Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ja sam pobjegao iz Alcatraza. Sada se želim vratiti, nije šala'

None Foto: Screenshot 4

Navodni bjegunac koji se predstavio kao John Anglin napisao je da ima rak i da je spreman vratiti se na godinu dana u zatvor u zamjenu za medicinsku njegu

Okružen hladnim i nemirnim vodama Pacifika, zatvor Alcatraz čak je 29 godina bio na glasu kao mjesto s kojeg nitko ne može otići, barem ne živ. No godine 1962. tri su zatvorenika - braća John i Clarence Anglin, te Frank Morris - pobjegli sa otoka. Policija i svi ostali pretpostavili su kako su muškarci umrli u moru, no televizijska kuće CBS 2013. je dobila pismo od čovjeka koji se predstavlja kao John Anglin.

Screenshot | Autor: Screenshot Foto: Screenshot

- Zovem se John Anglin, i 1962. sam s bratom Clarenceom i Frankom Morrisom pobjegao s Alcatraza. Imam 83 godine i u lošem sam stanju, imam rak. Da, svi smo te noći ostali živi, ali jedva. Ako na televiziji objavite da sam u zamjenu za medicinsku njegu voljan na najviše godinu dana ponovno otići u zatvor, reći ću vam točno gdje sam. Ovo nije šala - napisao je 'navodni' bjegunac koji je nadodao kako je život proveo prvo u Seattleu, pa Sjevernoj Dakoti a onda se, kaže, vratio na jug Kalifornije. 

Foto: screenshot/Youtube/Twitter

Ured maršala analizirao je pismo - od DNK do rukopisa - no nisu došli do konkretnog zaključka. 

- Uvriježeno mišljenje bilo je da su se muškarci utopili tijekom bijega. Ako su ostali živi nema razloga da vjerujemo da su se iz temelja promijenili i počeli živjeti živote bez kriminala - kažu o pljačkašima banaka iz FBI-ja.

- Sjećam se da me probudila sirena, i nisam znala što bi jer to nitko nikada nije čuo na Alcatrazu. Pretpostavila sam da su poginuli pri bijegu, posebno s obzirom da im baš nitko kasnije nije ušao u trag - kaže Jolene Babyak koja je tada imala 15 godina, a njezin je otac bio upravitelj.

Travel Stock - California | Autor: Lewis Stickley/Press Association/PIXSELL Foto: Lewis Stickley/Press Association/PIXSELL

U San Franciscu slučaj bjegunaca je prerastao u urbanu legendu. O njemu se priča, piše i raspravlja i danas. Federalci su nakon bijega objasnili kako su zatvorenici napravili svojevrsnu 'bušilicu' od motora usisavača kako bi raširili već postojeće prolaze i provukli se u mrežu cijevi koja je bila nezaštićena.

Foto: Wikimedia Commons

Oruđe za bijeg izrađivali su u improviziranom skrovištu iznad njihović ćelija gdje su skrivali stvari. Kroz ventilacijski sustav pobjegli su na krov zatvora. Spustili su se niz zidove i otisnuli se u svom plovilu sastavljenom od 50 kabanica. Napravili su i drvena vesla. Sljedeće jutro umjesto zatvorenika u njihovim su krevetima pronađene lutke od žbuke, papir-mašea, boje i prave ljudske kose.

U 14 pokušaja čak 36 zatvorenika probalo je napustiti Alcatraz. Čak 23 su uhvaćena, šesterica su ubijena, a dvoje se utopilo. Osim Morrisa i Anglinsa još dvojica nisu pronađena, iako se misli da su se i oni utopili.


 

Komentari (24)
  • a gdje bi se vratio? alcatraz vec destljecima nije zatvor vec turisticka destinacija. ako je mozda i prezivio bijeg nece mu to priznati jer se njihovu bjezaniju kao "dobra pricu" prodaju turisticki vodici. ameri od svega naprave famu, pa kpd-zenica je zatvor za alcatraz a o golom otoku da trosimo rijeci.

    25. 1. 2018,   12:14
  • Fascinanto uvjek se u zatvoru nađe nekakav ventilacijski sustav kroz koji bježe :D

    25. 1. 2018,   11:33
  • Neka dođe kod nas, u Bosnu. Ne garantujemo izlječenje. Ali da će živjeti u zatvoru i izolaciji do kraja života, to da.

    25. 1. 2018,   12:25