Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jana: 'Bila sam u zatvoru jer sam psovala sinove...'

None Foto: 24sata 3

Majka optužuje sustav da su joj oduzeli djecu, sustav tvrdi da je zlostavljačica. Dvojica dječaka pokrenula su lavinu prijavivši policiji svoju majku

Imam dvojicu sinova adolescenata od 10 i 11 godina. Te subote ujutro tek su se vratili iz maškara, a već smo se posvađali. Tražila sam da nakon ručka idu učiti. No nakon što je ručak završio, pitali su me mogu li opet u maškare. Iscrpljena, rekla sam: 'Odite, odite, tko vas j...’, rekla je novinarima Jana Čuturić iz Velike Gorice. Dječaci su izašli, no uputili su se u policijsku postaju i prijavili je za verbalno zlostavljanje. Policija je pozvala socijalne radnike i nadležne službe. Oni su utvrdili, kaže Jana Čuturić, da je djecu psihički i fizički zlostavljala.
- Ti stručnjaci svojim iskustvom i diplomama jamčili su da su te grozote istinite - rekla je Jana Čuturić, samohrana majka. Sud ju je, prema hitnom postupku, osudio na 50 dana zatvora, pozivajući se na čl. 18, stavak 5 Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Ondje piše da će član obitelji koji počini nasilje nad djetetom dobiti zatvorsku kaznu od najmanje 40 dana. Socijalni radnici djecu su smjestili u dom, a ona ih je nakon završetka isteka kazne počela posjećivati. Djeca su joj se, navodno, požalila da ih u domu zlostavljaju druga djeca, ali i neke odgojiteljice.
- Gospođa se meni nikad nije obratila zbog njezine djece. Ona cijelo vrijeme poriče da ih je zlostavljala, a mališani sad tvrde da su sve izmislili. Mislim da su u cijeloj priči jedine žrtve ta djeca - rekla je Daniela Palijan, predstojnica Dječjeg doma Laduč. Jana Čuturić tvrdi kako je o slučaju obavijestila dječju pravobraniteljicu i sve druge nadležne službe.
- Gospođa Čuturić javila nam se jer je htjela prijaviti zlostavljanje i neadekvatnu skrb o djeci u ustanovi u kojoj su smješteni. To je sve što vam možemo reći - rekli su u uredu dječje pravobraniteljice.


STRUČNJACI UTVRDILI DA JE FIZIČKI ZLOSTAVLJALA DJECU
Priča Jane Čuturić ne odgovara u cijelosti istini. Djeca su bila izložena fizičkom i verbalnom nasilju, a na slučaju su, uz ove službe, radili i policija i prekršajni sud u V. Gorici, a sad na njemu rade ova služba i Općinski sud, rekli su u Centru za socijalnu skrb V. Gorica.

RUKE BI TREBALE NJEGOVATI, A NE KAŽNJAVATI DJECU
Zemlje Vijeća Europe, uključujući Hrvatsku, od 15. lipnja provode akciju Podignite ruku protiv tjelesnoga kažnjavanja djece. Sloganom “Vaše bi ruke trebale njegovati, a ne kažnjavati” žele utjecati na sve one koji podignu ruku na dijete kako bi mu fizički naudili.

Komentari (13)
  • ma daj, fizičko zlostavljanje....onda svi zlostavljamo djecu!!! gluposti...

    26. 6. 2008,   20:10
  • dijete ce svasta izmislit ak ne dobije ono sta hoce

    26. 6. 2008,   21:00
  • nešto tu smrdi!

    26. 6. 2008,   19:56