Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jako nevrijeme u Dubrovniku zamutilo vodu: Prokuhavajte je

None Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL 4

Isporučena voda redovito se klorira. Iako ovakva voda nije štetna za zdravlje, preporuča se da se voda za piće prije upotrebe pusti da se istaloži te da se nakon toga samo bistri dio prokuha.

Nakon nezapamćenog nevremena koje je pogodilo Dubrovnik u utorak, došlo je do zamućenja izvora Omble, Zavrelja, Račevice i Palate iznad propisanih vrijednosti, javlja Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

KAOS ZBOG NEVREMENA Poplava na sve strane: Ovako nakon kiše izgleda Dubrovnik

Navode kako očekuju povećanu mutnoću iznad propisanih vrijednosti u vodoopskrbnoj mreži Dubrovnika, dijelu Župe dubrovačke (područje Mlina, Srebrenog, Kupara, Blata, Donje Čibače, Mandaljene, Petrače, Brašine) te na području Zatona, Orašca, Gornjih sela, Trstenog, gornjeg dijela Vrbice (iznad magistrale), Štikovice i Elafita.

Zbog povećane mutnoće takva vode ne udovoljava zakonskim propisima.

Povećani stupanj zamućenosti je prirodna pojava za naše krško područje i obično traje par dana. Isporučena voda redovito se klorira. Iako ovakva voda nije štetna za zdravlje, preporuča se da se voda za piće prije upotrebe pusti da se istaloži te da se nakon toga samo bistri dio prokuha. Voda se može koristiti za kuhanje, kao i za tuširanje, pranje zubi, te ostale sanitarne potrebe.

POTOP U DUBROVNIKU 'Ovo se nikada nije dogodilo': Kiša poplavila aute i autobuse

Laboratorij Odjela za vode Zavoda za javno zdravstvo redovito prati kretanje mutnoće i slobodnog rezidualnog klora te ostale fizikalno-kemijske i mikrobiološke pokazatelje zdravstvene ispravnosti.

Komentari (2)
  • Iznad propisanih vrijednosti????? Pa zamutilo ju je do bola!!!

    2. 10. 2018,   21:22
  • Imaju oni para za sampanjac a ne za vodu

    2. 10. 2018,   22:47