Obavijesti

News

Komentari 2

Izvješće Vijeća Europe: Broj hrvatskih zatvorenika pada

U razdoblju od 2005. do 2015. broj zatvorenika povećavao se najviše u Albaniji, Gruziji, Litvi, Makedoniji, Crnoj Gori i Turskoj. S druge strane zemlje poput Njemačke i Nizozemske bilježe najniže stope u Europi

VIDEO

Zatvorska populacija u Europi brojčano se ne mijenja, a broj hrvatskih zatvorenika smanjuje se, pokazalo je izvješće Vijeća Europe "Zatvori u Europi 2005 - 2015" objavljeno u utorak.

Stope zatvorske populacije (broj zatvorenika na 100 tisuća stanovnika) imaju tendenciju pada od istoka prema zapadu s pokojom iznimkom.
Engleska, Wales, Škotska, Španjolska i Portugal imaju vrlo visoke stope populacije u zatvorima, dok Hrvatska, Grčka, Slovenija i Turska imaju vrlo niske.

U razdoblju od 2005. do 2015. broj zatvorenika povećavao se najviše u Albaniji, Gruziji, Litvi, Makedoniji, Crnoj Gori i Turskoj. S druge strane zemlje poput Njemačke i Nizozemske bilježe najniže stope u Europi, a Estonija i Latvija imaju najveće stope pada zatvorske populacije.

Hrvatska u usporedbi s ostatkom Europe

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Niska stopa - zatvorska populacija (79 na 100 stanovnika), gustoća zatvorenika (83 na 100 mjesta), omjer zatvorenika i stručnog osoblja (1,3 zatvorenik na 1 čuvara), prosjek dnevne potrošnje na zatvor jedne osobe (7,3 eura dnevno).

Srednja stopa - prosjek ulazaka u kaznene institucije (216 na 100 tisuća), prosječno trajanje zatočenja izraženo prosječnim brojem dana provedenim u zatvoru (5,8 mjeseci), postotak neosuđenih pritvorenika (23,7 posto), postotak zatvorskih čuvara u ukupnom osoblju (59,5 posto).

Visoka stopa - stopa oslobađanja iz zatvorskih institucija, prosječna dob zatvorske populacije (36,8 godina), postotak stranaca u pritvoru (55,5 posto), stopa smrtnosti na 10 tisuća zatvorenika (42,5 godina).

Kad se uračuna postotak žena i postotak stranaca u zatvorima, hrvatske brojke ukazuju da smo u sredini zemalja članica Vijeća Europe, no imamo niske stope u usporedbi s članicama Europske unije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21