Obavijesti

News

Komentari 43

Između 6 i 10 kn: Ovaj tjedan stižu domaće, slatke lubenice

Između 6 i 10 kn: Ovaj tjedan stižu domaće, slatke lubenice
3

Naše neretvanske slatke lubenice trebaju još ovaj vikend biti na njivi, a onda nam stižu u prodaju. U prodavaonicama su zasad uglavnom grčke i španjolske lubenice, a cijena im je po kilogramu od četiri kune

VIDEO

Puna su usta trgovaca koji na sav glas nude prvenstveno neretvansku lubenicu znajući da su najkvalitetnije i na cijeni.
U srcu Delte Neretve gdje su uz mandarinu nepregledna polja zasađena lubenicom poljoprivrednici poručuju kako će tek sljedećeg tjedna krenuti berba i otkup zelenih lubenica u prosijeku teških od deset do petnaest kilograma.

- Zrele su, ali treba ih još pustiti ovog vikenda da ih natopi i okupa voda Neretve te obgrli sunce svojom toplinom - slikovito je rekao Gradimir Šešelj iz Opuzena, Male Neretve, srca neretvanske doline dok nam je u četvrtak s puno ljubavi pokazivao lubenice. Taj šezdesetpetogodišnjak poznatiji po nadimku Grado najveći je poljoprivrednik ovog dijela “lijepe naše”.

Neretva povrce

- Moji biseri su mandarine, jagode i lubenice, a ljubav su mi žene i rad - kroz šalu je rekao Grado koji ne krije svoje žuljevite ruke. Više od četrdeset godina uporno i marljivo prkoseći svima, a najviše kako kaže “samom sebi” neumorno radi uz podršku obitelji stvarajući ono što danas ima, dvjesto tisuća sadnica jagoda, deset hektara pod mandarinama i osam hektara sadnica lubenica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Uz nešto moje zemlje sve ovo što vidite je tuđa, državna zemlja - pokazivao nam Grado lijevo i desno dok nas je vodio nepreglednim poljima mandarina i lubenica.

Na prvi pogled, kao da je sve stopljeno kako treba i obećava obilat urod i dobru zaradu. No nije uvijek tako, reći će Grado koji na svojem poljoprivrednom gospodarstvu ima i nekoliko stalno zaposlenih radnika. Zemlja treba njegu i ako ćeš nešto dobiti, poručuje Grado na njoj trebaš boraviti od jutra do sutra.

- Kad uložiš sto tisuća kuna u sadnice i sve ostalo, a dobiješ tek tridesetak tisuća kuna, jadno je to. Lani sam, jer je godina bila takva ubrao samo četrdesetak vagona lubenica, a ako ne uberem sedamdeset, kao da nisam ubrao ništa - rekao je Grado po tko zna koji put ističući posebnu kvalitetu neretvanske lubenice.

Prijašnjih godina doživio je da mu tuča u trenutku uništi sav urod, svu muku i rad.

- Urod je ove godine izvrstan, ali pričekajmo, ne treba žuriti - dodao je Neretljanin.

Sve lubenice na veliko će prodati tvrtki Fragaria iz Zagreba koja u Metkoviću ima otkupni centar. Otkupna cijena bit će najprije 2,5 kune po kilogramu, pa pasti na pola kune.

- I onda ti dođu i kažu kako treba uvoziti. Mi smo u Europi, a ne znaju da nas. Domaće poljoprivrednike tako uništavaju - kaže ovaj uzorni seljak za kojeg u dolini Neretve svi kažu da je najjači poljoprivrednik, jedan od onih koji s mandarinama, jagodama ili lubenicama, ovisno o godišnjem dobu, ustaje i liježe.

Neretva povrce

- Prije su državnu zemlju davali bez puno papirologije, a danas je to puno teže. Poručujem onima koji kroje propise da zemlju treba dati svakome tko želi raditi. Zašto da leži neiskorištena - napominje Grado koji planira izgraditi hladnjaču i sortirnicu.

I dok pogled puca na istok i zapad prostire se neretvanska dolina na oko osam tisuća hektara plodnog tla, bogom danog za uzgoj poljoprivrednih kultura. Neretvanska će lubenica uskoro na hrvatsko tržište, a pitanje je hoće li se izboriti ili će je “pojesti” uvozna. Hoće li državne institucije napokon shvatiti da unatoč pripadnosti zajednici europskih naroda hrvatski čovjek zaslužuje da u svojoj zemlji ponajprije jede plodove sa svojih njiva, a tek potom uvozno, pitaju se poljoprivrednici iz doline Neretve, kraja kojeg s pravom zovu hrvatskom zlatnom dolinom. Osim s uvozom, bore se i protiv nevremena i leda te jazavcima koji jako vole slatke neretvanske lubenice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a