Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ja sam znao da se neće moći dokazati dosluh s Trumpom...'

None Foto: MARCOS BRINDICCI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Nismo poznavali Trumpa. Da, dolazio je u Moskvu kao poslovni čovjek, to za nas nije bio događaj, komentirao je Putin zaključak Muellerove istrage protiv američkog poredsjednika

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u utorak da je 'od početka' znao da će istraga posebnog istražitelja Roberta Muellera osloboditi američkog predsjednika Donalda Trumpa optužbi za dosluh s Moskvom, istaknuvši da je 'spreman' na nastavak dijaloga s Washingtonom.

- Govorimo od početka da Muellerova istraga neće pronaći ništa, nitko to nije znao bolje od nas - rekao je Putin tijekom foruma o Arktiku u Sankt Peterburgu.

- Nama je bilo jasno da će istraga završiti kako se kaže 'tresla se brda, rodio se miš', uvijek sam to govorio - rekao  je.

Ovo je prva Putinova reakcija na zaključak Muellerove istrage protiv Trumpa.

'Dolazio je poslovno'

- Rusija se nije miješala niti u jedne izbore u Sjedinjenim Državama, nije bilo nikakvog dosluha između Trumpa i Rusije - naglasio je.

- Nismo poznavali Trumpa. Da, dolazio je u Moskvu kao poslovni čovjek, to za nas nije bio događaj - rekao je.

- To je potpuno ludilo, koje cilja domaću javnost i koristi se u sklopu unutarnjopolitičke borbe u Sjedinjenim Državama - ustvrdio je Putin.

FILE PHOTO: Trump-Putin summit in Helsinki ZBOG KAMPANJE 2015. FBI je istraživao je li Donald Trump surađivao s Rusijom

- Ne branim Trumpa, imamo puno nesuglasica - rekao je, navodeći kao primjer američke sankcije protiv Rusije. 'Ali ako se između Sjedinjenih Država i Rusije ponovno pokrene cjelovit dijalog, na ravnopravnoj osnovi, moći ćemo time biti samo zadovoljni. Mi smo na to spremni', dodao je ruski predsjednik. 

Objava izvještaja u ruskom miješanju u izbore

Američki državni odvjetnik William Barr poručio je u utorak članovima Kongresa da unutar tjedan dana namjerava objaviti dugo iščekivani izvještaj posebnog tužitelja Roberta Muellera o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. 

- Unutar tjedan dana bit ću u mogućnosti objaviti javnosti taj izvještaj nakon čega ću s predsjednicima oba pravosudna odbora razgovarati o njemu i mogućim daljnjim zahtjevima koje će imati - rekao je Barr na saslušanju u Kongresu.

Mueller je svoj povjerljivi izvještaj predao Barru 22. ožujka nakon 22 mjeseca istrage o tome je li Donald Trump bio u dosluhu s Rusijom tijekom njegove predsjedničke kampanje 2016. i Trumpovom kasnijem mogućem ometanju te istrage.

Barr je 24. ožujka objavio pismo Kongresu dugo četiri stranice u kojemu je opisao glavna Muellerova saznanja. Očekuje se da će Barr objaviti uređenu kopiju izvještaja, no demokrati su pozvali na objavu cjelovitog izvještaja.

U.S. President Donald Trump boards Marine One to depart for travel to New Orleans from the South Lawn of the White House ISTRAŽIVAO GA FBI Oglasio se Trump: Nikad nisam radio za Rusiju, to je sramotno

Poručili su kako žele pregledati temeljne dokaze nakon što je Barr u svom pismu rekao da Muellerova istraga nije utvrdila postojanje suradnje s Rusijom.

Saslušanje pred pododborom za proračun Zastupničkog doma Kongresa je u utorak trebalo istražiti zahtjev Trumpove administracije za proračun od 29 milijardi dolara za 2020. za ministarstvo pravosuđa.

Kongres želi vidjeti izvještaj

Međutim, prije nego što je Barr uspio bilo što reći, dva demokrata pitala su ga za njegov sljedeći potez s Muellerovim izvješćem i do koje će mjere biti  objavljen.

- Kongres je jednoglasno izglasao da želi vidjeti taj izvještaj - rekao je predsjednik odbora Jose Serrano kazavši kako ne može samo ignorirati 'slona u sobi'.

- Američki narod zaslužuje vidjeti potpuni Muellerov izvještaj, i moramo im dovoljno vjerovati da sami donesu svoju odluku - kazao je.

Nita Lowey, demokratska predsjednica odbora za proračun Zastupničkog doma ustvrdila je kako Barrovo pismo od četiri stranice izgleda kao da su 'odabrani za predsjednika najpovoljniji zaključci izvještaja'.

- Na mnogo je načina vaše pismo dovelo u pitanje mnogo više toga nego što je razriješilo - dodala je Lowey.

Komentari (3)
  • "Ali ako se između Sjedinjenih Država i Rusije ponovno pokrene cjelovit dijalog, na ravnopravnoj osnovi" Ovo na ravnopravnoj osnovi je malo pronlem za izuzetne...pljuc

    9. 4. 2019,   20:17
  • “Da se neće moći dokazati”

    9. 4. 2019,   19:54
  • putin mu je pomogao da dođe na vlast

    9. 4. 2019,   19:05