Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jandroković: Nema izbornih poruka i slogana u sabornici

Predsjednik Sabora izvijestio je kanidate iz sabornice o stavu DIP-a da isticanjem promidžbenih poruka i slogana tijekom sjednica stavljaju u nepovoljan položaj kandidate koji nisu zastupnici

Saborski zastupnici, kandidati na izborima za Europski parlament, ne smiju u sabornici isticati promidžbene materijale, odnosno poruke i slogane, poručio je zastupnicima predsjednik Sabora Gordan Jandroković (HDZ). O tome se prethodno konzultirao s Državnim izbornim povjerenstvom. 

- Iz odgovora je jasno da se ne mogu koristiti materijali u sabornici, dakle niti tiskani niti pisani. Državni dužnosnici koji su sudionici u izborima, ne smiju imati povlašteni položaj prema drugim sudionicima u izborima te se njihove redovite aktivnosti ne smiju koristiti u svrhu izborne promidžbe - naveo je. 

NA 33 LISTE Navala na Bruxelles: Za fotelju se natječe oko 400 zastupnika

Jandroković je naveo kako je sudjelovanje na saborskim sjednicama redovna dužnost saborskog zastupnika:

- Isticanje promidžbenih poruka i slogana tijekom sjednica od strane saborskog zastupnika koji je ujedno i kandidat na izborima, bez obzira radi li se o kandidatu kojeg predlaže politička stranka ili je riječ o kandidatu kandidacijske liste grupe birača, stavljalo bi ju u nepovoljan položaj kandidate koji nisu ujedno i saborski zastupnici - naveo je.  

Izvijestio e da je DIP mišljenja kako je isticanje promidžbenih poruka i slogana u sabornici tijekom izborne promidžbe suprotno odredbi Zakon o financiranju političke aktivnosti, a propisana je i sankcija gubitka naknade troškova izborne promidžbe o čemu će DIP voditi računa u provedbi nadziranja izborne promidžbe. 

-  Potpuno je jasno da se takve stvari ne mogu raditi pa pozivam sve koji sudjeluju u izborima da se toga i drže - zaključio je Jandroković. 

Zagreb: Udružena  Hrvatska desnica predstavila listu kandidata za Europski parlament 'BOGOLJUBLJE, DOMOLJUBLJE...' I Bernardica bi išla u Bruxelles: Desnica je predstavila EU listu

Gotovo petina zastupnika, njih 30 od 151 kandidati su na izborima za Europski parlament 26. svibnja. To su Mostovci Božo Petrov, Sonja Čikotić, Ines Strenja, Robert Podolnjak, Miro Bulj, SDP-ovci Joško Klisović, Predrag Fred Matić, Romana Jerković, Gordan Maras, Ranko Ostojić, HDZ-ovci Tomislav Sokol, Sunčana Glavak, Marijana Balić, SDSS-ovci Milorad Pupovac, Dragana Jeckov, Boris Milošević, Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih, Željko Glasnović i Zlatko Hasanbegović, nezavisni Bojan Glavašević i Tomislav Žagar, Živi zid Branimir Bunjac i Ivan Vilibor Sinčić, HNS-ovac Stjepan Čuraj, kandidati Amsterdamske koalicije Silvano Hrelja, Kreš Beljak, Anka Mrak Taritaš, Reformist Darinko Dumbović, zastupnik Snage Goran Aleksić i Hrasta Hrvoje Zekanović. 

Jandroković je na početku sjednice izvijestio i da će glasovanje biti danas u 18.30 sati. 

Komentari (16)
  • Gledao sam slike, umro sam! a neka lijepi, ionako sdp-u svakom izgovorenom riječi izbije 1000 glasova

    11. 4. 2019,   11:36
  • Na što je spao Maras, majko mila.. jadno

    11. 4. 2019,   11:46
  • Mislim da nekim zastupnicima ni naljepnice na laptopu nece puno pomoc, zapravo, prejadno je da je netko spao na takav se nacin promovirati

    11. 4. 2019,   11:33