Obavijesti

News

Komentari 51

Janko (103): Ne bih još otišao, lijepo je meni, ja sam sretan...

Janko (103): Ne bih još otišao, lijepo je meni, ja sam sretan...
3

Bilo je teško tad, 1941. godine, kad sam se oženio, i kasnije poslije rata, imati desetero djece. Hraniti ih. Supruga i ja smo radili zemlju, bavili se povrtlarstvom, kaže Janko iz Osijeka...

VIDEO

Rijetki uspiju imati život kakav ima Janko Grnja iz Osijeka, koji je ljetos napunio 102 godine. Još vitalan, lucidan, stalno nasmijan, srdačno će vas dočekati na vratima svog doma, u kojemu već godinama živi sam.

Pokretanje videa...

01:35

I danas nevjerojatno vedar i vitalan Janko othranio je desetero djece te 52 unučadi i praunučadi. Nitko nije bio sretniji od njega kad su se svi okupili na proslavi njegova rođendana i to ovjekovječili fotografijom, na koju su jedva svi stali. Uvećana sad stoji na zidu njegove sobe i s ponosom je pokazuje.

Otišla je prerano

Pored nje stoje i mnoge druge fotografije iz Jankova života, na većini njih je i njegova supruga Katica, koja je umrla 2006. godine u 85. godini, i to nakon 60 godina braka.

- Otišla je prerano - kaže Janko, kojem je dugo trebalo da se navikne na samački život, bez vjerne suputnice.

- Kad smo se vjenčali, bili smo mladi oboje. Njeni roditelji obrađivali su puno zemlje i ona im je bila vrijedan radnik, vodila je sve nadničare koji su im radili u polju. Nisu joj dali da se uda jer je bila vrlo mlada kad smo se upoznali, pa smo morali čekati nekoliko godina. Nikad se nismo svađali. Kad nekome nešto nije bilo po volji, šutjeli smo, tko dulje izdrži, pa smo vidjeli da je to dobro - smijući se kaže Janko.

Uzeli su cijelu ljetinu

No ističe da je suprugu neizmjerno volio.


- Bilo je teško tad, 1941. godine, kad sam se oženio, i kasnije poslije rata, imati desetero djece. Hraniti ih. Supruga i ja smo radili zemlju, bavili se povrtlarstvom, sadili povrće, prodavali ga na tržnici u Osijeku i od toga prehranjivali cijelu obitelj. To je bio mukotrpan rad, danonoćno. U vrijeme konfiskacija nakon Drugog svjetskog rata nekoliko puta uzeli su nam cijelu ljetinu koju smo skrivali da imamo što jesti. Nekoliko godina bilo je baš kritično. Posebno onda kad su me zvali na frontu pa me nije bilo dvije godine. Katica se morala snalaziti kako god je znala. Kako su djeca rasla, tako su nam pomagala u polju. Kao mali su naučili kopati, saditi povrće. Nije bilo drugog načina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava