Obavijesti

News

Komentari 59

Jabuke povukli zbog pesticida, a one špricane prema propisu

Jabuke povukli zbog pesticida, a one špricane prema propisu

Ministartsvo poljoprivrede tijekom tjedna iz prodaje je povuklo jabuke zbog prevelike vrijednosti opasnih pesticida. U vrijeme špricanja jabuka vrijedilo je staro pravilo...

VIDEO

Maksimalne količine pesticida koje su nađene u tim jabukama smiju iznositi 0,01 mg/kg. No do 10. kolovoza 2016. najveća dopuštena vrijednost iznosila je 0,5 mg/kg.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:12

To znači da je u vrijeme kad su jabuke špricane, vrijedilo staro pravilo. Proizvođača se u ovom slučaju bezrazložno prozvalo. U vrijeme dok je špricao jabuke, on nije kršio zakon - komentirao nam je jedan stručnjak za hranu nedavno povlačenje jabuka proizvođača Moslavina voće iz Dugog Sela.

U njemu je nađeno 0,056 mg/kg pesticida klorpirifos. Isti dan Hrvatska agencija za hranu obavijestila je potrošače da su povučene i jabuke proizvođača Fragaria iz Zagreba. Jabuka zelena delišes hrvatskog podrijetla pakirana je u vrećice po dva kilograma. Iz Hrvatske agencije za hranu rekli su da zbog povećane količine pesticida, jabuke nisu prikladne za konzumaciju. Te jabuka imale su 0,049 mg/kg navedenog pesticida, što je opet manje od maksimalno dozvoljenih količina koje su vrijedile do kolovoza.

- Drugim riječima, da su zaplijenjene jabuke kontrolirane prije tog datuma, ne bi bile povučene s tržišta. Slučaj je komentirao i Stanko Barbarić iz Fragarie.

- Mislim da su stručnjaci u međuvremenu došli do novih spoznaja o štetnosti tog pesticida i promijenili pravilnik o dozvoljenoj količini tog pesticida. Zbog toga je nastradala i moja tvrtka, ali moramo poštovati pravila. Ne želimo se igrati sa zdravljem naših potrošača - rekao je Barbarić. Dodao je da za potrošače više nema opasnosti jer su sve sporne jabuke povučene s tržišta te im se još jednom ispričao.

- Još jednom ćemo sve jabuke dati na analizu da vidimo nije li možda došlo do kakve pogreške - rekao je Barbarić.

Propisi oko hrani krše se na svakom koraku...

Posljednjih mjesec dana Ministarstvo poljoprivrede šalje inspekcije koje provjeravaju određene vrste namirnica. Gotovo svaka vrsta namirnice nije odgovarala propisima, a veća ili manja kršenja otkrivena su u svim velikim prodajnim centrima diljem Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21