Obavijesti

News

Komentari 56

Jabuku na polju otpisuju kao lošu, u trgovini opet kvalitena

Jabuku na polju otpisuju kao lošu, u trgovini opet kvalitena

Ako plod ima i najmanju točku, crtu od tvrde kore, takozvanu mrežicu, ili nema peteljku, odmah je otpisuju kao industriju i otkupljivači za kilogram nude samo 70 lipa. U trgovinama se prodaju lošije kao prva klasa...

VIDEO

Traže od nas da jabuke budu kao s modne piste ili je odmah likvidiraju u klasu za industrijsku proizvodnju i žele je otkupiti za 70 lipa. A onda odem u trgovački lanac i vidim jabuku koja je deformirana, oštećena i prezelena, a deklarirali su je kao prvu klasu i košta 10 kuna. Govori to doajen voćarstva i najveći proizvođač jabuke u Hrvatskoj Frane Ivković, koji je razočaran jer je ovo rekordna godina po urodu i kvaliteti, ali zbog niske cijene otkupa već je 30 posto proizvođača odustalo od jabuke, pa će jednim dijelom i on. Od svojih 50 hektara, planira prodati 30 hektara jabuke. 

Proizvoljnim kriterijima ruše cijenu otkupa

Da bi se pokrili troškovi uzgoja i proizvođač bio na nuli, kilogram jabuke trebao bi biti 2,40 kuna. No ove godine i ako netko otkupi jabuku kao prvoklasnu, daje proizvođaču samo oko 1,50 kuna,  rijetki nude više od dvije kune, tri kune je jedva dostižno.
Ivković tvrdi da se ustalila praksa da otkupljivači samovoljno dižu kriterije za prvu klasu pa dobre jabuku otpisuju u industrijsku kategoriju i za nju daju spomenutih 70 lipa po kilogramu.


- Ako na sebi ima i najmanju točkicu od milimetra, otpisuju je, nije prva klasa. Ako ima imalo mrežice, a to je nešto tamnija i tvrđa kora na jabuci, opet nije dobra. I kad ju uzimaju pod industrijsku, traže da ih beremo s velikim obzirom i da se ne nagnječe. Sumnjam u loše namjere i da kasnije takvu jabuku ponovno klasificiraju u svojim sortirnicama pa se ona progura do trgovina kao prva klasa - kaže naš sugovornik.

Oštećene i s trulim mrljama, a prva klasa u trgovinama

U četvrtak smo napravili test. Prije posjeta voćnjaka Frane Ivkovića kupili smo jabuke u nekoliko trgovačkih centara, uglavnom prve kategorije. Bilo je naizgled i lijepih, ali je bilo i jabuka poražavajuće kvalitete. U jednom centru pronašli smo zaista male jabuke deklarirane kao 'jabuka za djecu'.

Ivković je pojasnio: "Ona je toliko mala da nema kategorije za nju, pa su se dosjetili i nazvali je jabukom za djecu". Bilo je i jabuka koje su deformirane, oštećene pa i s trulim mrljama, a na njima je bilo da su prva klasa i koštale su 9,99 kuna. Općenito je u svim centrima tolika cijene jabuke, ima i jeftinijih od šest kuna, ali one su druge kategorije.

 
Naš sugovornik je razočaran: "Ubijaju voćare, a ove godine očekuje se rekordan urod od 100.000 do 120.000 tona jabuka. Za sebe računam da ću imati i gubitak od 400.000 do 500.000 kuna zbog niske cijene otkupa koju nameću otkupljivači rigoroznim i vlastitim kriterijima za kvalitetu. Promišljam o tome da organiziram vlastitu prodaju jabuka u Zagrebu po niskoj cijeni". 

Otkupljivač: "Trgovački lanci nameću visoke kriterije"

Jedan o otkupljivača koji surađuje s trgovačkim centrima potvrdio je dio priče proizvođača: "Postoji pravilnik o kategorijama jabuke koji daje minimalne standarde. Trgovci sami određuju kakvu jabuku žele na svojim policama, koju boje, da nema niti jednu mrlju i da imaju peteljke. Ako traže bolju jabuku od pravilnika, takvu jabuku mi otkupljujemo od proizvođača".

Dodaje da je trošak otkupa, sortiranja, hlađenja i pakiranja jabuke oko dvije kune po kilogramu. Ako netko otkupi jabuku od proizvođača za dvije kune, dok ona prijeđe u ruke otkupljivača, cijena joj naraste na oko 4 do pet kuna po kojoj ju prodaju trgovcima. 
- Trgovci se također u pregovaranju pozivaju na jabuke iz Poljske koja je jeftinija od naše. Poljaci proizvode oko 4,6 milijuna tona jabuke, a čitava EU 12,6 milijuna. Njihova jabuka ruši cijenu naše jabuke.

Čak i trgovci koji kupuju većinom domaće jabuke, obavezno spomenu poljsku cijenu i ruše cjene domaćoj jabuci -  kaže otkupljivač s kojim smo razgovarali. A kako dobra jabuka od grane do police u trgovini postane flekava, nagnječena i polutrula?


-Javnost ne zna da su trgovačke marže vani puno veće nego kod nas. Primjerice u Austriji su za banane marže 110 posto veće od naših jer stvaraju rezervu za otpis voća. Kod njih se voće općenito više probire, izbacuje trulo i nagnječeno i pazi se na izgled na policama. Kod nas ne. Za jabuku je idealna temperatura od jednog stupnja Celzijusovih. Ako ona iz hladnjače uđe u glavno skladište trgovačkog lanca, sortira se, ukrcava u kamione, odvozi do dućana, opet iskrcava i stavlja na police, jasno je da se ošteti. Sortu jonagold ako berete i jagodicom jače pritisnete, za 15 minuta imate smeđu fleku, dok dođe do police, kako ona može izgledati - ukazuje otkupljivač.

Naš sugovornik nastavio je i kako zbog manjih marži, domaći trgovci ne izbacuju lošije jabuke s polica, nego ih drže sve dok ih ne stave na akciju.

Domaći lanac uglavnom ima domaću jabuku

Pitali smo i trgovce da kažu nešto o toj temi, a iz Konzuma su odgovorili da će domaći voćari za njih ove godine proizvesti 12.000 tona jabuka. Od uvoznih jabuka sada imaju samo Granny Smith jer ju nemaju domaći proizvođači zbog loše prošle godine. 
- Cijena ovogodišnjih jabuka bit će niža zbog rekordne berbe Europi od oko 12, 6 milijuna tona. Hrvatska proizvodi 100.000 tona na godinu i naša domaća jabuka zadovoljava kvalitetu maloprodaje, ali to nije mjerodavno za cijenu, nego se cijena formira na EU tržištu - odgovorili su iz Konzuma. It tog trgovačkog lanca ove godine planiraju podmiriti svoje potrebe od 12.000 tona skoro u cijelosti iz domaće proizvodnje. 

Ministarstvo: Trgovački lanci nameću vlastite kriterije

Iz Ministarstva poljoprivrede odgovorili su kako pretpostavljaju da više kriterije za otkup prvoklasne jabuke nameću trgovački lanci, a ne otkupljivači. Pojasnili su kako postoje međunarodni tržišni standardi kvalitete jabuke, a da trgovački lanci uz njih primjenjuju i vlastite dodatne standardne. 

- Pojedini trgovački lanci mogu zahtijevati te standarde koji se prodaju u okviru tržišnih kanala - odgovorili su. 

Voćari muku muče i s beračima kojih nemaju dovoljno.

Resorno ministarstvo u suradnji s MUP-om dogovorilo je da se u roku od tri dana mogu odobriti privremene radne dozvole za strance koji dolaze na rad na najviše 90 dana u poljoprivredi. Od 1300 dozvola za strance za rad u poljoprivredi, iskoristilo se samo 135. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.