Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jandroković prihvatio poziv Alijeva da dođe u Azerbajdžan

Hrvatska i Azerbajdžan su 2013. potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu, a Jandroković i Alijev su se složili da je ona temelj za produbljivanje odnosa na svim područjima

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković primio je u četvrtak predsjednika Azerbajdžana Ilhama Alijeva koji je u službenom posjetu Hrvatskoj, a dvoje čelnika složili su se da postoje veliki potencijali za unapređenje trgovinske razmjene između dviju država, priopćeno je iz Sabora.

Jandroković je tom prilikom azerbajdžanskom predsjedniku čestitao stotu godišnjicu postojanja demokratske Republike Azerbajdžan, stoji u priopćenju. 

Hrvatska i Azerbajdžan su 2013. potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu, a Jandroković i Alijev su se složili da je ona temelj za produbljivanje odnosa na svim područjima, čemu će dodatno pridonijeti i otvaranje hrvatskog Veleposlanstva u Bakuu. 

Razgovaralo se i o osnaživanju parlamentarne suradnje u okviru međuparlamentarnih skupina prijateljstava, a predsjednik Sabora prihvatio je poziv predsjednika da uskoro posjeti Azerbajdžan.

Naglasili su potrebu jačanja trgovinske razmjene, osvrnuvši se na nedavno osnovano Zajedničko povjerenstvo za gospodarsku suradnju koje bi trebalo otvoriti nove mogućnosti za daljnji razvoj odnosa. 

Robna razmjena između dviju zemalja 2017. je iznosila 226,1 milijun eura, što je porast od 3,4 posto u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, hrvatski izvoz u Azerbajdžan prošle je godine iznosio simboličnih 698 tisuća eura i pao za 53 posto, a uvoz je bio 225,4 milijuna eura i predstavlja porast od 3,9 posto. Hrvatska je u robnoj razmjeni ostvarila deficit od 224,6 milijuna eura. 

U tom kontekstu, razgovaralo se i o energetskoj sigurnosti te o projektima od zajedničkog interesa, zaključuje se u priopćenju. 

Komentari (10)
  • Putne troškove nek mu plate onih 808 vjernih glasača.

    6. 9. 2018,   21:01
  • Ne želim biti informiran i ostavite me na miru. Za ovaj komentar sinoć sam dobio žuti (naravno treći) a sad s obzirom na ponavljanje teškog kaznenog djela, očekujem izravni crveni. Može li jadnije? Ako mislite da ne može, djelatnici ovog portala će dokazati da niste u pravu.

    6. 9. 2018,   22:06
  • Zamislite šta misle politicari iz stranih zemalja kad vide Njonju. Vjerojatno ga nitko ne shvaca ozbiljno

    6. 9. 2018,   21:38