računala. Ujedno, izložba je prilika da se vide primjerci koje je proizvodio Digitron Buje ili pak Tvornica računskih strojeva - kazali su organizatori i partneri u projektu Silvano Skočaj iz Zajednice tehničke kulture i Renato Kostović, v.d. pročelnika Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je u 18 sati otvorio izložbu, istakao je kako Rijeka ima dugu tehničku tradiciju koja je uvijek pratila trendove.

- Naime, tu je konstruiran torpedo, prvi smo počeli koristiti rentgen zrake, te je ovdje napravljena i prva fotografija puščanog zrna u letu. Iako su danas neka druga vremena, trendovi se prate pa se tako primjerice koriste dronovi u školi - naglasio je Obersnel.

U sklopu otvorenja održana je i svečana dodjela nagrada i priznanja pojedincima i pravnim osobama koji su lani doprinijeli razvitku i promicanju tehničke kulture grada Rijeke, među kojima ravnatelj OŠ Srdoči Ivan Vukić kojemu je uručeno posebno priznanje "Spasilac obale".

Izložba ostaje otvorena mjesec dana (do 24. veljače), a može se pogledati ponedjeljkom od 9 do 16 sati, a od utorka do subote od 9 do 20 sati te nedjeljom od 16 do 20 sati. Cijena ulaznice iznosi 20 kuna za odrasle te 15 kuna za djecu i mlade od 7 do 18 godina, studente uz predočenje iskaznice te umirovljenike. Besplatan ulaz imaju djeca do 7 godina te članovi strukovnih udruga, kao i najavljene i organizirane grupe učenika osnovnih i srednjih škola u pratnji voditelja/nastavnika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag