Obavijesti

News

Komentari 493

Hasanbegović: Pseudoljevičari nam smještaju kao i Trumpu

Hasanbegović: Pseudoljevičari nam smještaju kao i Trumpu
3

Bivši ministar kulture reagirao je na izvješće State Departmenta. U svojoj analizi Amerikanci su posebno zgrozili stavovi Zlatka Hasanbegovića i redatelja Jakova Sedlara

VIDEO

SAD je upozorio na veličanje Nezavisne države Hrvatske (NDH), umanjivanje ustaških zločina i protusrpske osjećaje u Hrvatskoj u 2016. u novom izvješću o vjerskim slobodama, spomenuvši bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i redatelja Jakova Sedlara kao osobe čiji su stavovi o ustaškom režimu izazivali posebne kritike židovskih i srpskih vjerskih zajednica te nevladinih organizacija. 

State Department je u utorak objavio redovito godišnje izvješće o vjerskim slobodama u svijetu za 2016., uključujući i Hrvatsku.

Kao događaje koji oslikavaju stanje vjerskih sloboda, Washington je istaknuo komemoraciju u logoru smrti Jasenovcu koju su bojkotirali židovski i srpski čelnici, optužujući tadašnju vladu da umanjuje ustaške zločine.

Američka administracija piše i o maršu 5000 ljudi na Vijeće za elektroničke medije koje je suspendiralo program televizije Z-1 zbog talk-showa u kojem je voditelj pozvao gledatelje da se drže dalje od pravoslavne crkve u Zagrebu jer bi "četnički vikari" mogli izaći i "zaklati" nevine prolaznike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Spominje se i nogometna utakmica između Hrvatske i Izraela kada su navijači izvikivali ustaški pozdrav "Za dom spremni", kao i sporni dokumentarni film Jakova Sedlara "Jasenovac-Istina".

Davor Puklavec/PIXSELL

Sedlar kaže da je realan broj ubijenih u tom ustaškom logoru između 20.000 i 40.000, dok je Američki muzej holokausta procijenio da se radilo između 77.000 i 99.000 žrtava, stoji u izvješću i dodaje da su židovski predstavnici film osudili, a hvalio ga je ministar kulture Hasanbegović.

Nekoliko nevladinih organizacija, uključujući Centar Simon Wiesenthal (SWC), kritizirao je imenovanje Hasanbegovića ministrom kulture, tvrdeći da je veličao pronacistički ustaški režim i umanjivao zločine iz tog razdoblja, navodi State Department.

Službeni Washington izdvaja i kritiku te organizacije na račun zagrebačkog Županijskog suda koji je ukinuo osuđujuću presudu kardinalu Alojziju Stepincu zbog suradnje s ustaškim režimom iz 1946. "Effraim Zuroff, voditelj jeruzalemskog ureda SWC-a, rekao je da je to 'apsolutno sramotno i užasno, da se radi o pokušaju prekrajanja povijesti'", stoji u izvješću.

State Department spominje i zabrinutost Srpske pravoslavne crkve zbog rastuće društvene netolerancije i podatka da je u 2016. bilo 20 vandalskih napada da njezinu imovinu, pet manje nego godinu dana ranije. Otkrivena su samo dvojica počinitelja protiv kojih je suđenje u tijeku, piše u izvješću.

Washington upozorava i da vlada nije riješila nijedan veći zahtjev SPC-a za povratom imovine, uključujući u Osijeku, Vukovaru i Vinkovcima, kao i zahtjeve za vraćanjem židovske imovine oduzete tijekom Drugog svjetskog rata. 

"Postojeći zakon ne dopušta pojedincima čija je imovina oteta tijekom Holokausta da traže odštetu na sudu ako su u međuvremenu promijenili državljanstvo. Vlasnike židovske imovine to pogađa više od drugih", kažu u State Departmentu i pozivaju Zagreb da ubrza rješavanje tog problema.

Hasanbegović za izvješće proziva "hrvatsku pseudoljevičarsku scenu"

Američko izvješće o vjerskim slobodama u svijetu za 2016., u kojemu se upozorava na veličanje Nezavisne države Hrvatske (NDH), umanjivanje ustaških zločina i protusrpske osjećaje u Hrvatskoj,  komentirao je u srijedu navečer za HRT Zlatko Hasanbegović, ocijenivši ga nerelevantnim falsificiranim izvješćem hrvatske pseudoljevičarske scene. 

U redovitom godišnjem izvješću State Departmenta o vjerskim slobodama u svijetu za 2016., uključujući i Hrvatsku, spomenuti su bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegovića te redatelj Jakov Sedlar kao osobe čiji su stavovi o ustaškom režimu izazivali posebne kritike židovskih i srpskih vjerskih zajednica te nevladinih organizacija. 

"Riječ je o neutemeljenim besmislicama koje su zapravo falsificirano izvješće hrvatske nevladine, prokazivačke i preplaćene pseudoljevičarske scene, a koje je u nedostatku ozbiljne analitike nekritički preuzelo i dalje proslijedilo američko veleposlanstvo u Zagrebu iz vremena bivše predsjedničke administracije. Jednako je nerelevantno kao i pseudoljevičarski agitprop i difamacijska kampanja protiv predsjednika Trumpa u SAD-u i izvan njega“, izjavio je Hasanbegović.  

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 493
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina