Obavijesti

News

Komentari 18

'Ja nikad nisam ronio u špilji, čudno da su ih pustili unutra'

'Ja nikad nisam ronio u špilji, čudno da su ih pustili unutra'
3

Igor Jelinić (54) zapeo je 2007. u talijanskom podzemnom sustavu Piaggia Bella i slomio nogu. Izvlačili su ga četiri dana. Divi se dečkima s Tajlanda što su preživjeli bez opreme

VIDEO

Dječaci ovakvu dramu nisu mogli niti sanjati, da će ih morati spašavati, da će morati naučiti roniti kako bi izašli van. Ja sam 38 godina u speleologiji pa nikad nisam zaronio u pećini s opremom. To je najekstremniji vid speleologije, a oni su ga morali iskusiti na svom prvom takvom ulasku u pećinu, rekao nam je karlovački speleolog Igor Jelinić zvani Jela (54).

Spašavali su ga četiri dana

On je 8. kolovoza 2007. zapeo u talijanskom podzemnom sustavu Piaggia Bella kad se okliznuo, pao i natukao rame i zaradio otvoreni prijelom noge. Bio je na dubini od 300 metara i četiri kilometra daleko od ulaza. Njegovo spašavanje tada je bilo najveća speleološka akcija spašavanja na svijetu. Preko 150 spasilaca četiri su ga dana izvlačili na površinu. Tek su mu kasnije rekli da su u akciji čak 260 puta morali minirati stijene kako bi ga izvukli na površinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Igor Jelinić izvučen iz jame i prebačen u bolnicu
Igor Jelinić izvučen iz  jame i prebačen u bolnicu

- Moje spašavanje i ovo spašavanje djece ipak se razlikuju. Ja sam se do tada 26 godina aktivno bavio speleologijom i razmišljao sam o tome da mi se nešto može dogoditi, da bi me mogli spašavati. Oni na to vjerojatno uopće nisu računali kad su ulazili u špilju - kaže Jelinić. I sam je bio na Tajlandu te je istraživao neke od špiljskih sustava. Rekao da je da su vjerojatno lokalci, koji brinu o špilji, napravili propust i uopće pustili ljude da uđu unutra.

'Sreća da su bili u grupi'

- U Tajlandu ima jako puno špilja i ljude doslovno žive s njima. Monsuni dolaze jako precizno i čudno je da su ih pustili - kaže Jelinić. Dodao je kako tek treba vidjeti kako će se to sve psihički odraziti na njih. Dva tjedna u mraku, bez hrane i opreme, nisu znali što se zbiva i hoće li uopće ostati živi.

Psihijatar o djeci s Tajlanda: 'Mogao bi im se razviti PTSP'
Psihijatar o djeci s Tajlanda: 'Mogao bi im se razviti PTSP'

- Moglo bi im biti jako teško. Sreća je da ih je bilo puno i da su bili u grupi, bar ja na to tako gledam. Pitanje je bi li preživjeli da ih je bilo samo dvoje - kaže Jelinić.

On se pak, 11 godina od svoje nesreće, osjeća dobro. Kaže da o tome kasnije i nije previše razmišljao i nije prestao istraživati pećine.

Stradavanje je bilo dobro iskustvo

- Ma kod mene vam je to bilo kao kod vozača koji nakon 30 godina vožnje doživi sudar. Čim zacijeliš, sjedneš opet za volan. Doduše ja sam i tijekom vježbi bio lažni unesrećeni pa sam znao kako je to biti na nosilima - prisjetio se Jelinić. Sa svojim spasiocima čuje se još i dan danas, a ostao je aktivan i u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja. Dodao je da je njegovo stradavanje, ali i ostalih kolega bilo dobro iskustvo koje će se prenositi na nove generacije speleologa. Iz njih mogu naučiti dobre stvari.

Spas čeka još četvero dječaka: Roditelji ne znaju tko je vani?
Spas čeka još četvero dječaka: Roditelji ne znaju tko je vani?

- Iako sam bio obećao, nisam se ponovno vratio u špilju gdje sam stradao. Ipak to treba dugo planirati i odvojiti vremena. Kad sam postao otac, malo sam stao na loptu - iskren je Jelinić. Napomenuo je kako su mu kao podsjetnik ostale fizičke posljedice.

- Ta noga više nije nije kakva je bila. Bolna je i ukočena, hrskavica se potrošila - rekao je Jelinić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda