Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izraelci bombardirali školu dok je UN bio u njoj, pronašli rakete

None Foto: Reuters 11

U napuštenoj školi UN-ovi promatrači našli su rakete. Iako je na školi bila UN-ova zastava, Izraelci su je bombardirali. Već su tvrdili da Hamas skriva oružje kod UN-a

UN-ovi promatrači koji su pokušavali pomoći ljudima u Gazi, ostali su zatočeni između izraelskih vojnika i Hamasovih boraca. Ni jedna strana nije htjela popustiti. Nešto prije, Hamasova raketa pala je u blizini izraelske najveće zračne luke zbog čega su obustavljeni gotovo svi letovi.

UN-ovi promatrači pronašli su rakete u jednoj napuštenoj ženskoj školi u Gazi, što je drugo takvo otkriće od početka sukoba. 

Istovremeno, Izraelci su počeli bombardirati tu školu koja je služila kao privremeno sklonište za izbjeglice. 

- Dok je UN istraživao štetu, nastavilo se bombardiranje čime su ugroženi njihovi životi - rekao je glasnogovornik Chris Gunness. Izraelska vojska ciljala je školu unatoč UN-ovoj zastavi. Već prije optužili su militante da skrivaju oružje u UN-ovim skloništima. 

U sukobima je do sada poginulo 635 Palestinaca, od kojih je 80 posto civila. Ozlijeđeno je preko 4000 ljudi. Na izraelskoj strani poginulo je 29 vojnika i dva civila.

Američki tajnik John Kerry sastao se u Egiptu s vođama Arapske lige. Barack Obama forsira trenutačni prekid neprijateljstva, piše CNN.

- Imali smo konstruktivne sastanke i nastavit ćemo pregovarati narednih nekoliko dana kako bi vidjeli možemo li pronaći rješenje i prekinuti ovo nasilje - rekao je Kerry. 

Palestinski premijer Rami Hamdallah neće pristati na nikakvo primirje dok se ne skine ekonomska blokada Pojasa Gaze koja im je nametnuta 2007. godine. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kaže kako je Hamas odgovoran za odbacivanje mirovnog prijedloga. 

Kralj Saudijske Arabije Abdullah bin Abdulaziz al-Saud sastao se s katarskim emirom šeikom Tamim bin Hamad al-Thani kako bi razgovarali o situaciji u Pojasu Gaze. 

Komentari (236)
  • Nijedna strana nije u pravu i obadvije strane imaju donekle pravo.. Palestincima treba dati državu a oni sami moraju zaustaviti debile koji ispaljuju granate s njihove teritorije na civile i bombaše samoubice i onda Izraelci neće imati nikvo pravo granatirati, zauzimati teritoriji itd..

    23. 7. 2014,   14:06
  • U ovom ratu nazalost stradavaju u pravilu civili. Izrael nema ni moralne ni pravne osnove za vojnu akciju ovih razmjera na gusto naseljenom palestinskom podrucju. Prije par godina u slicnoj akciju je poginulo par tisuca Palestinaca i desetak izraelskih vojnika. Ja to ne mogu nazvati ratom. Takav scenario vise lici na osvetu, cistku te zadrzavanja postojeceg stanja. Ovoliki broj civilnih zrtava se ne moze opravdati. Rijec je o zlocinu.

    23. 7. 2014,   09:48
  • Svaki put kad ovu temu komentiram izbrisu mi komentar, jer Židve zovem Židovima?!! Eto ljudi vidite tko su Židovi i šta rade!!

    23. 7. 2014,   10:09