Obavijesti

News

Komentari 58

'Ja sam žena koja je iz Vrbasa izvukla srednjovjekovni mač'

'Ja sam žena koja je iz Vrbasa izvukla srednjovjekovni mač'
19

Tim arheologa-ronioca u četvrtak je s dna rijeke Vrbas izvukao srednjovjekovni mač koji je bio zaboden u kamen. Tim smo povodom razgovarali s Anom Ćurić iz Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa RS-a...

VIDEO

Mač u kamenu na dnu rijeke Vrbas kraj Banja Luke pronašao je slučajno ronilac kluba „BUK” iz Banjaluke. Kad su ga pregledali stručnjaci, utvrdili su da je riječ o značajnom otkriću i organizirali su njegovo vađenje. 

- Jedino je vrh mača koji je bio zaboden u stijenu malo oštećen, nedostaje mali dio vrha. Mač će sada biti prevezen u Muzej Republike Srpske, a s nama je danas kolegica iz Instituta za konzervaciju iz Beograda, koja je odmah pristupila zaštiti - rekla je Ivana Pandžić, arheologinja koja je predvodila tim, o spektakularnom otkriću za Nezavisne novine

Mi smo pak o pronalasku razgovarali s Anom Ćurić iz Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa RS-a.

1. Kako je došlo do akcije vađenje mača iz Vrbasa? Kako se organizirala cijela ta akcija i tko je sve sudjelovao?

Nakon saznanja o postojanju mača u rijeci Vrbas, ronioci RK BUK su otišli provjeriti i snimiti teren i sam artefakt koji se nalazio u vodi. Odmah u toku zarona ustanovili su da se radi o srednjovjekovnom maču, što su i potvrdili povjesničar Janko Vračar i arheolog Ivana Pandžić iz Muzeja Republike Srpske. Naše ideje za projekt su se jako brzo sastavila u jednu i odmah smo krenuli u realizaciju ovog malog ali značajnog projekta. Timu smo priključili kolegu snimatelja i ronioca Darka Vučića te konzervatoricu Danijelu Jovanović s Centralnog instituta za konzervaciju iz Beograda.

Banja Luka: Iz rijeke Vrbas izvađen srednjovjekovni mac

Drugi zaron nam je bio od značaja da bi snimili teren i izmjerili artefakt da bi već prije samog vađenja imali podatke o kojem tipu i periodu pripada ovaj mač i da bi, u slučaju nepredviđenog akcidenta, imali realne podatke i skicu mača.
Dan prije samog vađenja mača pripremili smo teren na način da su se uradili fini poslovi oslobađanja dijelova mača od sedimenta, sedre i stijene da ne bi došlo do njegovo oštećenja, dodatna snimanja i provjera uvjeta, s obzirom da je rijeka Vrbas u ovom periodu jako niske temperature (13 stupnjeva Celzijusovih), brzog protoka na lokalitetu i mutna. Također, zbog regulacije toka postojećim Hidroelektranama, morali smo osigurati da protok bude u okviru biološkog minimuma (protok od 20 kubika vode).

Ona je izvukla mač iz kamena: U Vrbasu pronašli pravo blago
Ona je izvukla mač iz kamena: U Vrbasu pronašli pravo blago

2. Koliko je važno jedno takvo otkriće? U kakvom je stanju mač? I gdje ga sada planiraju pohraniti?

Pronalazak tzv. bastardnog mača u rijeci Vrbas predstavlja značajno arheološko otkriće jer na teritoriju Grada Banja Luka, u proteklih skoro devedeset godina, koliko postoji Muzej Republike Srpske, pronađen samo jedan srednjovjekovni mač koji je dosta oštećen i koji se danas čuva u Zbirci srednjovjekovnog oružja i oklopa. Ovaj mač, prema riječima konzervatorice, se nalazi u dosta dobrom stanju, ali tek nakon utvrđivanja osnovnih analiza koncentracije soli i snimanja rengenom znat ćemo u kakvom je zaista stanju i kako će teći proces konzervacije. Nakon završene konzervacije, mač će biti pohranjen u Muzeju Republike Srpske u stalnoj postavci te će svi koji su bili zainteresirani za ovaj pronalazak moći da ga videu replici okruženja u kojoj smo ga pronašli, sa svim realnim informacijama s terena, da bi osjetili bar dio iskustva kakav smo mi kao ronioci imali priliku osjetiti kroz realizaciju ovog projekta.

Banja Luka: Iz rijeke Vrbas izvađen srednjovjekovni mac

3. Možete li nam reći nešto više o vašem poslu i koliko se time već bavite? Jeste li dosad već imali sličnih akcija s arheološkim otkrićima?

Po zanimanju sam biolog, ali kao ronilac i zaposlena u Zavodu za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa, ovaj pronalazak me je također zainteresirao. Kroz dosadašnja ronjenja imala sam priliku roniti na lokacijama gdje postoji mnoštvo arheoloških ostataka gdje sam i naučila kako se ponašati u takvom okruženju i prema takvom tipu povijesti. Kroz kurs podvodne i priobalne arheologije, koje organizira Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, stekla sam osnovno znanje koje je potrebno na terenu da bi se artefakti sigurno zbrinuli do samog procesa konzervacije.

Banja Luka: Iz rijeke Vrbas izvađen srednjovjekovni mac

4. Kako ste postali baš biologinja? Kojim se područjem najviše bavite? Živite u Banja Luci, koliko često dolazite u Hrvatsku, jeste li imali kakvih poslovnih pothvata i u Hrvatskoj?

To je bio fakultet čije sam osnovne studije završila na Prirodno-matematičkom fakultetu, Univerziteta u Banjoj Luci, a master na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Moje zvanje je master eksperimentalne biologije, zoolog, a uža struka rada su vodozemci i gmizavci (herpetofauna). Također, kao ronilac biolog, sudjelovala sam na projektima vezanim za marinsku biologiju na području PP Telašćica i NP Mljet

5. Na što ste najviše ponosni u svom radu?

Ponosna sam na sve rezultate za koje se uvijek trudim da budu opipljivi i korisni kako u nauci tako i u suživotu čovjeka i prirode. 
Sa ovim projektom Vrbaškog mača u kamenu cilj nam je edukacije tima ronilaca i arheologa u RK BUK za podvodnu arheologiju s obzirom da se na području Bosne i Hercegovine nalazi mnogo arheoloških ostataka u rijekama i akumulacijama. Također, želimo predstaviti široj javnosti da se i kod nas događaju interesantne stvari i poduhvati za koje postoje ljudi i stručnjaci koji žele doprinijeti novim saznanjima, očuvanju prirode i povijesti šireg područja. Kroz edukativni video koji pripremamo ovim projektom, i kroz buduću postavku u Muzeju RS, potrudit ćemo se da svima što bolje približimo ljepšu stranu našeg posla i upoznamo sve s našim rezultatima te odgovorimo na pitanje - Kome je pripadao Vrbaški mač u kamenu?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag