Obavijesti

News

Komentari 0

Iznenađenje na summitu G7: Došao je iranski ministar Zarif

Iznenađenje na summitu G7: Došao je iranski ministar Zarif
1

Mohammad Javad Zarif održao je sastanak s francuskim ministrom vanjskih poslova o načinima smanjenja tenzija između Teherana i Washingtona, rekao je francuski dužnosnik

VIDEO

Iranski ministar vanjskih poslova u nedjelju je sletio u francusko odmaralište u Biarritzu u kojemu se održava summit skupine G7, neočekivani događaj na skupu kojega već muči neslaganja američkog predsjednika Donalda Trumpa sa zapadnima saveznicima po brojnim pitanjima, uključujući Iran.

Mohammad Javad Zarif održao je sastanak s francuskim ministrom vanjskih poslova o načinima smanjenja tenzija između Teherana i Washingtona, rekao je francuski dužnosnik.

Također je rekao i da trenutno nema planova za sastanak Zarifa s članovima izaslanstva predsjednika Trumpa u mjestu održavanja summita, u gradu Biarritzu na jugozapadu Francuske.

"Nema sastanka s Amerikancima u Biarritzu", poručila je na Twitteru glasnogovornica iranske misije pri UN-u, Alireza Miryousefi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Trump je, kada su ga upitali o dolasku Zarifa u Biarritz, koji je zbog summita skupine G7 zatvoren od subote do ponedjeljka, rekao kako "nema komentara".

Europski čelnici nastojali su ublažiti sve veće sukobe između Irana i Sjedinjenih Država otkako je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. te ponovno uveo sankcije iranskom gospodarstvu.

Trump iznenađen dolaskom Zarifa u Biarritz 

Iranski ministar vanjskih poslova došao je u nedjelju u Biarritz u kojemu se održava summit skupine G7, neočekivani događaj na skupu kojega već muči neslaganja američkog predsjednika Donalda Trumpa sa zapadnima saveznicima po brojnim pitanjima, uključujući Iran.

Dužnosnik Bijele kuće rekao je da je francuski poziv Mohammadu Javadu Zarifu na sastanke na marginama summita "iznenađenje" te da se američki dužnosnici trenutno ne planiraju s njim sastati.

Zarif je odmah po dolasku održao sastanak s francuskim ministrom vanjskih poslova o načinima smanjenja tenzija između Teherana i Washingtona, rekao je francuski dužnosnik.

Europski čelnici nastojali su ublažiti sve veće sukobe između te dvije zemlje otkako je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. te ponovno uveo sankcije iranskom gospodarstvu.

Ranije se u nedjelju činilo kako je Trump odbacio nastojanja Francuske da posreduje u pregovorima s Iranom kazavši da, iako je sretan što je Pariz pokušao pomoći u smanjenju tenzija, ipak želi samostalno nastaviti s pregovorima.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je preuzeo inicijativu za smanjenje tenzija zbog straha da zbog propadanja nuklearnog sporazuma dođe do eskalacije sukoba na Bliskom istoku, u petak se sastao sa Zarifom. Cilj sastanka bio je raspraviti o planovima za rješavanje krize, uključujući smanjenje sankcija SAD-a ili stvaranje mehanizma za gospodarsku kompenzaciju Irana.

Iran želi izvoziti najmanje 700 tisuća barela nafte po danu do barem 1,5 milijuna ako Zapad želi pregovarati s Teheranom o spašavanju nuklearnog sporazuma iz 2015., rekla su u nedjelju za Reuters dva iranska dužnosnika i diplomat.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su razgovori između iranskog i francuskog ministra vanjskih poslova događaj na rubu summita G7 te da bi se trebala iskoristiti svaka prilika za rješavanje napetosti između SAD-a i Irana.

"Moramo pronaći način za rješavanje problema, a ako ne uspijemo, bojim se da će Iran nastaviti kršiti obveze nuklearnog sporazuma i u rujnu", rekla je Merkel novinarima.

Kazala je i da je o dolasku iranskog ministra Zarifa u Biarritz na razgovore obaviještena nedugo prije nego što je došao.

Iran želi veći izvoz nafte, neće pristati na pregovore o programu projektila

Iran želi izvoziti najmanje 700 tisuća barela nafte po danu do barem 1,5 milijuna ako Zapad želi pregovarati s Teheranom o spašavanju nuklearnog sporazuma iz 2015., rekla su u nedjelju za Reuters dva iranska dužnosnika i diplomat.

"U znak dobre volje i korak naprijed prema otvaranju pregovora, odgovorili smo na prijedlog Francuske. Želimo izvoz nafte od 700 tisuća barela po danu plaćenih novcem, a to je samo početak. Izvoz bi trebao doseći 1,5 milijuna barela", rekao je visoki iranski dužnosnik koji je tražio da ostane anoniman.

Drugi dužnosnik rekao je da se o "iranskom programu balističkih projektila ne može i neće pregovarati. To smo naglasili vrlo jasno i otvoreno."

Dužnosnici nisu detaljno opisali francuski prijedlog, a francuski dužnosnici nisu bili u mogućnosti komentirati.

Iranski diplomat rekao je da Iran također odbacuje bilo kakve razgovore o njihovom "pravu na obogaćivanje urana, svog domaćeg nuklearnog goriva, a zauzvrat će se potpuno posvetiti obvezama nuklearnog sporazuma iz 2015.".

Izvori iz naftne industrije rekli su Reuters da je iranski izvoz nafte u srpnju pao na 100 tisuća barela po danu zbog sankcija SAD-a koje je Trump uveo nakon što prošle godine povukao SAD iz nuklearnog sporazuma.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović