Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ja sam hrvatski Viktor Orban, ali me rad u politici ne zanima'

None Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Viktor Orban (31) iz Sirača kod Daruvara često ide u Mađarsku pa mu se carinici smiju, a nerijetko ga žele i fotografirati s njegovom hrvatskom putovnicom

Poput Mađara, i Hrvati imaju svojeg Viktora Orbana. Mladić istoga imena i prezimena od rođenja živi u Siraču, općini udaljenoj desetak kilometara od Daruvara. Hrvatski Viktor Orban (31) nije poput mađarskog pa ga politika ne zanima. Svoj životni poziv Viktor Orban pronašao je u elektrotehnici te je tako u Daruvaru i završio srednju Tehničku školu. Kako nam je Viktor objasnio, za politiku vremena nema jer većinu dana provodi na radnome mjestu kod lokalnog autoprijevoznika.

''Politika me ne zanima''

- Nikad nisam htio biti glavni u društvu, a to je u politici potrebno. Više me zanimaju dobro društvo i provod. I moji pokojni otac i djed zvali su se Viktor. Da smo ih ikad mogli okupiti na jednome mjestu, imali bismo trojicu Viktora Orbana u Hrvatskoj, a ne kao Mađari jednog. Mislim da bi to bio jedinstven slučaj. Otac je preminuo prije 13 godina, a djed puno prije toga - objasnili su nam Viktor i njegova majka Snježana (48).

Iako je mađarskog podrijetla, političkih ambicija nikad nije imao. Ista je situacija i s ostalim članovima njegove obitelji.

- Ne zanimaju me zatvaranja granica ni situacija s imigrantima. Žao mi je ljudi, ali svjestan sam da mi obični ljudi na to ne možemo utjecati - kaže Orban.

Mađarskog premijera nikad nije vidio uživo te ističe kako ni nema želju za upoznavanjem svojeg imenjaka i prezimenjaka. Osim što dijele isto ime i prezime, dodaje, vjerojatno ništa drugo nemaju zajedničko. Viktor nam kaže kako Orbanovi godinama žive na području oko Daruvara te da se hrvatski Viktor Orban u Siraču rodio i odrastao. Osim njegove obitelji, još je nekoliko obitelji s istim prezimenom u njihovu kraju.

''Na granici mi se smiju''

Viktor je kao mali često s obitelji putovao preko granice u šoping u 77 kilometara udaljenu Mađarsku. Granicu su prelazili kraj mjesta Barcs. Njegova majka tvrdi kako se u Mađarsku išlo kupovati jer su gotovo sve potrepštine bile povoljnije nego u Hrvatskoj. No i nakon ulaska u Europsku uniju znali su putovati turistički u Mađarsku pa su se Mađari s njima, nakon što su izabrali Viktora Orbana za premijera, šalili kad su shvatili da u automobilu sjedi još jedan muškarac identičnog imena i prezimena. Pozivali su ga van iz vozila i rukovali se s njim.

– Mađarski policajci na granici međusobno bi si pokazivali putovnicu ili moju osobnu iskaznicu. Nisu mogli vjerovati kad su vidjeli da u dokumentima piše ime njihova premijera Viktora Orbana. Nasreću, nitko to nije shvaćao kao provokaciju. Smijali su se zajedno s nama. Govorili bi nam kako im se premijer preko noći pomladio - opisuje nam dogodovštine s graničnog prijelaza hrvatski Viktor Orban.

Kaže kako su se i njegovi prijatelji te djevojka prije znali šaliti s njim zbog imena i prezimena, a sad im je sve to postalo normalno. Da je na mjestu mađarskog premijera, kaže, otvorio bi granice i propustio izbjeglice da slobodno prođu na njihovom putu do Zapadne Europe.

- U posljednje vrijeme često viđamo mađarskog premijera na televiziji. Zna se i sad dogoditi da netko vikne: ‘Gle našeg Viktora’ i u kući nastane smijeh. Ipak, mislim da mi je brat Ivan najveći obožavatelj - zaključio je mladić iz Sirača.

- Naravno da bih ga volio sresti. Uvjeren sam da bi se i on sam smijao da zna kako se jedan Hrvat zove kao on. Možda bi tada i njegova politika prema Hrvatskoj omekšala - uvjeren je hrvatski imenjak mađarskog političara.

- Ako se jednog dana odlučim ženiti, ne bih imao ništa protiv da mi se mađarski Viktor Orban pojavi na svadbi - zaključuje Viktor Orban.

Komentari (45)
  • Šteta,odmah bi glasao za tebe da dođeš na izbore:)

    6. 11. 2015,   21:04
  • Naš Viktor Orban je odličan lik.

    6. 11. 2015,   22:50
  • Konačno jedan Orban oko čije kuće nema bodljikave žice.

    6. 11. 2015,   22:02