Obavijesti

News

Komentari 198

'Udruženi zločinački pothvat? Apsurd kao optužba Tuđmana'

'Udruženi zločinački pothvat? Apsurd kao optužba Tuđmana'
4

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kaže kako je presuda očekivana te da je za nju kriva politika iz 90-ih. Bandić presudu smatra drastičnom i sramotnom

VIDEO

Nezavisna zastupnica i bivša premijerka Jadranka Kosor kazala je kako treba voditi računa o tome da se radi o prvostupanjskoj presudi i da ništa nije gotovo dok nije izrečena pravomoćna presuda. Smatra da je potrebno uložiti sav napor u žalbenom postupku da se i ova konotacija udruženog zločinačkog pothvata, ali i mnoge druge, sruše na drugome stupnju.

- Mislim da jedna dobra, kvalitetna priprema s argumentima od kojih još neki nisu iskorišteni, može dodatno pomoći da drugostupanjska presuda bude onakva kakvu očekujemo. Prije svega sporazum Tuđman-Izetbegović o vojnoj suradnji svakako jest jedan od argumenata koji bi trebalo dodatno više elaborirati. Radi se o prvostupanjskoj presudi, prostora još ima, nije sve gotovo, a kad bi ta kvalifikacija bila potvrđena i na drugom stupnju, onda bi to imalo posljedice - izjavila je Kosor.

Upitana je li Hrvatska u ovom postupku dovoljno učinila s obzirom na to da je ovo postupak koji je u Haagu najduže trajao, Kosor je rekla da je to pitanje za odvjetničke timove. Napomenula je da su se oni mogli obraćati Vladi RH u traženju dokumentacije, ali i da treba voditi računa da se radi o optužnici za djela koja su počinjena u susjednoj državi.

Bandić: Uvjeren sam da će pravda pobijediti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić smatra da su kazne, koje su na Haaškom sudu izrečene šestorici bivših čelnika Herceg-Bosne, drastične.

- S druge strane, sramotno. S treće strane, i Blaškić je bio osuđen, i Gotovina i Markač, a na kraju je pravda pobijedila. Uvjeren sam da će i ovaj put pravda pobijediti i da će naši pravnici u žalbenom roku pobiti argumentaciju suda i da će oni izići kao istinski heroji, kao što su izašli i naši uznici iz Haaga koji su bili drastično osuđeni pa izašli. Budimo strpljivi, mudri i odmjereni i sigurno ćemo pobijediti - izjavio je Bandić.

Pupovac: Presuda je bila očekivana

- Bilo je za očekivati da će sud donijeti takvu presudu. Jasno je da je za nju kriva politika iz 1990-ih godina. Hrvatska politika od 2000. činila je sve da to nasljeđe ukloni iz popudbine odnosa RH i BiH, to je činio bivši predsjednik Mesić, bivši premijeri Račan i Sanader, a nastavljaju današnji predsjednik Josipović i aktualna Vlada. Presuda će imati svoj put, žalbeni postupak, ali nema sumnje da će pomoći u osvještavanju kad su u pitanju odnosi RH i BiH - rekao je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Karamarko: Apsurdno je optuživati i Tuđmana

- Neugodno sam iznenađen i kvalifikacijom i visinom kazne. Bosna i Hercegovina je kao i Hrvatska bila izložena srpskoj agresiji. Kvalifikacija o udruženom zločinačkom pothvatu je apsurdna. Sjetimo se, takva je kvalifikacija pokušala biti nametnuta i tijekom suđenja našim generalima. Apsurdno je optuživati i prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, koji se odupro agresiji, te dao potporu BiH, jer da nije bilo takve reakcije Milošević bi sigurno okupirao cijelu BiH. Očekujem da će nakon žalbenog postupka i kvalifikacija i pravomoćne presude biti drukčije - rekao je predsjednik Tomislav Karamarko koji danas boravi u Sisku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 198
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina