Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Strava u Lici: Izrabljuju konje sve dok se ne sruše od umora

None Foto: Facebook 7

Na fotografijama koje su na svom Facebooku objavili Adis Dizdarević i Izet Muratović vide se iscrpljeni konji, opterećeni velikom količinom drva, koji padaju pod teretom

Potaknuta brojnim e-mailovima i objavama na društvenim mrežama u kojima zgroženi građani informiraju o zlostavljanju konja u šumama Velebita kod Gračaca, udruga Prijatelji životinja uputila je prijave Ministarstvu poljoprivrede i Općinskom državnom odvjetništvu. Osim traženja zaštite konja i najstrožeg sankcioniranja odgovornih osoba, Udruga je ponovila svoj zahtjev da se sljedećim izmjenama Zakona o zaštiti životinja zabrani iskorištavanje konja kao tzv. radnih životinja, kako bi se omogućila učinkovita zaštita životinja.

Objavili fotografije na Facebooku

Na fotografijama koje su na svojim Facebook-profilima objavili Adis Dizdarević i Izet Muratović vide se iscrpljeni konji, preopterećeni velikom količinom drva, koji padaju pod teretom. Čini se da je jedan konj mrtav, dok se na jednoj od fotografija, uz pretovarenog konja, nalaze spomenuta dvojica muškaraca koji su na svojim profilima naveli da su državljani BiH, a da su fotografije konja koji prenose drva na svojim leđima snimljene na Velebitu kod Gračaca. Nakon osuđujućih komentara na društvenim mrežama zbog takvog postupanja prema konjima, izbrisali su fotografije sa svojih profila.

Redovita praksa na Velebitu

Prijatelji životinja u svom priopćenju ističu da fotografije pokazuju redovitu praksu na Velebitu gdje se konji iskorištavaju za eksploataciju šuma. Osim što strani državljani, a i hrvatski, postupaju protuzakonito sječom tuđih šuma, pritom grubo krše i Zakon o zaštiti životinja i Kazneni zakon zbog svjesnog i namjernog mučenja životinja.

Prijatelji životinja podnijeli su prijave nadležnim institucijama i 2006. godine, kada su zabilježili stravične prizore konja s otvorenim ranama koji su svakodnevno vukli drva iz šume u Bregani za Šumariju Samobor.

Pate u bolovima, a onda ih ostave da uginu

Navode kako su konji prisiljeni podnositi teško opterećenje zbog nošenja drva, bez hrane i vode, zbog čega često padaju pod teretom, pate u bolovima i ostavljeni su da umru, što je dokumentirano na fotografijama. Iako iskorištavanje konja za rad još nije zabranjeno Zakonom, očito je da konje prisiljavaju na rad koji je iznad njihovih fizičkih mogućnosti te da se njihovi posjednici nemilosrdno iživljavaju na njima.

Udruga naglašava da pri izloženosti ovako teškom tjelesnom radu konjima stradavaju i noge i leđa. Već od dugotrajne izloženosti samo težini jahača dolazi do prekida mikrocirkulacije krvi i limfe zbog stalnog pritiska u leđnom mišićnom tkivu. Deformacije tkiva u leđima konja počinju već nakon 12-15 minuta izloženosti težini jahača, a nakon 30 minuta prisutna je bol. Sve iznad 30 minuta dovodi do trauma tkiva, tj. do djelomične ili potpune distrofije mišića. Ukupna težina drva koja je natovarena na ove konje nadmašuje težinu prosječnog jahača, što znači da su konji izloženi nezamislivoj boli te bešćutnom zanemarivanju njihova zdravlja i života.

Nadalje, Prijatelji životinja podsjećaju da su navedenim iskorištavanjem i mučenjem konja prekršene odredbe Zakona o zaštiti životinja koje zabranjuju nanošenje životinjama boli, patnja i ozljeda te namjernog izlaganja strahu; izlaganje životinja nepovoljnim temperaturama i vremenskim uvjetima te zanemarivanje životinja s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, ishranu i njegu.


Komentari (130)
  • SPASITE KONJE!!!

    26. 11. 2014,   11:30
  • Adis Dizdarević i Izet Muratović pravi Ličani

    26. 11. 2014,   12:21
  • Zivim u malom mjestu iznad Novog Vinodolskog na 750 mnm gdje konji lutaju i bivaju prepusteni sami sebi. Lani je kobila nakon ozdrebljenja stajala uz cestu i uginula nakon dva dana.Zvali,112 bog zna koliko puta, vlasnika.....nista. A znate zasto nitko ne reagira? Za svakog konja drzava participira sa 2500 kn, pa imate 200 konja to je pol milijuna kuna na godinu. PJos nas i zaj....u kad nesto prigovorimo.

    26. 11. 2014,   11:59