Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Izmjenom Zakona štitimo energetske interese Hrvatske'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Novi članak regulirat će posebna prava, a to su ekskluzivno pravo kontrole nad promjenama u vlasništvu, pravo veta na određene odluke Inine uprave te pravo prvokupa imovine Ine

Vlada pokreće postupak izmjene prostornih jedinica za statistiku 2. razine. Do veljače je Hrvatska trebala Eurostatu poslati novu podjelu, a ubuduće će umjesto dvije regije, biti njih četiri: Panonsku Hrvatsku, Sjevernu Hrvatsku, Jadransku Hrvatsku te Grad Zagreb. Oluka bi na snagu trebala stupiti 1.siječnja 2023. kad na snagu stupi nova europska regulativa.  

- Prijedlog je cjelovit i koristan za većinu hrvatskih županija. Ovdje je riječ ne o novoj administrativnoj podjeli Hrvatske, županije naravno ostaju, riječ je o statističkim regijama koje prije svega imaju svrhu da omoguće više iznose potpore gospodarstva u tim dijelovima Hrvatske odnosno onima koji žele ulagati i otvarati nova radna mjesta. Smisao ove podjele je povoljnija pravednija solidarnija i trajnija podjela u odnosu na aktualnu Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku - rekao je premijer. 

U Panonsku Hrvatsku pripadaju: Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska i Osječko-baranjska županija. 

U Sjevernu Hrvatsku pripadaju: Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija. 

Jadranka Hrvatska su: Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska županija. Zasebna statistička regija je Grad Zagreb. 

Vlada je u saborsku proceduru uputila izmjene Zakon o privatizaciji Ine. Zakon se usklađuje sa zakonodavstvom EU i u dijelu koji se odnosu na ekskluzivno pravo kontrole nad promjenama u vlasništvu, pravo veta na određene odluke Inine uprave te pravo prvokupa cjelokupne ili dijela njezine imovine po procijenjenoj tržišnoj vrijednosti u slučaju pokretanja postupka likvidacije.

Naveo je da je Europska komisija je pokrenula postupak zbog povrede prava EU-a te je odlučila podnijetu tužbe Sudu EU u srpnju 2017. godine. 

- Ministarstvo energetike predložilo je izmjene zakona kojima se uređuje obveza stjecatelja dionica na podnošenje dugoročnog plana upravljanja i poslovanja Ine, davanje i uskrata suglasnosti Vlade Republike Hrvatske za stjecanje dionica te pravo otkupa dionica odnosno naknade štete u slučaju da postoji ozbiljna prijetnja da se neće ostvariti sigurna, pouzdana i redovna opskrba energijom te zaštiti infrastrukture za opskrbu energijom -naveo je resorni ministar Tomislav Ćorić

U Zakonu je dodan i sljedeći stavak: 

- Dokle god je Hrvatska vlasnik jedne ili više dionica, može izabrati dva predstavnika Hrvatske koji će prisustvovati sjednicama Inine uprave bez prava glasa. Predlažu se sankcije i zaštita u slučaju da uprava izglasa odluku kojom se ozbiljno dovodi u pitanje sigurnost opskrbe energijom te sigurnost infrastrukture za opskrbu energijom - naveo je Ćorić. 

Premijer Plenković kazao je da sam proces pred sudom još nije započet te da na temelju konzultacija koje Vlada vodi s Komisijom, nakon što se spomenuti zakon usvoji u Saboru, proces neće biti pokrenut.  

Vlada je na uputila Saboru i izmjene zakona kojima se povećava osnovica za obračun plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika za 6 posto. 

- Plaće u pravosuđu nisu što se tiče sudaca na nekoj zadovoljavajućoj razini, obzirom na složenost poslova i odgovornost - rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

- Ovo je jedna od mjera koja jača nepristranost i neovisnost rada sudaca i općenito jača povjerenje u pravosuđe - poručio je premijer. 

Komentari (10)
  • kriminalci i izdajnici,dno dna kao i njihovi glasači,

    23. 1. 2019,   17:46
  • E zbilja ću se raniti u obje noge.

    23. 1. 2019,   17:24
  • i tako je C vitamin uništio hrvate strašno

    23. 1. 2019,   17:25