Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

‘Ženska prava su nam uvijek bila i bit će nam uvijek bitna’

None Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL 2

Sporazum o prihvaćanju smjernica kodeksa potpisalo je 12 vodećih tiskanih, televizijskih i internetskih medija. U ime 24sata sporazum je potpisala izvršna urednica Anamaria Todorić

Vrijeme je da svi priznamo kako postojeći sustav protiv nasilja nad ženama nije učinkovit i svakako treba preuzeti odgovornost za to, rekla je u petak u Novinarskom domu pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić tijekom predstavljanja medijskog kodeksa.

Radi se o Europskom projektu pod nazivom “Medijski kodeks-vodič za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o  nasilju prema ženama i femicidu”. Izradila ga je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u suradnji s policijskom i pravosudnom akademijom te hrvatskim novinarskim društvom u okviru europskog projekta "Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“, kojeg je Pravobraniteljica nositeljica, a čija je ukupna vrijednost 427 tisuća eura. 

Napravljena je i analiza medijskog izvještavanja u slučajevima nasilja prema ženama. Pokazalo se da čak 33 posto vijesti uključuje senzacionalistički naslov, dok se u gotovo deset posto sugerira na odgovornost žrtve. Osim sažetka dviju analiza, kodeks sadrži 20 smjernica za senzibilizirano izvještavanje o rodno utemeljenom nasilju. Neke od smjernica uključuju i naputak da se nasilje promatra u kontekstu njegove rodne uvjetovanosti, imati kompetentne sugovornike, ne prikazivati nasilje na humorističan način i drugo. Na predstavljanju su bili i glavni ravnatelj policije Nikola Milina, državni tajnik Kristijan Turkalj te potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Irena Petrijevčanin Vuksanović. Svi su se složili kako mediji imaju bitnu ulogu u oblikovanju javnog mnijenja. Sporazum je potpisalo 12 vodećih medijskih kuća u Hrvatskoj, uključujući 24sata.

- Ženska prava su nam izuzetno bitna pa je i potpisivanje sporazuma kojim se u medijima dodatno štite žrtve za nas logičan korak. Drago nam je što je pravobraniteljica prepoznala nas kao partnera - rekla je izvršna urednica Anamaria Todorić, koja je u ime redakcije 24sata potpisala sporazum.

Tema: Hrvatska

Komentari (12)
  • ‘Ženska prava su nam uvijek bila i bit će nam uvijek bitna’ Valjda ljudska prava... A što su žene a što muškarci ???... Zar nisu ljudi draga gospodo sa TV-a ???... Zar nuškarci trebaju imati manja prava od žena ili obrnuto ???... TREBA BITI ČOVJEK ONDA SVE OSTALO...

    8. 3. 2019,   17:44
  • Sve sami licjemjeri.

    8. 3. 2019,   18:30
  • Ovi licemjeri sa slike nas maltretiraju već godinama. Najbolji odgovor dala im je komentatorica "purgerica prva" pa nema potrebe da ponavljam.

    11. 3. 2019,   22:24