Obavijesti

News

Komentari 53

'Ja se nadam da će Hrvatska uskoro ući u šengensku zonu'

'Ja se nadam da će Hrvatska uskoro ući u šengensku zonu'
4

Šef hrvatske vlade također je izrazio očekivanje da će do kraja mandata EK-a Hrvatska dobiti pozitivnu preporuku za pristupanje šengenskoj zoni, istaknuvši da je na tom planu napravljen veliki posao

VIDEO

Impresionira me znakoviti europski put Hrvatske, BDP se povećao, gospodarstvo je poraslo. To pokazuje da su Hrvati radišan narod i da se zemljom upravlja na dobar način, rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima. Naveo je kako će da će se do 2020. uložiti 11,34 milijarde eura iz strukturnih fondova EU za poboljšanje života svih Hrvata.

- Žao mi je što prestajem biti predsjednik Europske komisije i to iz samo jednoj razloga, što neću na toj funkciji doživjeti  predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije. Učinit ćemo sve da ono bude uspješno. Puno je posla pred nama i zajedno moramo raditi - rekao je.

Juncker svjestan je da Hrvatska ima ozbiljan demografski problem.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Vjerujem da europski fondovi moraju biti iskorišteni kako bi pomogli ovoj zemlji u demografskoj renesansi. Vjerujem da različiti programi koje razvijaju EU i EK se trebaju dodatno posvetiti upravo rješavanju tog problema. Za Hrvatsku je to posebno važno. Isto tako trebamo dati veću potporu Vladi u naporima rekonstrukcije, modernizacije i obnove Vukovara - poručio je Juncker. 

Obećao je pomoć u tehničkom smislu, ako Hrvatska bude željela, da se pridruži europskom tečajnom mehanizmu. 

- Mislim da je Hrvatska u potpunosti spremna da postane dijelom europskog tečajnog mehanizma. Impresionira me brzina kojom je Hrvatska popravila svoje financijske rezultate i na tome moram čestitati ministru financija - kazao je. 

Juncker je kazao kako želi da tijekom mandata dati preporuku Vijeću da Hrvatska postane dio schengenskog prostora. 

- Previše smo vremena izgubili i vjerujem da će Vijeće reagirati na pravi način - izjavio je. 

Što se tiče zapadnog Balkana, naveo je kako on i premijer Plenković o tome imaju identično stajalište. 

- Zemlje moraju zadržati svoju europsku perspektivu. Ako im mi to ukinemo rizik je da će to destabilizirati regiju - izjavio je Juncker, 

Upitan o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, Juncker je rekao da dvije prijateljske i susjedne zemlje ne bi trebale imati takvih problema, ali da Europska komisija "nema po tom pitanju što za reći i dodati". 

Premijer Plenković očekuje da će Hrvatska do kraja mandata ove Europske komisije dobiti pozitivnu evaluaciju napretka koji smo napravili u ispunjavanju kriterija za pristupanje šengenskom prostoru. 

- U tom pogledu Hrvatska je učinila jako puno. Hrvatska jača svoju vanjsku granicu, unapređuje policijsku suradnju sa susjednim zemljama i uvjereni smo da ćemo ispuniti i posljednje elemente koji su na stolu kako bi EK mogla donijeti pozitivnu ocjenu i uputiti prijedlog Vijeću - kazao je.

Plenković je Junckera izvijestio o tome kako teče obnova dubrovačke zračne luke Čilipi i izgradnja Pelješkog mosta, projekti sufinancirani iz europskih fondova. 

- Pokazali smo kako europski fondovi mijenjaju Hrvatsku na bolje - poručio je Plenković.

Na pitanje što očekuje od sastanka u Bruxellesu,  gdje će s još petoricom čelnika raspraviti o kandidatima za vodeća mjesta europskih institucija, uključujući predsjednika EK-a te je li moguće da se postigne konsenzus oko novog šefa Komisije Plenković je samo je kratko poručio da očekuje "otvorenu raspravu i dobru večeru"

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag