Obavijesti

News

Komentari 48

Izmjene: Za psihičko nasilje ubuduće će se ići u zatvor

Izmjene: Za psihičko nasilje ubuduće će se ići u zatvor
9

Psihičko nasilje je nekada teže od fizičkog nasilja i ono se treba sankcionirati i ne smije ga biti, izjavio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić danas na okruglom stolu

VIDEO

Zlostavlja li vas netko psihički na ulici ili u obitelji ubuduće bi mogao biti kažnjen sa šest mjeseci do pet godina zatvora . Najteže kazne predviđene su za psihičko maltretiranje ranjivijih skupina društva i iz mržnje. U izmjenama Kaznenog zakona, koji je u javnoj raspravi, predviđeno je da djela nasilničkog ponašanja i nasilničkog ponašanja prema bližnjima iz prekršajne prelazi u kaznenu sferu. U prijedlogu je predviđena i sigurnosna mjera zabrane približavanja žrtvi . U Ministarstvu pravosuđa svjesni su da će ovaj oblik nasilja biti teško dokazivati, da će postupak biti skup zbog vještačenja, ali na ovaj način žele poslati poruku da društvo takav oblik ponašanja osuđuje.

- U slučaju ovog oblika kaznenog djela vi nemate fizičku ozljedu, ali ste dovedeni i možda teže oštećeni nego da vas je netko fizički napao. Psihičko nasilje je nekada teže od fizičkog nasilja i ono se treba sankcionirati i ne smije ga biti - izjavio je ministar Orsat Miljenić.

O definiciji će se tek razgovarati

O definiciji ovog kaznenog djela tek će se razgovarati, a ministar je kazao da ona mora biti jasna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Otvoreni smo za prijedloge. Samo nemojmo se dovesti u situaciju da napišemo neku normu koja će dobro zvučati, a gdje ćemo u sljedećem izvješću imati situaciju da nemamo niti jedno kazneno djelo. Onda nismo ništa napravili - poručio je ministar.

Dodatno afirmirati prekrašjni postupak

Na okruglom stolu u Saboru koji je o izmjeni Zakona organizirao Klub SDP-a upozoreno je da se prekršajna osuda nasilnika u društvu doživljava kao da je on dobio "malo po prstima", iako u praksi je ponekad prekršajna osuda teža od one koju bi za isto djelo bila izrečena u kaznenom postupku.

- Nažalost doživljaj društva, ali i počinitelja jest da se izvukao s prekršajem i da je to u redu iako je možda 90 dana završio u zatvoru što je maksimalna kazna, dok bi u kaznenom postupku za to djelo možda dobio uvjetnu presudu. Društvo na to gleda kao da je nešto blago i nekada se uspoređuje s prometnim prekršajem. To je problem - upozorio je Miljenić. Zalaže se da se dodatn o afirmira prekršajni postupak čija prednost je brzina i učinovitost i u odnosu na kazneni postupak nekada daje bolje rezultate.

Pokretanje videa...

Snježana Krnetić/24sata VIDEO

Na red će doći i ekonomsko nasilje

Na okruglom stolu upozoreno je da se mora jasno razgraničiti prekršajno od kaznenog djela kako bi se olakšao posao policiji. Izmjene Zakona podržale su civilne udruge i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, koja je upozorila da je nepokriveno ostalo ekonomsko nasilje. Ministar Miljenić kazao je da će i ekonomsko nasilje "jednom u budućnosti doći na red".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.