Obavijesti

News

Komentari 64

Novi zakon: MOL ili neka druga tvrtka sada može preuzeti Inu

Novi zakon: MOL ili neka druga tvrtka sada može preuzeti Inu
1

Plenkovićeva Vlada je prije dvije godine najavila otkupiti Inu nakon što smo izgubili prvu arbitražu, ali od toga očito neće biti ništa. Hrvatska je na putu i da izgubi drugu arbitražu

VIDEO

Nakon godina pritisaka Europske komisije, Vlada je odlučila promijeniti 17 godina star zakon o privatizaciji Ine koji je jamčio da nitko ne može biti većinski suvlasnik te strateške kompanije bez suglasnosti Vlade. Vlada je po tom zakonu putem svoji predstavnika imala i pravo staviti veto na neke strateške odluke poput promjene djelatnosti, dodjela koncesija ili premještanje sjedišta tvrtke.

Tako primjerice, bez suglasnosti hrvatskih članova, nije mogla biti ugašena rafinerija. Država je imala i pravo prvokupa kompanije u slučaju da ona zapadne u probleme i bude likvidirana. Sada se sve to briše.

Sudu EU-a: EK tuži RH zbog Zakona o privatizaciji INA-e
Sudu EU-a: EK tuži RH zbog Zakona o privatizaciji INA-e

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pustilo je u javnu raspravu izmjene tog zakona. Europska komisija smatra da mi nerazmjerno štitimo državni interes u Ini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- S obzirom da spomenute odredbe nisu u skladu s pravnom stečevinom EU, Europska komisija pokrenula je postupak zbog povrede prave EU te je donijela odluku o podnošenju tužbe sudu EU. Stoga smo pristupili izradi izmjena – priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike koje vodi HDZ-ov Tomislav Ćorić.

Kompanijom već upravlja MOL

Oko izmjena se godinama vodilo natezanje i s partnerom u Ini, mađarskim MOL-om, ali i Europskom komisijom. Sada su uvjeti za preuzimanje i upravljanje Inom znatno olabavljeni, a Vlada je ostavila neke osigurače.

Primjerice, onaj tko želi većinski paket, mora podnijeti dugoročni plan poslovanja i upravljanja kompanijom ministru. Na njega mora dati suglasnost Vlada. Ona tu suglasnost može uskratiti, ali ako ne odgovori ništa, smatra se da je ona izdana.

Sastanak oko INA-e i MOL-a "bez konkretnih zaključaka"
Sastanak oko INA-e i MOL-a "bez konkretnih zaključaka"

Primjerice, dva koalicijska partnera u Vladi mogu imati sasvim različito mišljenje oko suglasnosti. Jedni su za, drugi protiv, pa Vlada i padne. Bez obzira na to što Vlada nije dala suglasnost, smatra se da je ona izdana, stoji u prijedlogu izmjena zakona.

Također, Vlada je propisala da ima pravo uskratiti tu suglasnost ako se ugrožava opstojnost opskrbom i zaštita nacionalne infrastrukture, dovodi u pitanje tu opskrbu, a u tim slučajevima ima pravo i tražiti dionice nazad.

Vlada trenutačno ima 44,8 posto dionica Ine, a MOL 49,1 posto, ali su za vrijeme Ive Sanadera dobili takve ovlasti da upravljaju kompanijom kao da su većinski vlasnik.

Propala obećanja

Ipak, nisu uspjeli postati većinski vlasnici, a u tome su ih priječile i odredbe koje se sad brišu. Hrvatska ima trenutačno tri člana uprave, kao i MOL, ali vođenje kompanije je već preneseno na izvršne direktore koji su MOL-ovi.

Plenković: Pitanje INA-e bit će temeljna zadaća moje Vlade
Plenković: Pitanje INA-e bit će temeljna zadaća moje Vlade

Novim prijedlogom zakona, Vlada predviđa i mogućnost da ima znatno manje dionica. Ubačen je članak po kojem dok god Vlada ima i jednu dionicu Ine, može imenovati dva svoja predstavnika u upravu. Oni neće imati pravo glasa, ali će prisustvovati svim sjednicama uprave i izvještavati Vladu o odlukama i ako bi uprava dovela u pitanje sigurnost opskrbe energijom.

Plenkovićeva Vlada je prije dvije godine najavila otkupiti Inu nakon što smo izgubili prvu arbitražu, ali od toga očito neće biti ništa. Hrvatska je na putu i da izgubi drugu arbitražu. Vlada je pristala pred Božić i da Ina zatvori preradu nafte u rafineriji Sisak iako su prethodne Vlade godinama to blokirale, a HDZ je obećavao da to neće dopustiti.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora