Obavijesti

News

Komentari 65

Nema više 'plati pa izađi': Iz zatvora ih neće 'vaditi' novac

Nema više 'plati pa izađi': Iz zatvora ih neće 'vaditi' novac
1

Jamčevina ne može zamijeniti istražni zatvor ako prijeti opasnost od ponavljanja djela, utjecaja na svjedoke, uništavanje dokaza i teža kaznena djela, rekao je Šprlje

VIDEO

Jamčevina ne može zamijeniti istražni zatvor ako prijeti opasnost od ponavljanja djela, utjecaja na svjedoke, uništavanje dokaza i teža kaznena djela, rekao je Mostov ministar pravosuđa Ante Šprlje.

To su bili argumenti zbog kojih je Vlada usvojila izmjene Zakona o kaznenom postupku. Da bi stupio na snagu potrebno je da prođe u Saboru.

- Smatram da je tome trebala prethoditi detaljna analiza instituta jamstva. Trebalo je utvrditi ispunjava li svrhu te koliko je jamčevina bilo ukinuto. Takva stručna analiza nije napravljena. Zakon se donio sagledavajući samo konkretne predmete. Za očekivati je da će ponovno doći do pretrpanosti zatvorskog sustava - smatra odvjetnica Jasna Novak.

Dio sudaca i odvjetnika ističe kako je istražni zatvor krajnja mjera za osumnjičenika koja se treba određivati samo ako mjere opreza ne daju rezultate.

Nerijetko osumnjičenicima i (li) optuženicima zbog uvjeta u kojima su boravili u pretrpanim istražnim zatvorima Europski sud za ljudska prava dodjeljuje desetke tisuća kuna odštete.

U dijelu javnosti stvorila se percepcija da samo bogati tajkuni te politički moćnici koji na raspolaganju imaju milijune kuna i luksuzne stanove imaju mogućnost izaći iz istražnog zatvora, no jamčevina se određuje sukladno nečijoj imovini i količini kaznenog djela za koje se sumnjiči. Bilo je na desetke slučajeva da su određene jamčevine od 20-ak tisuća kuna ili da su roditelji jedinim stanom jamčili da im sin diler droge ili lopov tijekom istrage neće ponoviti nedjelo ili utjecati na svjedoke.

Podsjećamo, tijekom 2011. godine Davor Patafta i Ivo Sanader uplaćuju rekordne jamčevine. Prije toga iznosi su se kretali do dva milijuna kuna. Istražni zatvor, prema Vladinu prijedlogu, moći će se i dalje zamijeniti jamčevinom ako je određen zbog opasnosti od bijega.     

Zdravko Mamić 14,000.000 kn

Izašao iz Remetinca u prosincu 2015. nakon što je njegova obrana dokazala da je položio jamčevinu ukupne vrijednosti od 14 milijuna kn.

Milan Bandić 15,000.000 kn

Odvjetnik Marijan Hanžeković je u studenom 2014. uplatio jamčevinu za zagrebačkoga gradonačelnika. Nakon što je pokušao utjecati na svjedokinju, uzeli su mu novac, koji mu je vraćen odlukom Ustavnog suda.

Ivo Sanader 14,400.000 kn

Prijatelji bivšeg premijera, među kojima je bio i Luka Bebić, prikupili su u prosincu 2011. novac i nekretnine kako bi se mogao braniti sa slobode. U studenom 2015. opet se skupila jamčevina, no na kraju mu nije trebala.

Ivo Sanader

Davor Patafta 12,000.000

Poduzetnik je 2011. godine platio tada rekordnu jamčevinu kako bi se branio sa slobode. Zajedno s Ivanom Čehokom sumnjičili su ga malverzacije kojima je proračun grada Varaždina oštećen za 29 milijuna kuna.

Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa