Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jabuku na polju otpisuju kao lošu, u trgovini opet kvalitena

Ako plod ima i najmanju točku, crtu od tvrde kore, takozvanu mrežicu, ili nema peteljku, odmah je otpisuju kao industriju i otkupljivači za kilogram nude samo 70 lipa. U trgovinama se prodaju lošije kao prva klasa...

Traže od nas da jabuke budu kao s modne piste ili je odmah likvidiraju u klasu za industrijsku proizvodnju i žele je otkupiti za 70 lipa. A onda odem u trgovački lanac i vidim jabuku koja je deformirana, oštećena i prezelena, a deklarirali su je kao prvu klasu i košta 10 kuna. Govori to doajen voćarstva i najveći proizvođač jabuke u Hrvatskoj Frane Ivković, koji je razočaran jer je ovo rekordna godina po urodu i kvaliteti, ali zbog niske cijene otkupa već je 30 posto proizvođača odustalo od jabuke, pa će jednim dijelom i on. Od svojih 50 hektara, planira prodati 30 hektara jabuke. 

Proizvoljnim kriterijima ruše cijenu otkupa

Da bi se pokrili troškovi uzgoja i proizvođač bio na nuli, kilogram jabuke trebao bi biti 2,40 kuna. No ove godine i ako netko otkupi jabuku kao prvoklasnu, daje proizvođaču samo oko 1,50 kuna,  rijetki nude više od dvije kune, tri kune je jedva dostižno.
Ivković tvrdi da se ustalila praksa da otkupljivači samovoljno dižu kriterije za prvu klasu pa dobre jabuku otpisuju u industrijsku kategoriju i za nju daju spomenutih 70 lipa po kilogramu.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL Godina rekordna - bit će i 120.000 tona jabuke
- Ako na sebi ima i najmanju točkicu od milimetra, otpisuju je, nije prva klasa. Ako ima imalo mrežice, a to je nešto tamnija i tvrđa kora na jabuci, opet nije dobra. I kad ju uzimaju pod industrijsku, traže da ih beremo s velikim obzirom i da se ne nagnječe. Sumnjam u loše namjere i da kasnije takvu jabuku ponovno klasificiraju u svojim sortirnicama pa se ona progura do trgovina kao prva klasa - kaže naš sugovornik.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL Prije posjeta voćnjaku Ivković, kupili smo jabuke po trgovačkim centrima i usporedili kvalitetu - jabuke na polju su bolje od ponude u dućanima

Oštećene i s trulim mrljama, a prva klasa u trgovinama

U četvrtak smo napravili test. Prije posjeta voćnjaka Frane Ivkovića kupili smo jabuke u nekoliko trgovačkih centara, uglavnom prve kategorije. Bilo je naizgled i lijepih, ali je bilo i jabuka poražavajuće kvalitete. U jednom centru pronašli smo zaista male jabuke deklarirane kao 'jabuka za djecu'.

Ivković je pojasnio: "Ona je toliko mala da nema kategorije za nju, pa su se dosjetili i nazvali je jabukom za djecu". Bilo je i jabuka koje su deformirane, oštećene pa i s trulim mrljama, a na njima je bilo da su prva klasa i koštale su 9,99 kuna. Općenito je u svim centrima tolika cijene jabuke, ima i jeftinijih od šest kuna, ali one su druge kategorije.

Jabuke prve kategorije iz trgovačkog centra prepune mrlja, oštećene i s trulim točkama po sebi | Autor: Marko Prpic/PIXSELL Foto: Marko Prpic/PIXSELL Jabuke prve kategorije iz trgovačkog lanca, a oštećene su i imaju trule mrlje

 
Naš sugovornik je razočaran: "Ubijaju voćare, a ove godine očekuje se rekordan urod od 100.000 do 120.000 tona jabuka. Za sebe računam da ću imati i gubitak od 400.000 do 500.000 kuna zbog niske cijene otkupa koju nameću otkupljivači rigoroznim i vlastitim kriterijima za kvalitetu. Promišljam o tome da organiziram vlastitu prodaju jabuka u Zagrebu po niskoj cijeni". 

Otkupljivač: "Trgovački lanci nameću visoke kriterije"

Jedan o otkupljivača koji surađuje s trgovačkim centrima potvrdio je dio priče proizvođača: "Postoji pravilnik o kategorijama jabuke koji daje minimalne standarde. Trgovci sami određuju kakvu jabuku žele na svojim policama, koju boje, da nema niti jednu mrlju i da imaju peteljke. Ako traže bolju jabuku od pravilnika, takvu jabuku mi otkupljujemo od proizvođača".

Dodaje da je trošak otkupa, sortiranja, hlađenja i pakiranja jabuke oko dvije kune po kilogramu. Ako netko otkupi jabuku od proizvođača za dvije kune, dok ona prijeđe u ruke otkupljivača, cijena joj naraste na oko 4 do pet kuna po kojoj ju prodaju trgovcima. 
- Trgovci se također u pregovaranju pozivaju na jabuke iz Poljske koja je jeftinija od naše. Poljaci proizvode oko 4,6 milijuna tona jabuke, a čitava EU 12,6 milijuna. Njihova jabuka ruši cijenu naše jabuke.

Čak i trgovci koji kupuju većinom domaće jabuke, obavezno spomenu poljsku cijenu i ruše cjene domaćoj jabuci -  kaže otkupljivač s kojim smo razgovarali. A kako dobra jabuka od grane do police u trgovini postane flekava, nagnječena i polutrula?

Foto: Marko Prpic/PIXSELL Domaću jabuku otpisuju zbog točke od par milimetara, ako nema 70 posto boje po povšini, ako ima crtu tvrde kore - takva je odmah niže kvalitete


-Javnost ne zna da su trgovačke marže vani puno veće nego kod nas. Primjerice u Austriji su za banane marže 110 posto veće od naših jer stvaraju rezervu za otpis voća. Kod njih se voće općenito više probire, izbacuje trulo i nagnječeno i pazi se na izgled na policama. Kod nas ne. Za jabuku je idealna temperatura od jednog stupnja Celzijusovih. Ako ona iz hladnjače uđe u glavno skladište trgovačkog lanca, sortira se, ukrcava u kamione, odvozi do dućana, opet iskrcava i stavlja na police, jasno je da se ošteti. Sortu jonagold ako berete i jagodicom jače pritisnete, za 15 minuta imate smeđu fleku, dok dođe do police, kako ona može izgledati - ukazuje otkupljivač.

Naš sugovornik nastavio je i kako zbog manjih marži, domaći trgovci ne izbacuju lošije jabuke s polica, nego ih drže sve dok ih ne stave na akciju.

Domaći lanac uglavnom ima domaću jabuku

Pitali smo i trgovce da kažu nešto o toj temi, a iz Konzuma su odgovorili da će domaći voćari za njih ove godine proizvesti 12.000 tona jabuka. Od uvoznih jabuka sada imaju samo Granny Smith jer ju nemaju domaći proizvođači zbog loše prošle godine. 
- Cijena ovogodišnjih jabuka bit će niža zbog rekordne berbe Europi od oko 12, 6 milijuna tona. Hrvatska proizvodi 100.000 tona na godinu i naša domaća jabuka zadovoljava kvalitetu maloprodaje, ali to nije mjerodavno za cijenu, nego se cijena formira na EU tržištu - odgovorili su iz Konzuma. It tog trgovačkog lanca ove godine planiraju podmiriti svoje potrebe od 12.000 tona skoro u cijelosti iz domaće proizvodnje. 

Ministarstvo: Trgovački lanci nameću vlastite kriterije

Iz Ministarstva poljoprivrede odgovorili su kako pretpostavljaju da više kriterije za otkup prvoklasne jabuke nameću trgovački lanci, a ne otkupljivači. Pojasnili su kako postoje međunarodni tržišni standardi kvalitete jabuke, a da trgovački lanci uz njih primjenjuju i vlastite dodatne standardne. 

- Pojedini trgovački lanci mogu zahtijevati te standarde koji se prodaju u okviru tržišnih kanala - odgovorili su. 

Foto: Marko Prpic/PIXSELL Voćari nemaju dovoljno berača. Boje se da neće obrati svu jabuku

Voćari muku muče i s beračima kojih nemaju dovoljno.

Resorno ministarstvo u suradnji s MUP-om dogovorilo je da se u roku od tri dana mogu odobriti privremene radne dozvole za strance koji dolaze na rad na najviše 90 dana u poljoprivredi. Od 1300 dozvola za strance za rad u poljoprivredi, iskoristilo se samo 135. 

 

Komentari (56)
  • Sjećam se slučaja neretvanskih mandarina,trgovački lanci su ih šikanirali i tražili da ih prodaju po smiješnim cijenama.ovi se okupili,stavili mandarine u kamione i pravac zagreb.prodavali mandarine po livadama i sve,ali doslovno sve bi prodali,čak se tražilo još.zato dragi poljoprivrednici voća znate kaj vam je činit,dođite u zagreb,ove lihvare iz trgovačkih lanaca ignorirajte,znaju ljudi kaj je domaće i kvalitetno.

    16. 9. 2018,   18:08
  • Putem raznih medija dovoljno je da samo njih nekoliko napiše da su Hrvati lijen narod, da neće raditi na zemlji, zakače se drugi koji ne razmišljaju nego misle da taj što je to napisao je jako pametan pa dalje isto ponavljaju kao papige i tako godinama propada i narod i zemlja, a trgovina caruje. Nažalost, napadati najslabije u društvu je postala moda i model ponašanja u državi. Kad se samo sjetim kakvi su se napadi i sprdnje radili od onog čovjeka što je voćnjak posjekao i odlučio otići van. Da je državu pokrao, ne bi se tako prema njemu odnosili. Eto, za 100 kg jabuka čovjek dobije 70,00 Kn, a ja ako bi mogla za taj iznos kupiti 10 kg ili samo koju kilu više, dobro bi prošla.

    16. 9. 2018,   17:29
  • Nista cudno, hrvatski nacin poslovanja...

    16. 9. 2018,   17:11