Obavijesti

News

Komentari 230

Jakovina: Istina je, imali smo voćnjak i dobili smo poticaje

Jakovina: Istina je, imali smo voćnjak i dobili smo poticaje
12

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina poručio je prosvjednicima da se vrate svojim kućama i neka dalje proizvode, a Vlada će učiniti maksimalno da im se pomogne

VIDEO

Moja obitelj je '90-ih godina zasadila višnje i za to smo dobili 60.000 kuna poticaja. No, taj voćnjak više nije u našem vlasništvu. Prodali smo ga 2006. godine, objasnio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u emisiji 24sataTV-a "Bez ograde". Nije htio govoriti zašto je voćnjak prodan, no neslužbeno doznajemo da ga je prodao nakon rastave.

Ministar je govorio i o mljekarskim prosvjedima, rekavši kako jedan dio predstavnika udruga proizvođača mlijeka nije za nikakav dogovor i kompromis.

- Mi u ministarstvu smo moderatori koji pokušavamo obje strane (proizvođače i otkupljivače) staviti za isti stol, no nismo naišli na razumijevanje. Pojedinačno sam primao proizvođače i oni su imali mogućnost iznijeti svoje modele. No, njihovi zahtjevi su iz dana u dan postajali sve veći i nerealniji - rekao je Jakovina i dodao kako takav način pritisaka ne može uroditi plodom. 

Tvrdi kako on nije taj koji odbija daljnji razgovor, već da su mljekari odustali od dogovora. Ipak, za RTL je izjavio kako su s mljekarima razgovarali unazad desetak dana te da ne vidi razlog za posebnim zahtjevima za ponovni razgovor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na pitanje kako je otkup mlijeka riješen u EU, Jakovina je odgovorio:

- U EU se točno zna koliko država može poticati proizvođače, a otkupna cijena dogovara se s otkupljivačima. Našim mljekarima se nudi otkupna cijena po modelu EU-5, donosno prosjek cijena u pet država EU iz kojih Hrvatska najviše uvozi mlijeko. To trenutno ispada 2,43 kuna po litri plus još 50 lipa i tvornička premijera, što u konačnici iznosi oko 3,15 kuna za litru - objasnio je ministar. 

Rekao je kako će se naša industrija uskoro naći na svjetskom tržištu te će doživjeti probleme s novim pravilima igre s kojima će se susresti.

- Treba pripremiti proizvođače da uđu u tu fer igru jer za dvije godine više neće dobivati onih 50 lipa po litri, sve će biti samo na dogovoru s otkupljivačima - tvrdi Jakovina. Dodao je i da naša industrija ima poteškoća jer trošimo više mlijeka nego što proizvedemo pa ga moramo uvoziti. 

Osvrnuo se i na davanje poticaja ustvrdivši kako je u taj sustav potrebno uvesti reda.

- Nećemo ništa smanjivati što je dogovoreno s EU, ali kontrole su do sada bile premale, samo pet posto, i bilo je zloporaba - kazao je Jakovina. Napomenu je da je s Ministarstvom financija već dogovorena isplata poticaja za 2011. te da oni koji ih još nisu dobili će ih primiti do kraja prvog kvartala. 

Za kraj je poručio prosvjednicima da blokadama neće ništa postići jer Vlada ne pristaje na takve pritiske.

- Neka se vrate kućama i neka dalje proizvode, a mi ćemo učiniti maksimalno da im pomognemo - zaključio je ministar.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 230
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović