Obavijesti

News

Izvoz i financiranje: kada zatražiti dodatna sredstva?

Izvoz i financiranje: kada zatražiti dodatna sredstva?

Kada zatražiti dodatna novčana sredstva; koji izvori financiranja su mi dostupni i pod kojim uvjetima; kako se zaštiti od rizika?

Osiguranje novčanih sredstava za nesmetanu proizvodnju, za redovito izvršavanje obveza iz izvoznih ugovora, za osvajanje novih tržišta, za razvoj proizvoda sukladno zahtjevima tih tržišta te za modernizaciju proizvodnje i uvođenje novih tehnologija neizostavni su koraci za uspješan izvoz. Izuzetno je bitno zaokružiti financijsku konstrukciju prije realizacije izvoznog posla, kako se ne bi dovelo u pitanje i ugrozilo izvršenje izvoznog ugovora.

Međutim, dostupno i povoljno financiranje značajno je iz još jednog razloga. Konkurentnost poduzeća ne ovisi uvijek samo o tržišnoj potražnji za proizvodom po prihvatljivoj cijeni, već i o odobravanju povoljnih uvjeta plaćanja kupcu.

Financiranje po povoljnijim uvjetima može vam dati prednost u natjecanju s poduzećima koje nude slične robe ili usluge.

Ponekad to može biti jednako važno za ugovaranje posla kao i kvaliteta ili cijena. Kod realizacije izvoznog posla s jedne strane se nalazi izvoznik koji želi što prije naplatiti svoja potraživanja, a s druge strane kupac koji želi odgoditi plaćanje na što duži rok te prebaciti dio rizika na izvoznika.

Kako biste zatražili bankovni kredit ili druge vrste financiranja, potrebno je pripremiti financijski plan te imati pregled novčanih priljeva i odljeva. Također sagledajte analizu vlastitih mogućnosti, procijenite potrebu za dodatnim financiranjem i sagledajte raspoloživu ponudu financiranja na financijskom tržištu. To će vam ujedno pomoći da se nosite s događajima kao što su transakcijska kašnjenja, kolebanja deviznih tečajeva, devizne kontrole ili spora naplata potraživanja.

Vaš se financijski plan treba sastojati od sljedećih dijelova:

1. Novčani proračun – predstavlja plan očekivanih novčanih primitaka i izdataka za određeno vremensko razdoblje (planski/budžetirani izvještaj o novčanom toku) koji odražava efekte budućih poslovnih aktivnosti na novčane pozicije poduzeća

2. Planska bilanca – predstavlja prikaz planirane financijske situacije poduzeća na kraju proračunskog razdoblja

3. Kapitalni proračun (plan ulaganja) – daje pregled sredstava koja će vam trebati da dovršite planirana projektna ulaganja

Izvori financiranja

Gdje ćete naći sredstva potrebna za uspješnu realizaciju svog izvoznog pothvata? Mogućnosti su višestruke, a u neke od uobičajenih opcija financiranja su:

Zadržana dobit

Ako su vam tuzemni poslovi omogućili da stvorite značajne financijske rezerve, mogli biste sami financirati svoj izvoz. Na taj način, ne morate snositi troškove kamata i vaš novčani tok neće biti opterećen otplatom kredita.

Pozajmice vlasnika i/ili drugih zainteresiranih strana, ulagači

Dogovor s prijateljima ili članovima obitelji da vam pozajme novac nekad može biti relativno laka i fleksibilna opcija financiranja. Također, vlasnik može svoje poduzeće financirati vlastitom pozajmicom. Takvi dogovori moraju biti propisno dokumentirani te se temeljiti na jasno definiranim uvjetima povrata pozajmice, kako se poslovanje ne bi dovelo u opasnost.

Jedna od mogućnosti financiranja je traženje kapitalnog ulaganja od pojedinaca ili skupina-trećih strana koji su specijalizirani za ulaganje u razne poslovne ideje i subjekte.

Poticaji, potpore

Poduzetnicima su dostupni mnogi programi sufinanciranja ulaganja putem bespovratnih potpora iz EU fondova i ostalih izvora (ministarstva, državne agencije, županije, gradovi, općine), zatim programi jamstava za povrat kredita (HAMAG BICRO) te programi kreditiranja po povoljnim kamatnim stopama (HBOR).

Zatvaranje financijske konstrukcije projekata sufinanciranih iz EU fondova

Kako bi olakšao primjenu bespovratnih sredstava iz EU fondova, a koji mogu pomoći jačanju konkurentnosti hrvatskih poduzeća, HBOR nudi poseban program za kreditiranje projekata sufinanciranih iz EU fondova. Ovaj program omogućuju korisnicima sredstava EU fondova, da uz povoljne kamatne stope i duge rokove otplate, zatvore cjelokupnu financijsku konstrukciju svojih investicijskih projekata. Krediti se odobravaju izravno ili putem poslovnih banaka, pri čemu su uvjeti za krajnjeg korisnika kredita jednaki.

Financiranje izvoza - krediti HBOR-a

Ugovaranje kredita HBOR-a ili poslovne banke najčešći je način financiranja internacionalizacije hrvatskih tvrtki. Razgovor s bankom, temeljito istraživanje svih dostupnih programa i uvjeta financiranja te sastavljanje kvalitetnog financijskog plana pokazalo se najstabilnijom i najsigurnijom opcijom za izlazak za međunarodno tržište.

U sklopu financiranja izvoza, HBOR pruža sljedeće vrste kredita:

1. Krediti za pripremu izvoza (eng. Pre-Export Finance) namijenjeni su redovitom financiranju obrtnih sredstava, odnosno financiranju svih troškova potrebnih za nesmetano odvijanje proizvodnje roba za izvoz tijekom proizvodnje i u razdoblju do naplate potraživanja od kupca u inozemstvu. Ovi krediti mogu se odobriti za pojedinačni posao ili kao okvirni revloving kredit, a odobravaju se uz kamatnu stopu već od 1,75%.

2. Krediti kupcu (eng. Buyer Credit) odobravaju se inozemnom kupcu za kupovinu hrvatskih roba i/ili usluga. Sredstva kredita uplaćuju direktno na račun izvoznika, dok kupac ili njegova banka preuzimaju otplaćivanje kredita. Ovi krediti koriste se za izvoz roba i usluga koja nisu potrošna dobra.

3. Krediti dobavljača (eng. Supplier Credit) namijenjen je refinanciranju kredita kojeg je izvoznik (dobavljač) odobrio svojem kupcu u inozemstvu. HBOR ugovoreni iznos isplaćuje na račun izvoznika, a kupac otplaćuje kredit izvozniku na račun otvoren u HBOR-u kojim se zatvara odobreni kredit, a višak sredstava isplaćuje se izvozniku.

Uz ove programe namijenjene isključivo izvoznim poslovima, HBOR izvoznike prati i kratkoročnim i dugoročnim kreditnim sredstvima uz također povoljne kamatne stope. Tako su izvoznicima na raspolaganju investicijski krediti namijenjeni npr. proširenju i modernizaciji proizvodnje, izgradnji novih pogona, ali i različiti krediti za obrtna sredstva koji nisu nužno namijenjeni izvoznom poslu, već općem povećanju konkurentnosti poduzeća. Ova sredstva mogu koristiti poslovni subjekti od mikro i malih poduzetnika do velikih poduzeća, a poduzetnici koji su tržišno konkurentni, što podrazumijeva da ostvaruju i prihod od izvoza, i bave se poljoprivredom i ribarstvom, prerađivačkom industrijom ili računalnim programiranjem, svoje investicije mogu kreditirati uz kamatnu stopu 1,5% ili nižu ako zapošljavaju osobu mlađu od 30 godina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Znate li u koje tri zemlje Hrvatska najviše izvozi?
JESTE LI IZNENAĐENI?

Znate li u koje tri zemlje Hrvatska najviše izvozi?

Iako mnogi poduzetnici misle da je izvoz bauk, statistika pokazuje da sve više njih postaje svjesno kako je širenje na inozemna tržišta ključno za njihov uspjeh. U infografici pogledajte koje su najveće prednosti izvoza

Planirate izlazak na strano tržište? Ovo morate znati
KLJUČ USPJEHA

Planirate izlazak na strano tržište? Ovo morate znati

Na inozemnom tržištu ima dovoljno mjesta za svakog poduzetnika koji je odlučio da mu domaće tržište više ne predstavlja izazov. No, na tom putu postoji nekoliko izazova s kojima se treba suočiti
Krenuli smo iz obiteljske kuće, danas izvozimo po cijeloj Europi
PRIČA IZ BJELOVARA

Krenuli smo iz obiteljske kuće, danas izvozimo po cijeloj Europi

Koliko ste puta čuli da je teško uspjeti u malim sredinama? No je li uistinu tako? Da se ipak radi o zabludi, pokazuje iznimno uspješna bjelovarska firma VIDIK. Evo kako su od obiteljskog doma došli do stranog tržišta