Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Iznajmljujete apartman? Vlada uvodi nove obveze i kategorije

None Foto:

Ministar turizma Gari Cappelli najavio je novu rekategorizaciju smještaja koja se nije radila 20 godina. Nedavno je na snagu stupio Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti na temelju kojega će krenuti rekategorizacija

Privatni iznajmljivači uskoro će morati rekategorizirati svoje objekte, jer rekategorizacija nije obavljena više od 20 godina, a kategoriju bi pritom moglo promijeniti više od 20.000 smještajnih jedinica, rekao je u srijedu ministar turizma Gari Cappelli.

On je na Kongresu Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske podsjetio na nedavno stupanje na snagu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti na temelju kojega će uskoro krenuti rekategorizacija.

- Vrijeme je da razmislimo što i u kojem smjeru s obiteljskim smještajem. Rekategorizacija će dati dobar rezime i više od 20.000 smještajnih kapaciteta bit će rekategorizirano, jer nisu rekategorizirani 20 i više godina. Hotelijeri svake četiri godine moraju obaviti rekategorizaciju pa mislim da je vrijeme da to napravimo i za privatni smještaj - rekao je Cappelli. 

Govoreći o aktualnom stanju u turizmu odnosno tekućoj turističkoj godini, spomenuo je i mogućnost smanjenja PDV-a u ugostiteljstvu, konkretno na dio koji se tiče ponude hrane.

Najvećim problemom sektora istaknuo manjak turističkih radnika, dodavši kako se s tim problemom susreće i dobar dio Europe. 

Iznio je kako hrvatski turizam zapošljava oko 150.000 ljudi. Za potrebe sljedeće turističke sezone, naveo je, Hrvatskoj će trebati 15.000 djelatnika, što će se nastojati osigurati povećanim kvotama za strane radnike i prekvalifikacijom.

Ocijenio je da hrvatski turizam nije bio spreman na značajan odlazak radnika u inozemstvu.

Tipični turist koji posjećuje Hrvatsku po njegovim riječima ima prosječno 41,5 godina i najčešće dolazi iz jednog od pet glavnih emitivnih tržišta: Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske i Češke. Prosječna mu je dnevna potrošnja 79 eura, odnosno 122 eura u hotelima. 

Oko 47 posto od svih posjetitelja boravi u privatnom smještaju, 29 posto u hotelima, a 24 posto u kampovima. U hotelima, gdje je oko 171 tisuća kreveta, ostvari se 24 posto noćenja. U hotelima najviše borave gosti iz Njemačke, Hrvatske, Velike Britanije i Slovenije.

Cappelli za 2019. godinu očekuje investicije u hrvatskom turizmu nešto veće od jedne milijarde eura.

Otkrio je i da se za 2019., intenzivno razmatra uvođenje direktne avio-linije s Kinom iz koje bi nam, predviđa, moglo doći 50-ak posto više gostiju nego ove godine.  

Profesorica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije Dora Smolčić Jurdana rekla je da ove godine očekuje rast fizičkih pokazatelja u odnosu na prošlu. 

Prema rezultatima istraživanja o poslovanju hotela na uzorku od 100 hotela s 20.325 kreveta, za razdoblje od siječnja do rujna, prosječna popunjenost hotela bila je 68 posto, ali s velikim oscilacijama. Tako je prosječna popunjenost u siječnju iznosila 12 posto, a u kolovozu 93 posto, iznijela je Smolčić Jurdana.

Novoizabrani predsjednik Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske Veljko Ostojić, istaknuo je utjecaj turizma na kvalitetu života u Hrvatskoj. 

- Bude li turizmu bolje, svim građanima ove zemlje bit će bolje - zaključio je Ostojić.

Komentari (138)
  • "Tipični turist koji posjećuje Hrvatsku.... najčešće dolazi iz jednog od pet glavnih emitivnih tržišta: Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske i Češke"........ministar je zaboravio spomenuti i Italiju, Madjarsku i Slovacku. Tome treba dodati jos neke drzave, ciji su turisti vecinom zaposleni u svim vidovima industrije* i poljoprivredi*................ INDUSTRIJA - pojam cije znacenje sve vise Hrvata treba pogledati na wikipediji, a Bog i bogme isto se odnosi i na POLJOPRIVREDU, jer ni daleko dan kad ce hrvatska mladez na pitanje: gdje i kako se dobivaju kruh, mljeko, meso, voce i povrce?, odgovarati; u SHOPING centrima u koje odes, platis i nosis,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Usput, ne znam primjer zemlje koja moze zivjeti SAMO od shoping centara u kojima se predaju strani proizvodi i nepuna 3 mjeseca turisticke sezone u kojoj turisti jedu hranu i piju pica uzgojena i proizvedena IZVAN Hrvatske, i tose robu proizvedenu IZVAN Hrvatske.... Uz to, turizam jos zagadjuje i nagrdjuje okolis i pravi buku. Kao i industrija i poljoprivreda!!!! Pa zasto onda sa hrvatskim turizmom ne uciniti ono sto je ucinjeno sa industrijom i poljoprivredom?? UNISTITI ga!!

    28. 11. 2018,   15:51
  • Evo ga, kao što sam najavljivao. Uništili su sve sada je na red došao turizam.

    28. 11. 2018,   15:11
  • Gdje prodje Hdz tu trava ne raste

    28. 11. 2018,   15:40