Obavijesti

News

Komentari 101

Jakovčić, Radoš i Škrlec u EU protiv interesa hrvatskih ribara

Jakovčić, Radoš i Škrlec u EU protiv interesa hrvatskih ribara

PRAGMATIČNI? EU parlament je dopustio lov ribe plivaricama u Jadranu. Naši zastupnici kažu da nisu protiv, nego se nisu htjeli svađati

VIDEO

Otkako je Hrvatska ušla u EU, zajedno sa Slovenijom i Italijom želi poništiti vrlo restriktivne odredbe za korištenje mreža kružnih plivarica.

To su velike mreže koje je EU ograničio kako ne bi uništavale morsko dno. Hrvatska godinama lobira i napravila je studije koje dokazuju da ne uništavaju dno i da je uredba o visini mreža neprimjenjiva u plitkom Jadranu. Hrvatska je kroz amandman eurozastupnice Ruže Tomašić uspjela u ponedjeljak skinuti ključno ograničenje o visini mreža u tehničkim mjerama koje je Parlament usvojio. Još sve treba proći i Vijeće te Komisiju.

Ali tu važnu mjeru, na kojoj su, uz Tomašić, radili i naše Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora, na kraju nisu podržala trojica hrvatskih eurozastupnika. Riječ je o Davoru Škrlecu, Jozi Radošu i Ivanu Jakovčiću.  Jakovčić i Radoš su pripadnici grupe liberalnih demokrata (ALDE), a Škrlec Zelenih.

Ivan Birkić, predsjednik ceha ribara pri HGK, zahvalio se Ruži Tomašić koja je najviše doprinijela usvajanju amandmana, a kaže da mu nije jasno zašto trojica zastupnika nisu glasovala za tako važnu odredbu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To nije neki privatni interes, nego hrvatski gospodarski interes. S postojećim odredbama teško je uopće raditi na pola Jadrana i direktno je ugroženo do 2000 radnih mjesta, a indirektno još od 18 do 20 tisuća. Napravili smo važan prvi korak - kaže Birkić.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić (HDZ) priopćio je da mu je drago što su plivarice dopuštene i da mu je žao što tri zastupnika nisu shvatila koliko je to važno ribarima. No sva trojica imaju slično opravdanje - nije da nisu htjeli podržati amandman, ali nisu podržali cijelo izvješće čiji je amandman dio.

Jakovčić kaže da je ALDE odlučio ne podržati izvješće, podržava amandman, a kad je vidio da ima dovoljno glasova, nije htio potaknuti sukob. Škrlec kaže da je za taj amandman, ali kao član Zelenih, bio je protiv izvješća, jer u njemu ima niz drugih spornih točaka za koje Zeleni smatraju da će imati negativan utjecaj na riblji fond. Radoš odgovara da je isto za amandman, ali je kao član ALDE-a bio protiv izvješća.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina