Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izrael poručio da je spreman za veliku vojnu operaciju u Gazi

None Foto: Mohammed Talatene/DPA/PIXSELL

Izrael je ovih dana poslao pojačanja oko enklave. Vojska je u četvrtak priopćila da se uvježbavala za 'sve moguće scenarije' i da je poništila dozvole borbenih postrojba u sektoru

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u četvrtak da je njegova zemlja spremna na vojnu operaciju 'velikih razmjera' u Pojasu Gaze dok se Palestinci pripremaju da u subotu u velikom broju prosvjeduju duž granice.

Netanyahu je ipak dodao da bude li Izrael 'prisiljen' na 'veliku kampanju', pristupit će joj 's pozicije sile i sigurnosti, pošto iscrpi sve druge mogućnosti'.

Hamas u Pojasu Gaze i Izrael sukobili su se ovog tjedna potičući strah od novoga rata.

Israeli air strikes in Gaza SPORAZUM O PREKIDU VATRE Izrael je napao Gazu iz zraka: Dvije strane postigle primirje

Dosad su ratovali triput u Gazi otkako je islamistički pokret 2007. preuzeo vlast u enklavi.

Gazu i Izrael u subotu očekuje visokorizičan događaj: stanovnici Gaze su pozvani da u velikom broju prosvjeduju duž granice kako bi obilježili prvu godišnjicu pokreta koji je godinu dana pridonosio porastu napetosti.

Od 30. ožujka 2018. tisuće stanovnika Gaze svaki tjedan sudjeluju na skupovima pod nazivom Hod za povratak koje uglavnom prati nasilje blizu ograde koju čuva izraelska vojska.

A police sapper inspects a damaged house that was hit by a rocket north of Tel Aviv Israel NA GRANICU Nakon što je raketa pogodila kuću, Izrael šalje pojačanje

Prosvjeduju protiv izraelske blokade i za povratak palestinskih izbjeglica koji su protjerani ili su pobjegli sa svoje zemlje nakon osnivanja Izraela 1948.

- Dao sam naredbu da se pošalju pojačanja, da se poveća broj vozila i da se obavi priprema za veliku kampanju - rekao je Netanyahu nakon obilaska vojnika i oklopnjaka stacioniranih blizu granice s Gazom.

Izrael je ovih dana poslao pojačanja oko enklave. Vojska je u četvrtak priopćila da se uvježbavala za 'sve moguće scenarije' i da je poništila dozvole borbenih postrojba u sektoru. Objavila je snimke uvježbavanja vojnika u urbanoj sredini.

President Donald Trump returns to the White House from the Walter Reed National Military Medical Center 'VRIJEME JE' Trump: Suverenitet Izraela nad Golanom SAD treba priznati

Netanyahu je ovaj tjedan upozorio da, bude li trebalo, neće oklijevati da provede kopnenu operaciju u Gazi, unatoč rizicima.

Smatra se da Netanyahu i Hamas nisu skloni otvorenom vojnom sukobu. No izraelski premijer je izložen pritisku svojih političkih protivnika na parlamentarnim izborima 9. travnja kojih je ishod neizvjestan. Potonji su ga optužili da nije dovoljno odlučan s Hamasom.

Komentari (6)
  • kak se zove ta intervencija? -okupacija? cijeli svijet se digao na noge kada su rusi povratili SVOJ krim. ovi okupatori otimaju i uništavaju cijelu i nikome ništa.legalno je.

    29. 3. 2019,   06:02
  • Samo deri peri po hamasu, to je leglo neradnika i razbojnika kojima je samo infada napameti❌❌🤮

    28. 3. 2019,   20:30
  • Uvijek žrtva nikad agresor interesantno aj bok

    28. 3. 2019,   19:17