Obavijesti

News

Komentari 341

Jadran poput Tokija: Kilogram smokvi 60, grožđa čak 80 kuna

Jadran poput Tokija: Kilogram smokvi 60,  grožđa čak 80 kuna
15

Dolaskom turističke sezone cijene na tržnicama u gradovima na moru eksplodiraju. Kilogram grožđa u Rovinju je čak 80 kuna, skupo je i u Primoštenu, Makarskoj...

VIDEO

Prekupci i poduzetnici diljem zemlje skaču iza suhozida, kroz drač i visoku travu, probiju se do smokvi, svojih ili susjedovih, uberu ih pa ih na tržnicama diljem Jadrana prodaju po cijenama od 20 do 80 kuna.

U Primoštenu su smokve s prošlogodišnjih 30 kuna pale na 25 kuna po kilogramu, ali i dalje je ta cijena previsoka s obzirom na to da je riječ o voću kojeg su pune primoštenske ograde i suhozidi, koje nitko ne bere te se ovdje, takoreći, smatraju korovom.

U odnosu na lanjsku godinu, cijene smokava niže su i na najskupljoj tržnici u zemlji - onoj rovinjskoj. Prošle godine su stajale 70 kuna , a ove “samo” 60 kuna.

- Preprodavači bez ijednog kvadrata svoje zemlje ili ijedne voćke su ti koji nabijaju cijene, pa ruše posao i nama - kaže nam prodavač na rovinjskom placu koji nudi samo svoje proizvode po nižim cijenama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kilogram bijeloga grožđa uvezenog iz Španjolske, po onoj vjerovali ili ne, prodaju po paprenih 80 kuna. Istu vrstu grožđa na piranskoj tržnici u susjednoj Sloveniji prodaju za tek nešto više od četiri eura. Kilogram rajčice u Rovinju stoji 40 kuna, u Umagu je 16 kuna, a u Puli 10 kuna.

Skupoća u Rovinju jednostavno tjera ljude da kupovinu voća i povrća obavljaju u drugim gradovima, gdje im je isplativije, ili u većim trgovačkim centrima. Cijene na tržnicama u turističkim mjestima tradicionalno su nekoliko puta više od onih u supermarketima. Primjerice, Krk i Rab nemaju tržnice. Na nekoliko štandova mještani od dva do tri puta na tjedan donesu nekolicinu namirnica iz vrta i to se rasproda do podneva pa mještani uglavnom kupuju u trgovačkim centrima.

Strano je slađe?

Trešnje su i ove godine bile među najskupljim voćem. Na Zlatnom ratu u Bolu na Braču kilogram je stajao 100 kuna.

Na makarskoj tržnici mogu se pronaći i trešnje, doduše iz uvoza, po cijeni od 30 i 35 kuna za kilogram.

- Voće koje je ovako skupo je iz uvoza, uglavnom iz Italije. Ubi nas nabavna cijena, pa onda i mi konačnu cijenu moramo podignuti - kaže prodavačica Marija Radić.

Za ostale cijene kupci će reći da su za neke proizvode prihvatljive, dok su za neke prilično visoke. Tako će za kilogram grožđa trebati izdvojiti 40 kuna, za rajčice 15 kuna, a za one malo veće i 20 kuna.

- Vjerujte mi da ovo skupo grožđe više kupuju domaći nego stranci i kad naše grožđe dođe na štandove po cijeni od desetak kuna za kilogram, oni će radije kupovati uvozno. Kažu da im je slađe - nastavlja Marija dok nas nudi domaćim breskvama koje stoje od 12 do 15 kuna. Za uvozne treba izdvojiti 20 kuna za kilogram. Lubenice iz doline Neretve prodaju se po šest do sedam kuna po kilogramu. Zagrepčani, koji ove godine neće na more, mogu se tješiti da ih barem na cijenama voća i povrća nisu oderali.

24sata

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 341
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina