Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izraelci u Jeruzalemu ruše ilegalne palestinske zgrade

None Foto: Reuters/PIXSELL 3

Palestinci strahuju da će uništavanje domova i zgrada u blizini sigurnosne ograde postati presedan i za druga mjesta duž zida koji se proteže stotinama kilometara oko Zapadne obale pod izraelskom okupacijom.

Izraelske snage u ponedjeljak su počele uništavati zgrade u blizini barijere na periferiji Jeruzalema, suočene s prosvjedima Palestinaca i međunarodnim kritikama. 

Buldožeri i stotine izraelskih vojnika i policajaca su u Sur Baheru, palestinskom selu u istočnom Jeruzalemu, području koji je Izrael okupirao u ratu na Bliskom istoku 1967. 

Palestinci strahuju da će uništavanje domova i zgrada u blizini sigurnosne ograde postati presedan i za druga mjesta duž zida koji se proteže stotinama kilometara oko Zapadne obale pod izraelskom okupacijom. 

Foto: Reuters/PIXSELL

Rušenje je posljednji potez u dugotrajnom sporu o budućnosti Jeruzalema, svetog mjesta triju velikih religija i doma za više od 500.000 Izraelaca i 300.000 Palestinaca. 

Izraelske snage prerezale su žičani dio ograde u Sur Baheru u ponedjeljak po noći i krenule uklanjati stanovnike s tog područja.

Reflektori su osvijetlili to područje dok su deseci vozila s pripadnicima sigurnosnih snaga pristizali u selo.

Rušenje su snimili i fotografirali palestinski, izraelski i međunarodni aktivisti koji su se okupili u pokušaju zaustavljanja rušenja zgrada. 

Izraelski Vrhovni sud presudio je u lipnju da je narušena zabrana gradnje. Rok stanovnicima za uklanjanje bespravnih zgrada ili njihovih dijelova istekao je u petak. 

Foto: Reuters/PIXSELL

Izrael tvrdi da su zgrade ilegalno izgrađene preblizu granice na Zapadnoj obali, a stanovnici kažu da nemaju gdje graditi i da je nemoguće dobiti dozvolu za gradnju.

U rušenjima je već uništeno više od 20 stanova. 

Palestinci žele da Istočni Jeruzalem bude glavi grad buduće palestinske države.

 

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Komentari (11)
  • Do kada ćete jebati taj narod??? Postajete gori od najvećih ugnjetavača amera i turaka!

    22. 7. 2019,   10:19
  • Ne kužim kako ilegalne? Pa Palestinci su napravili te kuće na palestinskoj zemlji i onda ih Izrael okupira i kuće postanu ilegalne? Ko Srbi u Krajini 90-ih godina.... Hm, ovo što židovi rade njima jako podsjeća na neke druge stvari iz drugog svjetskog rata samo što nitko ne smije reći da židovi to rade drugima...

    22. 7. 2019,   10:49
  • I nikome nista!!!

    22. 7. 2019,   10:42